fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • freak control
  • Elac DS-A101 – מגבר משולב קומפקטי במבחן

    הפעם הגיע אלינו לסקירה מגבר משולב קומפקטי ועתיר יכולות, ה-Elac DS-A101. חברת Elac הגרמנית ידועה בעיקר בתור חברת רמקולים, אך המגבר המשולב שלהם עורר את סקרנותינו ולכן ביקשנו לקבל אותו לסקירה.

    אנחנו מודים ל״פיוז סטריאו״, על כך ששלחו לנו את המגבר לצורך סקירה.

    Elac DS-A101

    השורה התחתונה

    ה-Elac DS-A101 הינו מגבר מודרני וקומפקטי במיוחד, הכולל מגוון כניסות ויכולות הזרמה, בעל סאונד נקי עם מיד עשיר ותוכנת כיול לשילוב סאבוופר

    מה אהבנו
    • עיצוב קומפקטי
    • מבחר כניסות אנלוגיות ודיגיטליות
    • תמיכה ב-Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth, Roon Ready
    • שלט עם כפתור ייעודי לכל כניסה
    • גוון סאונד עם מיד מלא ועשיר ובס עמוק ופאנצ׳י
    • תוכנת כיול אפקטיבית לשילוב סאבוופר
    נקודות לשיפור
    • אפליקציה פשוטה וידידותית, אך בעלת עיצוב מיושן ומספר באגים
    • סאונד מעט בהיר בהגדרות ברירת המחדל

    סקירת וידאו

    על חברת Elac

    חברת Elac החלה את דרכה בשנת 1926 בעיר Kiel בגרמניה. מה שהופך את החברה לאחת היצרניות הוותיקות בשוק. השם המקורי של החברה היה Electroacustic GmbH. המחקרים הראשונים של החברה עסקו בטכנולוגית הסונאר (Sonar) ובגלי קול באוויר ובים.

    המכשיר הראשון שלהם עבור קהל האודיו הביתי יצא בשנת 1948 וזה היה פטיפון מדגם PW1. בעשורים הבאים החברה ביססה את מעמדה בקרב חובבי האודיו בעיקר בתחום הפטיפונים.

    בשנת 1984 חברת Elac נכנסה לתחום הרמקולים, והחלו לתכנן ולייצר רמקולים בשיתוף פעולה עם AXIOM Electroacoustic Speaker Specialists. שנה לאחר מכן החברה הציגה את הפיתוח החדש שלה, ה-4Pi omnidirectional tweeter, טוויטר בעל תגובת תדר מוגברת ורמת פיזור סאונד רחבה.

    בשנת 1993 חברת Elac השיקה את טוויטר ה-JET folded-ribbon המפורסם שלהם, בעל תגובת תדר עד 35kHz.

    בעשורים האחרונים החברה ידועה בעיקר בזכות הרמקולים שלהם. ליין הרמקולים של החברה מתחיל ברמקולי כניסה ברי השגה, שזוכים לפרסים ושבחים רבים ועד לרמקול הדגל, ה-Concentro.

    Elac DS-A101 - מגבר משולב קומפקטי במבחן

    בתחום האלקטרוניקה יש ל-Elac שתי סדרות של מוצרים, סדרת ה-Discovery, ממנה מגיע המגבר שנסקר בסקירה זו וסדרת ה-Alchemy היקרה יותר.

    העומד למבחן: Elac DS-A101

    ה-Elac DS-A101 הוא למעשה המגבר המשולב היחיד מתוצרת החברה. ה-DS-A101 הינו מגבר המבוסס על הגברה בטופולוגיית Class D, בפיתוח החברה. הטכנולוגיה מכונה Bash, והיא מספקת 40W ב-8 אוהם, 80W ב-4 אוהם ונתון מפתיע ביותר הוא 70W ב-2 אוהם. מה כל כך מפתיע ב-70W הזה? מגברים בסדר גודל המחיר הזה לרוב לא מיועדים לעבוד עם רמקולים בעלי עכבה נמוכה, העבודה שכאן מצויין ההספק ב-2 אוהם, מרמזת על יכולת לספק הספק יציב גם בעכבה נמוכה כזו.

