דילוג לתוכן
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • freak control
  • Audirvāna – סקירה של השירות והשוואה מול Roon

    בעקבות הסקירה שביצעתי לסטרימר 3D Lab Nano Network Transport Signature V5, שהגיע עם Audirvāna מותקן עליו, החלטתי להרים את הכפפה ולבצע סקירה יותר נרחבת לשירות Audirvāna ולהשוות אותו ל-Roon, בו אני משתמש מספר שנים.

    Audirvāna

    על Audirvāna

    Audirvāna היא תוכנה לניגון וניהול אודיו דיגיטלי, שהושקה לראשונה בשנת 2011, בידי מפתח צרפתי בשם Damien Plisson. תוכנת Audirvāna נכתבה במטרה לספק איכות שמע גבוהה למשתמשי Mac והיא הייתה התוכנה הראשונה שעקפה את מנגנון ברירת המחדל של אודיו ב-Mac, על מנת לספק מסלול ישיר מהמחשב לממיר. במהלך השנים, התוכנה התפתחה וכיום היא כוללת גרסאות למערכות הפעלה שונות, כולל macOS, Windows, ולינוקס. ב-2024, הושקה גרסה למערכות לינוקס ו-NAS, מה שאיפשר למשתמשים להריץ את Audirvāna ישירות על שרתים ומכשירי NAS.

    בשנת 2023 הושקה תוכנית ההסמכה: ״Plāys with Audirvāna״, שמאפשרת ליצרנים לקבל אישור רשמי על כך שהנגן שלהם נתמך באופן מלא על ידי Audirvāna, כלומר המקבילה שלהם להסמכה Roon Ready מבית Roon.

    Audirvāna מציעה שני מוצרים עיקריים:

    • Audirvāna Studio: גרסה זו כוללת גישה לתכני סטרימינג (משירותי הזרמה כמו Tidal ו-Qobuz), תחנות רדיו, פודקאסטים, עדכונים שוטפים ואפליקציית שלט רחוק חינמית.
    • Audirvāna Origin: גרסה זו מתמקדת בניהול וניגון ספריית המוזיקה המקומית של המשתמש, ללא גישה לתכני סטרימינג, אך כוללת את כל התכונות של הגרסה המקורית של Audirvāna.

    מלבד המכשירים שזכו להסמכה Plāys with Audirvāna (לרבות הסטרימר שמשמש אותי כיום – Nagra Streamer), ניתן לנגן למכשירים התומכים בפרוטוקולים של UPnP, או Chromecast.

    התמחור של Audirvāna Studio ברגע כתיבת הכתבה הוא 70$ לשנה (מחיר למנוי שנתי של Roon הוא כ-150$). יתרון נוסף ל-Audirvāna הוא שהשירות מעניק 30 יום התנסות חינם אפילו בלי פרטי כרטיס אשראי, לעומת שבועיים בלבד של Roon.

    מי בכלל צריך את זה?

    בעולם שבו שירותי הזרמת המוזיקה הפכו להיות למקור הפופולרי והנגיש ביותר למוזיקה, נשאלת השאלה מי בכלל צריך תוכנה נוספת שתעטוף את הממשק של שירותי ההזרמה ועוד לשלם על כך דמי מנוי בנוסף למנוי של שירות ההזרמה?

    כמובן ששירות כזה צריך לספק ערך מוסף, על פני שירות הזרמה כמו Tidal. שירותים כמו Audirvāna, או Roon מספקים שלל יכולות לסדר ולנהל את ספריית המוזיקה שלכם, לרבות פילטרים וחיפושים, Meta Data עמוק יותר כולל יכולות עדכון ועוד. יחד עם זאת, ללא ספק השירותים הללו מספקים הכי הרבה ערך ותמורה לכסף עבור מי שיש לו ספרייה מקומית של קבצים. היכולת לנהל את הקבצים המקומיים ואת שירותי ההזרמה במקום אחד מסודר ולא לדלג בין ממשק לממשק, כשאתם רוצים לשמוע אלבום כלשהו ב-Tidal אחרי ששמעתם אלבום מקבצים מיקומיים, זו יכולת נוחה ומספקת.

    הנושא האחרון הוא איכות הסאונד, שתי התוכנות הללו כוללים שלל מאפיינים כמו למשל מעקב אחר המסלול של הקובץ שלכם לגילוי אם מכשיר כלשהו בשרשרת מבצע עיבוד, או מוריד את האיכות, בנוסף לשלל יכולות כמו DSP, אקוולייזר פרמטרי ועוד. בסקירה זו נבצע גם מבחן האזנה ונראה האם בפועל זה משפר או לא.

