חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • freak control
  • Audionostrum Saturn ומערכת שלמה מבית MSB – ביקור אצל רג׳ואן אודיו

    אנחנו פותחים את עונת הסקירות והביקורים שלנו לשנת 2025 אצל גיא רג׳ואן, הבעלים של רג׳ואן אודיו. הפעם התרשמנו מרמקולי Audionostrum Saturn ומערכת הגברה מבית MSB.

    בכתבה זו נחלוק אתכם את התרשמותנו מהרמקולים יוצאי הדופן ונדון מעט על מערכות הגברה הייאנד מודרניות.

    Audionostrum Saturn

    על חברת Audionostrum

    על חברת Audionostrum סיפרנו לכם בהרחבה בכתבה שהכנו אודות הייבוא של Audionostrum לישראל בידי רג׳ואן אודיו. כך שנחזור כאן על הדברים רק בקצרה.

    חברת Audionostrum ממוקמת בברצלונה ונוצרה משילוב דיי יוצא דופן בין שני תחומים שלא בהכרח מזוהים עם אולם האודיו. התחום הראשון הוא הפסיכולוגיה והחקר של כיצד בני אדם תופסים דברים ואילו התחום השני הוא פיתוח תוכנה של תעשיית החלל.

    החברה משלבת את שני התחומים על מנת לייצר רמקולים שיהיו מהנים להאזנה לכל מי שאיכות הסאונד והיופי של המוזיקה חשובה לו. חברת Audionostrum משקיעה רבות גם בפן האסתטי. הרמקולים של החברה מעוצבים באופן אלגנטי ועל-זמני, כך שהם יחמיאו לכל עיצוב פנים.

    מנכ״ל החברה הוא Josep Maria Gallart Moreno.

    העומד למבחן: Audionostrum Saturn

    רמקולי Audionostrum Saturn ממקומים מתחת לדגמי הדגל של חברת הבוטיק הספרדית. יחד עם זאת, עם ההשקעה האדירה בעיצוב והגודל המרשים של הרמקול הוא לחלוטין משדר אנרגיה ועוצמה של רמקול דגל.

    דגם ה-Saturn הינו דגם Full Range מרשים המתוכנן בתצורת 4Way עם 5 דרייברים. הרמקולים כוללים מעגל הקרוסאובר וצורה גיאמוטרית חדשניים.

    לא פשוט לצלם זאת, אך המבנה של התיבה נראה כמו שילוב של שני גלים, או אות סינוס, אם תרצו. הכי קל לראות זאת כאשר מצלמים את התיבה מלמעלה.

     Audionostrum Saturn

    מבחינת היחידות, כמובן שהיחידה הבולטת ביותר כאן היא הטוויטר יוצא הדופן. הטוויטר הוא פיתוח טכנולוגי מוגן בפטנט, שנקרא ODS או Orbital Driver System. המבנה כולל יחידת סופר טוויטר נפרדת, שיורה את הסאונד לשופר בעל צורה גיאומטרית חדשנית, שבתוכו נמצא הטוויטר. לטענת החברה, התוצאה היא שחזור תדרים גבוהים בעל תחושת טבעיות חסרת תקדים. הטוויטר שנמצא בתוך המבנה השופרי הינו מברליום בקוטר אינץ׳ והסופר טוויטר הינו בקוטר 1.75 אינץ׳ עם מגנט alnico.

     Audionostrum Saturn

    שאר היחידות הן 2 וופרים מקרבון בקוטר של 9.5 אינץ׳ ודרייבר מיד מכיפת נייר. בנוסף התיבה כוללת שני פורטים של בס ריפלקס.

    חלק חשוב, שלצערי לא מעט יצרני רמקולים לא לוקחים מספיק ברצינות, הוא הרגליות. אני שמח לראות שחברת Audionostrum לוקחת את הנושא לקצה ומספקת רגליות מסיביות וכבדות, אשר מספקות לרמקול יציבות ובידוד מהרצפה.

     Audionostrum Saturn

    כמה מילים על איכות הבנייה והגימור. מכל זווית שלא מסתכלים על הרמקול הזה מדובר ביצירת אומנות, כשכנראה השיא הוא בגימור העץ המבריק עם הפסים, זה כל כך מעבר לרמקול, אלא הצהרה אומנותית של ממש.

     Audionostrum Saturn

    הגובה של הרמקול הינו 142 ס״מ ומשקלו 85 ק״ג.

    המערכת של MSB, האם קדם מגבר אנלוגי הוא נחלת העבר?