    Elac DS-A101
Q Acoustics 3030i

    למרות גודלו הקומפקטי, ה-Elac DS-A101 כולל מגוון מרשים של יכולות וכניסות. בצד האנלוגי תמצאו כאן שתי כניסות RCA בעוד בצד הדיגיטלי, ה-Elac DS-A101 כולל כניסה קואקסיאלית וכניסה אופטית. בנוסף ישנה כניסת רשת קווית וגם תמיכה בחיבור WiFi. בצד היציאות תמצאו את היציאות לרמקולים, יציאת Pre-Out לחיבור מגבר הספק חיצוני ויציאה ייעודית לסאבוופר.

    מבחינת יכולות התקשורת, ה-Elac DS-A101 מציע תמיכה ב-Spotify Connect, DLNA, AirPlay, Bluetooth ובנוסף הוא גם Roon Ready.

    Elac DS-A101

    ה-Elac DS-A101 כולל שלל יכולות קינפוג מתקדמות שניתן להפעיל באמצעות אפליקציית השליטה הייעודית של החברה. בין היתר, offset volume לכל כניסה, כיוון בס וטרבל, כיוון Balance, כיוון עוצמת הסאב והכיול הייחודי של Elac, שמטרתו לשלב בקלות סאבוופר עם זוג רמקולי סטריאו, הכיול נקרא: ABC או Auto Blend & Calibrate.

    המידות של ה-Elac DS-A101 בס״מ הן: 21 ר׳, 5.4 ג׳ ו-29.5 ע׳. המשקל הוא קצת יותר מ-2 ק״ג. 

    עיצוב ואיכות בנייה

    המכשיר כולל פאנל קדמי ואחורי העשויים מאלומיניום, בעוד שאר התיבה היא פלסטית והדופן העליונה מרגישה כמו גומי. כמובן שיש לזכור את רמת המחיר כאן, ברמה זו שימוש בפלסטיק הוא בהחלט מקובל.

    Elac DS-A101

    הפאנל הקדמי נקי ביותר הוא כולל שני כפתורי מגע, אחד להדלקה וכיבוי בעוד השני למעבר בין כניסות. בין שני כפתורי המגע ישנו מסך קטן המשמש להצגת הכניסה הפעילה והעוצמה בעת שינוי. מימין ישנו בורר עוצמה. אהבתי מאוד את איכות בורר העוצמה שמרגיש יציב במיוחד. לעומת זאת, אני פחות חובב כפתורי מגע וגם המסך הקטן, שאומנם כולל פונט מאוד בהיר וכן מספק מידע רלוונטי, אך הוא רחוק מלהיות מרשים.

    בפאנל האחורי תמצאו את שלל המחברים. למרות הגודל הקטן של המגבר, כל המחברים מרווחים במידה טובה ומסודרים באופן הגיוני וקל להבנה.

    Elac DS-A101

    באופן כללי העיצוב הקומפקטי והמשקל הנמוך, גורמים לתחושה כאילו מדובר במכשיר נייד ולא מגבר משולב שיכול להגביר זוג רמקולים ״בריאים״. לתחושתי, המעצבים של ה-Elac DS-A101 היו צריכים לעמוד כאן בתקציב קשיח ונאלצו לעשות כמה הנחות.

    דווקא השלט של המכשיר הוא לטעמי אחת הנקודות החזקות בעיצוב של ה-Elac DS-A101. אומנם מדובר בשלט פלסטי ופשוט, אך הגדול שלו נוח, הכפתורים מרווחים ויש כפתור ייעודי לכל כניסה, כך שאני הייתי מרוצה מאוד מהתפקוד והנוחות שלו.