    אז האם זה משתלם? זו כמובן החלטה סובייקטיבית. אני יכול להעיד שאני מאוד נהנה להשתמש ב-Roon בשנים האחרונות ועבורי הוא כן מספק לי ערך מוסף מאשר להשתמש רק ב-Tidal וזאת למרות שהספרייה המקומית שלי היא מאוד דלה.

    הממשק, כולל השוואה ל-Roon

    לצורך הסקירה התקנתי את Audirvāna Studio על מחשב ה-MacBook Air M1 שלי, את אפליקציית ה-Audirvāna Remote התקנתי על גבי טלפון iPhone 12 Pro וגם על iPad.

    אני אתמקד בממשק המחשב, הממשק בטאבלט הוא מאוד דומה. לטעמי הממשק בטלפון הוא החלש ביותר, הוא מרגיש לי מעט מגושם ופחות נוח לעבודה על מסך קטן.

    כך נראה מסך הבית:

    Audirvāna

    מסך הבית מחולק לכמה חלקים. בתפריט שמאל ניתן לראות את המקורות השונים: תחנות רדיו, פודקאסטים, Tidal (לאחר שקישרתם את החשבון שלכם) והקבצים המיקומיים. אני אוהב את החלוקה המאוד ברורה הזו, בנוסף בחלק העליון יש את הגישה ל-My Music שמאגד את כל האלבומים, האומנים ועוד ומספק גישה מהירה לכל התכנים. בממשק של Roon הגישה לקבצים מיקומיים היא פחות קלה, אבל ניתן לסדר זאת בקלות עם Focus ואז לשמור את זה ב-Bookmarks:

    Roon

    בחלק העליון יש סרגל כלים שכולל משמאל לימין: מקשי האחורה וקדימה, סליידר שקובע את גודל התצוגה של החלק הראשי במסך, כאשר מוצגים אלבומים, תחנות רדיו, או פלייליסטים, אחריו יש כמה כפתורים: כפתור שקובע את המיון, פילטר (שמשום מה עבד לי רק במסך של האלבומים המקומיים) עורך פלייליסטים ועורך ה-Meta Data.

    Audirvāna

    המיון, הפילטר והעורכים נפתחים כחלונות צפים קטנים, ניתן גם להצמיד אותם לאחד מצידי המסך. הממשק הגרפי של החלונות האלה הוא מאוד פשטני, לא מתמודד טוב עם טקסטים ארוכים ומרגיש מיושן. לפחות ניתן לשנות את הגודל של החלונות הצפים.

    Audirvāna
    החלונות הצפים של המיון, הפילטר ויוצר הפלייליסטים

    הנה דוגמה לפילטור על פי שנים:

    Audirvāna

    לשם המחשה, כך נראה פילטר השנים של אלבומים ב-Roon:

    Roon

    נעבור לחלק המרכזי של המסך, בו מוצגים האלבומים, תוכן של אלבום, או ה-Meta Data. הנה כמה מסכים לדוגמה:

    בחלק התחתון יש את פס הניגון שכולל את כל היכולות המקובלות, shuffle, repeat, מעבר קדימה ואחורה וכו׳. ניתן לבחור אם פס ההתקדמות נראה כקו רגיל, או כ-waveform. בצד ימין יש את בורר העוצמה, כפתור המנעול שמשחרר את השליטה הבלעדית באודיו של המחשב על ידי Audirvāna, ואת הכפתור שקובע לאיזה נגן (end point) לשלוח את הסאונד.

    Audirvāna

    בעת ניגון ניתן להפוך את התצוגה למצב של Mini Player, על ידי לחיצה על הכפתור מימין לפס ההתקדמות של השיר. כך נראה המסך של הנגן:

    Audirvāna

    ה-Mini Player כולל שני מצבים, רגיל ומצב expert שמציג שלל נתונים על הקובץ:

    Audirvāna

    בקצה הימני של הסרגל (מחוץ לתמונה למעלה) יש את הכפתור שמכניס להגדרות הראשיות, שנראות כך:

    Audirvāna

    כאן ניתן לקבוע הגדרות של End Point ספציפי, כולל upsampling, בנוסף לשלל אופטימיזציות של מערכת ההפעלה.

    בנוסף ניתן לעבור למראה לבן (light), שלטעמי פחות מוצלח, להגדיר איפה הקבצים המיקומיים נמצאים להוסיף חשבונות של שירותי הזרמה ולראות את מצב החשבון שלכם ב-Audirvāna.