    רמקולי Audionostrum Saturn חוברו הפעם למערכת שמורכבת ממגבר ההספק MSB S202, כאשר את תפקיד הממיר וקדם המגבר ממלא ה-MSB Premier DAC. פירוט שאר מרכיבי המערכת מופיע בתחתית הכתבה.

    החיבור הזה מעורר מחשבות רבות אודות מערכות קצה מודרניות. בעוד מערכת הייאנד קלסית מורכבת ממגבר הספק (או מונובלוקים), קדם מגבר אנלוגי וממיר, בשנים האחרונות לא מעט חברות החלו להטיל ספק ביתרון של להפריד את תפקיד קדם המגבר מחלק הממיר.

    המגמה הזו החלה דווקא בפלח הכניסה של שוק הממירים, שם הצרכנים מחפשים לקבל כמה שיותר פונקציונליות עבור כספם, ולכן מכשירים שכוללים ממיר, סטרימר, ויכולת לשנות ווליום (כלומר לתפקד בתור קדם מגבר) הפכו לפופולריים במיוחד. דוגמה אחת לכך היא ה-WiiM Ultra, שסקרנו לא מזמן. ניתן לחבר מכשיר כזה ישירות אל מגבר הספק ולהשתמש בו גם בתור קדם מגבר. המגמה הזו יותר ויותר זולגת אל שוק הייאנד, למשל קדם המגבר Naim NSC 222, מסדרת Naim Classic 200, משלב בין יכולות ממיר, סטרימר וקדם מגבר. דוגמה נוספת לתופעה היא הסדרה החדשה של היצרן הקנדי, ה-Moon North Collection, שגם בה יש שילוב בין ממיר, סטרימר וקדם מגבר.

    חברת MSB האמריקאית, ידועה בראש ובראשונה בממירים שלהם, אך יש לה גם ליין של מגברי הספק שנועדו לעבוד באופן מושלם לצד אותם הממירים, כאשר הממירים משמשים כקדם מגבר. בראיון מצולם שערכנו עם Jonathan Gullman, המנכ״ל של חברת MSB Technology ועם אחיו, Daniel Gullman, ה-Product Designer של החברה, בתערוכת מינכן 2023 האחים שיתפו אותנו בפילוסופיה שלהם בנושא. מבחינתם קדם המגבר הוא רכיב מיותר בשרשרת, שיכול בעיקר לפגוע ולטענתם חיבור ישיר מהממירים שלהם אל מגבר הספק הוא המומלץ ביותר.

    לצפייה בראיון המצולם עם Daniel ו-Jonathan Gullman מחברת MSB.

    אז כמובן שכל הנושא מעלה את השאלה ״מה נכון?״, או ״מה עדיף?״. אז התשובה שתקבלו בוודאי תהיה תלויה במי אתם שואלים. אם תשאלו חברה שמייצרת קדם מגברים אנלוגיים, הם יגידו לכם שזה מוצר חובה, ולא יכולה להיות מערכת הייאנד בלי קדם מגבר אנלוגי. לעומת זאת, אם תשאלו יצרניות ממירים עם יכולת שליטה בווליום, או חברות, כמו אלה שציינו כאן, שעשו את השינוי, הם יגידו שאין צורך להפריד בין שתי היכולות וניתן לקבל את שתיהן במכשיר אחד בלי להקריב את איכות הסאונד.

    אז מה דעתי בנושא? אני חושב שזה תלוי במכשירים הספציפיים ואין כאן תשובה אוניברסלית. מה שחשוב מבחינתי הוא להיות מודעים למה שיש לכם ומהו הצורך שלכם. אם כל המקורות שלכם הם דיגיטליים ויש ברשותכם ממיר עם יכולות שליטה בווליום, מבחינה פונקציונלית, אתם לא זקוקים לקדם מגבר אנלוגי והסיבה היחידה שבגינה כדאי לכם לשלב קדם מגבר כזה במערכת שלכם היא במידה והוא משפר את איכות הסאונד. שימו לב שבמידה ויש לכם מקור שמוציא אות אנלוגי, כמו פטיפון, אבל יכול גם להיות נגן CD שאתם אוהבים את הממיר הפנימי שלו ומעדיפים להוציא ממנו אות אנלוגי, מאוד יכול להיות שאתם כן זקוקים מבחינה פונקציונלית לקדם מגבר אנלוגי.