    Elac DS-A101

    שימושיות ואפליקציית השליטה

    כמו כמעט כל מגבר משולב מודרני הכולל יכולות ניגון רשת, השליטה או השימושיות ב-Elac DS-A101 מתבצעת בשלושה ממשקים: הכפתורים והבורר בפאנל הקדמי שלו, השלט וכמובן האפליקציה.

    אז את חוויית השליטה באמצעות הפאנל הקדמי והשלט, דיי סיכמתי בחלק העיצוב וכעת נשאר לי להתיחס לאפליקציה. את האפליקציה ניסיתי ב-iPhone 12 Pro שלי וב-iPad. בעוד האפליקציה עבדה ללא כל בעיה ב-iPhone, דרך ה-iPad בחלק מהפעמים היא פשוט סרבה להתחבר למכשיר. האפליקציה גילתה את המכשיר אך ברגע שלוחצים לבחור אותו, פשוט לא היה קורה כלום.

    האפליקציה עצמה פשוטה ביותר ואינה כוללת שום יכולות של הזרמה, אלא רק שליטה וקינפוג של המכשיר. העיצוב של האפליקציה כולל צבעים ומראה מעט מיושנים. במסך הראשי יש את הכניסות השונות, את עוצמת השמע הכללית ואת ה-offset של הכניסה הספציפית. במסך ההגדרות, תוכלו לשנות את הבס והטרבל, עוצמת הסאב ולהפעיל את יכולת ה-Auto Blend.

    בזמן ההפעלה של יכולת ה-Auto Blend ישנו מדריך קל וברור במיוחד המלווה את התהליך שלב אחרי שלב. המיקרופון בטלפון משמש לצורך הכיול, מבצעים מדידה אחת ליד הרמקולים, אחת ליד הסאב ואז יש סדרה של מדידות שיש לבצע ב-Sweet Spot (כלומר נקודת ההאזנה). יש לבחור בנ״ק הקרוסאובר הרצויה ואז החישובים מתבצעים בהתאם. לאחר סיום התהליך אפשר להדליק ולכבות את ה-Auto Blend או להריץ אותו שוב.

    השימושיות באפליקציה היא נוחה וידידותית, אך פה ושם מצאתי כמה באגים, כמו הגדרות שלא נשמרות או חוסר סינכרון עם השלט, למשל אם משנים כניסה בשלט, האפליקציה לא מתעדכנת.

    מבחן ההאזנה

    המערכת

    Elac DS-A101
Q Acoustics 3030i

    יחד עם המגבר קיבלתי מפיוז את הרמקולים המדפיים Q Acoustics 3030i וכבלי הרמקולים QED XT25. אני חושב שמדובר בשילוב הגיוני מאוד מבחינה תקציבית ולכן יצא לי לבחון את ביצועי המגבר במערכת רלוונטית לרמה והמחיר שלו. בהמשך מבחן ההאזנה שילבתי מספר רכיבים נוסף על מנת להשוות את הביצועים של המגבר.

    מכיוון שאין ל-Elac DS-A101 יכולת להתחבר ל-Tidal, התלבטתי האם לבחון את המגבר ב-AirPlay או לנצל את יכולת ה-Spotify Connect שלו. בסופו של דבר החלטתי ללכת על אופציית ה-Spotify Connect, כיוון שנראה לי שברמות המחיר הללו, זה יותר מייצג את השימוש הפוטנציאלי הנפוץ.

    את רוב מבחן ההאזנה של רמקולי ה-Q Acoustics 3030i ביצעתי עם ה-Elac DS-A101, כך שאני ממליץ לעבור על דוגמאות הסאונד המלאות בסקירת הרמקולים, כאן אתייחס באופן כללי יותר לממצאים בנוגע ל-Elac DS-A101.