    אז זה היה ניסיון שלי לתאר את כל הממשק של Audirvāna, כמובן שיש עוד אופציות ואי אפשר לכסות הכל. בסך הכל הממשק יציב וכולל שלל אופציות, חלקן בהחלט מתקדמות. ביחס לממשק של Roon, הממשק Audirvāna מרגיש הרבה פחות מלוטש, ובעיקר פחות מהנה לשימוש, הוא מאוד מכוון לכיוונוני סאונד למיניהם ולטעמי לא מספיק משקיע בחוויית השימוש, שהיא טובה, אבל לא ברמה של Roon.

    מבחינת יכולות שחסרות כאן ויש ב-Roon זה בעיקר שימוש בתגים, יצירת Bookmarks, סינונים יותר נוחים ומתקדמים גם לאלבומים מיקומיים וגם ב-Tidal, יכולות לגלות מוזיקה חדשה, כמו למשל אלבומים מותאמים אישית בעמוד הבית, ושיקוף יותר מרשים של ז׳אנרים.

    מבחן האזנה

    כבר בעת הסקירה שלי לסטרימר 3D Lab Nano Network Transport Signature V5, ציינתי שהרגשתי הבדל באיכות הסאונד בין השירות של Audirvāna ו-Roon, לטובת Audirvāna. במבחן הפעם רציתי לבחון את ההבדלים כאשר אני מריץ את Audirvāna על המחשב שלי ומשתמש לחלוטין במערכת שלי: רמקולים YG Acoustics Carmel 2, מגבר משולב Nagra Classic Int, ממיר MSB Discrete עם שני ספקי כח חיצוניים וסטרימר Nagra Streamer. כרגיל, כל הפרטים של המערכת בסוף הכתבה. בנוסף הכנסתי מקור שלישי להשוואה וזה Tidal Connect. אז האם התוצאה השתחזרה שוב? בואו נגלה.

    תכני Tidal

    התחלתי עם יצירת הנושא מתוך האלבום החדש Heavy Drops של Adam Ben Ezra דרך Tidal. ב-Roon הרגשתי שהפרזנטציה מעט קדמית יותר, פחות אוורירית ופחות דינמית, יש הדגש, או ניפוח של המיד בס, שגורם לו להרגיש פחות מפורט. הפרזנטציה של Audirvāna הרגישה לי טבעית ועשירה יותר.
    עברתי לנגן את היצירה דרך Tidal Connect וקיבלתי תוצאה קרובה מאוד ל-Audirvāna, הסאונד טבעי ודינמי, הפער ממש מזערי. עוד תצורה שניסיתי היא לעשות upsampling ל-192kHz דרך Audirvāna, זה עוד יותר הגדיל את תחושת העושר וריבוי השכבות של הסאונד, כל שנוצרת תחושה של יותר פרטים שקל יותר להבחין ביניהם.

    קטע אינסטרומנטלי נוסף שבחנתי דרך Tidal הוא Last Breath של ההרכב GoGo Penguin, מתוך האלבום Everything Is Going to Be OK. זהו קטע המשלב בין ג׳אז, לאלקטרוני ו-Ambient. כיביתי שוב את ה-upsampling, על מנת לבחון את השירותים השונים באותם התנאים. דרך Audirvāna יש יותר עוצמה בבס והפרדת שכבות טובה יותר, הדינמיות משופרת והבמה גדולה יותר בהשוואה ל-Roon. הסאונד דרך Tidal Connect היה מבחינתי זהה לסאונד של Audirvāna ואם היה הבדל זה היה מעבר ליכולת שלי להבדיל.

    ניגון קבצים מקומיים

    בחלק השני של ההשוואה בחנתי שני שירים מתוך קבצים מקומיים. תחילה Keep Connexion של מתופף הג׳אז הצרפתי Manu Katché, מתוך האלבום The Scope, באיכות Flac 24bit 44.1kHz. בניגון קובץ מיקומי הרגשתי שהפער בין Roon ל-Audirvāna קטן באופן משמעותי, דרך שניהם קיבלתי סאונד דינמי, עם במה גדולה ותחושה טבעית, מפורטת ולא מקומפרסת. עדיין חשתי יתרון קל ל-Audirvāna, עם קצת יותר פאנצ׳יות ודינמיות, קצת יותר ניקיון וצלילים מוגדרים מעט טוב יותר.

    על מנת לבחון הבדלים בווקל, בחרתי בביצוע של Nils Landgren ל-Broken Wings מתוך אלבום המופת Eternal Beauty. שוב הרגשתי שהפער הוא קטן, אך העדפתי במעט את הסאונד דרך Audirvāna עם פרזנטציה קצת יותר נקייה עם העברת ווקל במעט טבעית ורכה יותר.