    בנוגע למערכת שסקרנו כאן, ה-MSB Premier DAC הוא ממיר הביניים של החברה, שממוקם מעל לממיר הכניסה, ה-MSB Discrete DAC. לכל ממירי החברה (בקו המוצרים הנוכחי שלהם) יש יכולת של שינוי ווליום, כלומר הם יכולים לשמש כקדם מגבר. בממירים שממוקמים גבוה יותר בליין של MSB, כמו למשל ממיר הדגל הנוכחי, ה-MSB Cascade DAC, יש אפשרות לכניסות אנלוגיות, כלומר הם יכולים לשמש כקדם מגבר אנלוגי לכל דבר.

    אז האם הרגשנו שחסר לנו כאן קדם מגבר אנלוגי בשרשרת? בואו נעבור למבחן ההאזנה ונגלה.

    מבחן ההאזנה

    התחושה הראשונה שהייתה לי ברגע שנכנסתי לחדר ההדגמות המטופל להפליא של גיא רג׳ואן וראיתי את הגודל העצום של רמקולי Audionostrum Saturn, הייתה ״הרמקול הזה הולך להיות גדול על החדר״. כשנכנסנו הרמקולים ניגנו בעוצמה נמוכה ולכן לאחר שהתארגנו והתחלנו את מבחן ההאזנה, הפעולה הראשונה שעשיתי הייתה לבדוק עד כמה ניתן להגביר והאם בשלב מסויים זה יתחיל להרגיש לי ״יותר מידי״.

    החשש שלי היה שהרגע בו ארגיש שהרמקול הוא גדול על החלל, יגיע הרבה לפני שאגיע לעוצמה מספקת, על מנת לוודא שהרמקול והמערכת מתפקדים כראוי. זה לחלוטין לא קרה, את רוב המבחן ביצענו בעוצמה מעט גבוהה יותר ממה שאני רגיל, דווקא בגלל שהמערכת תפקדה פשוט נפלא בעוצמה זו.
    למען ההגינות אציין, שאני לא נוהג לשמוע בעוצמות מטורפות. עוד אציין שגודל חלל ההאזנה אצל גיא הוא לא קטן, כ-25 מ״ר, פשוט בגלל שהוא במבנה של האות ״ר״, ישנה תחושה כאילו מדובר בחלל קטן יותר.

    הקטע הראשון שבחרתי היה הקטע הקצר Black Leaves של KIRBY. זהו קטע ווקל ייחודי שכולל גם בס עמוק ופאנצ׳י. לכן זה היה קטע נהדר לקבוע בו את עוצמת הניגון לשאר המבחן. כבר בקטע הזה מתגלה תכונה חשובה מאוד של ה-Audionostrum Saturn והיא שחזור בס בעל גוון מלטף ורך, הבס נשאר מדויק, בשליטה, נקי, לא מתלהם, גם אם מנגנים בעוצמה גבוהה. זו אולי התכונה העיקרית שמאפשרת לרמקולים האלה לתפקד בצורה מעולה גם בעוצמות גבוהות ולא להשתלט על החלל. הווקל היה הדוק, מלא בפרטים, טבעי ונעים ובין הבס והווקל הייתה הפרדה נהדרת.

    מכאן המשכתי לקטע שמשלב ג׳אז עם מוזיקה סימפונית, זו היצירה Arab Medley של נגן הבס הישראלי הבינלאומי, Avishai Cohen, מתוך אלבומו Two Roses. קטע שנהינתי ממנו במיוחד בהופעה המיוחדת של אבישי בהיכל התרבות בת״א לפני כחודש. האורקסטרה ממלאת את החלל באופן תלת ממדי ומרשים, הסאונד הוא גדול, אבל הוא לא תוקפני, אלא תלת ממדי, מפורט עם יכולת נפלאה למקם את הכלים על פני הבמה. ניתן לחוש בשכבות של עומק ומאוד בבירור בשכבות של גובה. אבישי על הבס והפסנתר נמצאים מלפנים, ואילו האורקסטרה עוטפת אותם וחלק מהכלים נמצאים מעליהם. סולו הבס טבעי, גדול, מפורט ורך בו זמנית. הפסנתר מרגיש מהיר ועוצמתי, יש שכבות אוויר שמפרידות בין הכלים השונים כך שלכל כלי יש את המקום שלו. בקטע הזה ניסיתי לעלות עוד בווליום, ופשוט אין שום קושי למערכת הזו היא רק הופכת להיות עוד יותר גדולה ועוד יותר דינמית, אך לרגע הטבעיות והנינוחות לא נפגמת.

    היצירה הבאה רק חיזקה את המסר בנוגע ליכולת של ה-Audionostrum Saturn להעביר דינמיות באופן טבעי ונינוח. בקטע Unstated של Dominique Fils-Aimé, הייתה אנרגטיות נפלאה עם מיקרו-דינמיות מצוינת בווקל. הכינורות היו נקיים להפליא, הבס אף הוא היה נקי במיוחד והסאונד היה גדול ותלת ממדי.

    אני שמח מאוד לשלב קטע של מוזיקה ישראלית במבחן הפעם. היצירה שבחרתי היא השיר ״היי נהר״, מאלבומה החדש של דנה ברגר, ״בלב פתוח״. אני חושב שמדובר ביצירה שמופקת ומוקלטת כראוי. קולה של דנה ״נעול״ במרכז הבמה, ההפרדה שלו לעומת כל שאר הכלים היא נהדרת, וגם כאשר הנגינה מתגברת אין שום פגיעה בניקיון וההעברה הברורה של קולה. כלי ההקשה השונים מדויקים ומפורטים, החצוצרה שנכנסת ליצירה בחלק השני צלולה, ללא שמץ של נוקשות (לפי הקרדיטים, על החצוצרה מנגן אבישי כהן).
    היצירה מועברת כאן בטבעיות ורכות מענגים, שום דבר לא חד מידי, שום דבר לא צורם, זו תצוגת תכלית מרשימה שפשוט אפשרה לי לעצום את העיניים ולהיעלם אל תוך היצירה.

    המשכתי ליצירה נוספת שמשלבת כלים מרובים, Blood in the Water של הסופר גרופ, Mandoki Soulmates, מתוך האלבום A Memory Of Our Future. הקטע האנרגטי הזה מתחיל בחליל הייחודי והמהיר של Ian Anderson האגדי. המקצב נעים וההעברה כוללת רכות נהדרת, הסאונד מדויק עם הפרדת שכבות מרובות, כשיש המון אוויר ביניהן. במיוחד ברגעים השקטים של השיר, נדהמתי מכמות הפרטים ושכבות הסאונד שהמערכת הזו מצליחה לשחזר. האזנה אל הקטע הזה דרך ה-Audionostrum Saturn גרמה לי באמת להבין עד כמה מדובר ביצירה מבריקה ולהעריך את כמות ההשקעה ביצירת השיר הזה.

    המשכתי לעלות באנרגיה והפעם בחרתי ביצירת הרוק המודרנית What's The Rumpus של Jack White מתוך אלבומו No Name. זו יצירה קצבית ובועטת. כאן אני רוצה להרגיש עוצמה ולא עוד ״רכות״, וה-Audionostrum Saturn לא מאכזבים, יש פאנצ׳יות ועוצמה בשפע ועדיין הרמקולים שומרים על האופי שלהם, כך שההעברה היא נקיה, הווקל מופרד היטב, הסאונד הוא גדול, עם צלילים שגם מגיעים מגבוה וניתן לחוש בשכבות עומק מרובות.

    ממשיכים עם גיטרות, רק הפעם בלוז עם הרבה פחות דיסטורשן. בחרתי ביצירה Bad Trip של Taj Farrant מתוכו אלבומו Chapter One. לפני ניגון הקטע הזה, גיא נזכר שהוא שכח לחבר את מוצר ה-Grounding מדגם Shunyata Research ALTAIRA אל מגבר ההספק MSB S202. זהו מסוג המוצרים, שמעוררים מחלוקת רבה בקרב חובבי האודיו. אני לא רוצה להיכנס לויכוח הזה, אך באופן מידי אני הרגשתי בשיפור בדינמיות. על מנת לוודא שזה לא נדמה לי, חזרתי שוב אל הקטע של Jack White ושוב הרגשתי בשיפור. הסאונד היה דינמי ומרשים גם בלי המכשיר הנ״ל, אך הוא כן הביא לשיפור נוסף. ככה זה מערכות אולטרה הייאנד, כל דבר קטן בשרשרת יכול להשפיע על הסאונד.

    נחזור ל-Bad Trip, הבס פאנצ׳י והדוק, הקטע הזה נשמע פשוט ענק, עם במה תלת ממדית שעוטפת מכל כיוון. הווקל כרגיל מופרד נהדר. הגיטרה נקייה ועוצמתית בדיוק כמו שאני רוצה לקבל בקטע בלוז אנרגטי כזה.

    בקטע הלפני אחרון רציתי לנסות להביא לגבול היכולת את המערכת ולכן בחרתי בקטע אלקטרוני שגיליתי לאחרונה. לקטע קוראים Black Shoes מאת Felix Laband. זהו קטע עם דינמיות קיצונית ואיכות הפקה פנומנאלית. הבס ביצירה הזו נשמע אדיר, עמוק, מדויק, נקי. כל שמץ של רכות ועדינות נעלם פה, הרמקול משחזר את המוזיקה הזו עם הדיקות ועוצמה. מרשים לא פחות הוא שחזור הבמה שכולל שלל אפקטים שנעים מצד לצד. בקטע הזה, ה-Audionostrum Saturn מוכיח את השקיפות שלו והיכולות שלו להעביר גם סאונד יותר חד ואלקטרוני, אם זה מה שיש בהקלטה.