    אם לנסות לסכם את הממצאים, ל-Audirvāna יש עדיפות מבחינת איכות הסאונד ביחס ל-Roon, שמתבטא בסאונד מפורט, דינמי, טבעי ועשיר יותר. הפער הוא גדול יותר בתכנים משירות Tidal לעומת ניגון קבצים מקומיים, שם הפער הוא קטן יותר. בתכני Tidal הסאונד דרך Tidal Connect היה קרוב, עד כדי זהה, לזה של Audirvāna, מה שאומר שיותר ממה ש-Audirvāna משפרת את הסאונד של Tidal, נראה ש-Roon פוגמת באיכות שלו.

    ב-Audirvāna יש אפשרויות כיוונון סאונד נוספות, כמו ה-upsampling, כך שבהחלט יתכן שניתן להוציא סאונד אפילו טוב יותר. זו מסקנה מעניינת במיוחד עבור מי שמנסה להגיע לאיכות סאונד אופטימלית בדיגיטל. בעלי מערכות ההייאנד מוציאים סכומי עתק על המערכות שלהם בשביל להגיע לשיפור לפעמים קטן מאוד, כך שכאן יכול להיות שיש פוטנציאל לשיפור מורגש נוסף.

    מעבר לסאונד

    שמתי לב לכמה דברים נוספים תוך כדי ביצוע המבחן. הממשק של Audirvāna לפעמים איטי בטעינה של פלייליסטים, בנוסף מבחינת היציבות בזיהוי של הסטרימר שלי. בעוד הזיהוי של ה-Nagra Steamer דרך Roon הוא יציב לחלוטין, ה-Audirvāna לפעמים מפסיק לראות אותו, ובלי אתחול של הסטרימר זה לא מסתדר. זה בהחלט יכול להיות בעיה גם בצד של הסטרימר, אך זה מה שחוויתי. יכול להיות שזה גם קשור להתנגשות כלשהי כשמשתמשים בשני השירותים, גם Audirvāna וגם Roon עם אותו המכשיר.

    סיכום

    תוכנת Audirvāna התגלתה כאלטרנטיבה מעניינת ל-Roon. הממשק פחות עשיר ומלוטש, אך כולל את יכולות הבסיס של לארגן אלבומים, צפייה ב-Meta Data וכו. ניתן להתקין את Audirvāna על MacOS, Windows, Linux ועוד, כך שתוכלו להתקין אותה על כל מחשב. איפה שיש יתרון ל-Audirvāna על פני Roon זה בנושא איכות הסאונד, במיוחד בתכני Tidal. יתרון נוסף לזכות Audirvāna הוא בתמחור, כשהעלות היא כחצי.

    אז באיזה שירות לבחור? אם אתם רוצים את הממשק המתקדם ביותר עם היכולות הטובות ביותר לסדר ולחפש בתוך ספריית המדיה שלכם, ההעדפה שלי היא ל-Roon, שהיא גם התוכנה הפופולרית ביותר. אם איכות הסאונד היא הקריטריון החשוב ביותר מבחינתכם, אני חושב שיש יתרון ל-Audirvāna. כמובן, שאם אין לכם ספריה של קבצים מיקומיים ואתם מרוצים מהממשק של Tidal, האופציה המשתלמת ביותר היא פשוט להשתמש ישירות ב-Tidal וכך אתם חוסכים כסף וגם מקבלים איכות סאונד מצויינת, שנופלת ממש במעט (אם בכלל) לעומת Audirvāna.

    שתפו אותנו בניסיון שלכם עם שתי התוכנות ומהי הבחירה שלכם.

    המערכת ששימשה אותי לסקירה:
    רמקולים: YG Acoustics Carmel 2
    ממיר: MSB Technology Discrete DAC עם שני ספקי כח חיצוניים
    מגבר משולב: Nagra Classic Int
    סטרימר: Nagra Streamer

    כבלים
    כבל XLR בין הממיר למגבר: Nordost Blue Heaven
    כבל קואקסיאלי בין הסטרימר לממיר: Nordost Blue Heaven
    כבלי רמקולים: Nordost Blue Heaven

    חשמל:
    כבלי חשמל עבור המגבר, הסטרימר והממיר: Nordost Blue Heaven
    מפצל חשמל: QBASE QB8 Mark II (אליו חוברו המגבר, הממיר והסטרימר)
    כבל חשמל עבור המפצל: Nordost Red Dawn

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • operly
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?