    לקטע הסיום באופן מכוון אני שוב משנה את הסגנון ב-180 מעלות ובוחר בביצוע הלייב של Katie Melua ל-Joy מתוך אלבום הלייב החדש, Live at the Royal Albert Hall. זהו ביצוע אקוסטי אינטימי, פתאום כל העוצמה של הקטע הקודם הופכת למשהו קטן בהרבה, עדין ומרגש. מחיאות הכפיים בפתיחה עוטפות מכל כיוון. קולה של Katie, ממורכז וכל ניואנס קל בו נשמע בבירור. הכלים נשמעים נקיים, ללא התערבות של הגברה. השינוי הקיצוני הזה בין הקטע האגרסיבי הקודם לקטע העדין והשליו הזה הוא דרך נהדרת לתאר את היכולת של ה-Audionostrum Saturn להיות שקוף ולהעביר את הכוונה והאנרגיה של כל יצירה בדיוק מופתי.

    שני נושאים נוספים שאני רוצה להתייחס אליהם לפני סיום. ראשית הביצועים של המערכת הזו בעוצמות ניגון נמוכות. אז התייחסתי כבר ליכולות האדירה של המערכת הזו להשמע בשליטה ולהפיק סאונד טבעי בעוצמות ניגון גבוהות. בעוצמות ניגון נמוכות יש איבוד דינמיות כצפוי, בהשוואה לסאונד הענק שהמערכת מפיקה כשעוצמת הניגון גבוהה, התוצאה כביכול פחות מרשימה. אך כאן מדובר באפקט פסיכולוגי, כיוון שאם מאזינים במשך כמה דקות בעוצמה נמוכה, פתאום מבינים שמירב הפרטים הם עדיין שם והמוזיקה, אומנם מעודנת, אך עדיין כוללת דינמיות ונשמעת מהנה ומלאת חיים.

    הנושא השני הוא השילוב בין ה-MSB Premier DAC למגבר ההספק MSB S202. מבחינתי הסאונד שקיבלתי מהמערכת לא נפל משום מערכת אולטרה הייאנד אחרת שיצא לי לשמוע. זאת כלל מבלי קדם מגבר אנלוגי יוקרתי במערכת. אני חושב שהניסיון הזה מלמד כמה דברים: ראשית, שניתן להגיע לסאונד באיכות גבוהה במיוחד גם ללא קדם מגבר אנלוגי. שנית, שלא פחות חשוב מהשאלה של האם יש צורך בכלל בקדם מגבר נפרד, חשוב לא פחות התאום המוצלח בין קדם המגבר ומגבר ההספק. במקרה הזה, חברת MSB תכננה את הממירים שלהם לעבודה מתואמת עם דגמי מגברי ההספק שלהם ולכן השילוב הזה הוא כל כך מוצלח.

     Audionostrum Saturn

    סיכום

    בכך מסתיימת כתבת האודיו הראשונה שלנו לשנת 2025. במסגרת הכתבה הכרנו חברת בוטיק יוקרתית נוספת, שמייצרת רמקולים יוצאי דופן. ה-Audionostrum Saturn הינו רמקול גדול ומפואר, עם גימור שהוא לא פחות מיצירת אומנות ושלל טכנולוגיות ייחודיות, כמו היחידה של הטוויטר עם הסופר טוויטר. מעל לכל אלה, מדובר ברמקול בעל ביצועים יוצאים מן הכלל עם סאונד גדול, מדויק, דינמי וטבעי.

    בנוסף, בזכות השילוב המעולה בין ה-MSB Premier DAC למגבר ההספק MSB S202 קיבלנו עוד שיעור בנושא ממירים, קדם מגברים, מגברי הספק ומה שביניהם.

    מחיר: 80,000 אירו
    אחריות: 5 שנים

    לאתר של רג׳ואן אודיו

    המערכת ששימשה אותי לסקירה:
    שרת מוזיקה ומקור: Antipodes k50
    ממיר וקדם מגבר: MSB Premier DAC
    מגבר הספק: MSB S202

    כבילה:
    Echole limited Edition2
    Shunyata Research Sigma X, Alpha X, Sigma QR

    אדמה (Grounding): Shunyata Research ALTAIRA
    מעמד: SGR Statment

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • operly
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?