    אופי הסאונד והכיוון המומלץ

    בפתיחת המדריך למשתמש של ה-Elac DS-A101, החברה מציינת שבעוד שמספר מגברים מספקים תוצאה טובה, אף אחד מהם לא היה ראוי לשאת את השם Elac, ולכן מהנדסי החברה תכננו את המגבר המשולב הזה מאפס, על מנת להגיע לרמת הביצועים, גיוון היכולות והתמורה למחיר שהחברה הגדירה. בבסיס המגבר מצויה טכנולוגיית ה-BASH Amplificaiton System. ההסבר ש-Elac מספקת לטכנולוגיית ההגברה הזו דיי מבלבל, בעוד ברור שמדובר בהגברה דיגיטלית, כלומר Class D, נראה שיש בה גם שילוב של טופולוגיית Class A\B. אני מעדיף שלא להיכנס להסברים הטכניים ״היבשים״, אלא במקום זאת לספר לכם איך זה נשמע בפועל.

    יצא לי לבחון מספר מגברי Class D בכמה רמות מחיר שונות, המבוססים על כמה מודולים שונים של הגברה דיגיטלית. למרות זאת, הרגשתי קו משותף לכולם, זה התבטא בעיקר במיד, שהיה מדויק, נקי ומאוזן, אך באיזשהו מקום מעט ״מאוזן״ או ״ישר״ מידי. ביחס למגברי Class A\B טובים, התחושה הייתה שהמיד מעט פחות בשרני ומרגש. שלא תבינו אותי לא נכון, זה לא בהכרח משהו רע, אבל זה שונה ומורגש.

    הסיבה שאני מספר לכם את זה היא בשביל לומר שדווקא ב-Elac DS-A101, שהוא מגבר ה-Class D הזול ביותר שיצא לי לבחון, לא הרגשתי את האופי הזה. למעשה הסאונד של ה-Elac DS-A101 הזכיר לי הרבה יותר סאונד של מגבר Class A\B.

    למשל כשהאזנתי לאלבום האקוסטי החדש The Lady In The Balcony: Lockdown Sessions של Eric Clapton, קולו של קלפטון היה רגוע ונקי, אבל גם רך ומלטף ולא שטוח ויבש. לעומת המיד, שהוא מעט נקודת מחלוקת בנוגע למגברי Class D, הבס תמיד היה נחשב לנקודת חוזקה. בשילוב רמקולי Q Acoustics 3030i, שהם בעלי יכולת בס נהדרת, ה-Elac DS-A101 הרשים במיוחד בקטגוריה זו. הבס מאוזן ואוורירי וגרם לכל סגנון מוזיקה להישמע אנרגטי ומהנה.

    בין אם זו מוזיקת בלוז או אפילו בלדות פולק-פופ כמו באלבום האוסף החדש של סופי זלמני, שגם בו הזרקת הבס גרמה לסאונד מהנה ביותר.

    באחד מקטעי הבס המאתגרים שאני נוהג להשתמש בהם, The Game Has Changed של Daft Punk, ה-Elac DS-A101 הפגין שרירים מרשימים, בכך שהצליח להעביר גם את שכבת הבס הקבועה וגם את הפיצוצים הדינאמיים בצורה משכנעת.

    לגבי כיוונון הסאונד המומלץ, כפי שציינתי בסקירה של ה-Q Acoustics 3030i, במספר קטעים זיהיתי בהירות קלה בסאונד, כלומר הדגש של התדרים הגבוהים. זה הורגש בקטע הווקל המרגש You Don’t Get To Go של Amanda Shires ובקטע הווקל ג׳אז Autumn In New York של Diana Krall. 

    את שני הקטעים הללו ניגנתי גם דרך המגבר הקבוע שלי, Naim Uniti Nova, והבהירות נעלמה לחלוטין לכן פסלתי את כך שהבהירות נובעת מהאופי של הרמקולים. לאחר שהבנתי כי הבהירות נובעת מה-Elac DS-A101, ניסיתי לשפר את המצב על ידי הנחתה של הטרבל, ואכן הנחתה של 2dB עשתה את הקסם ושיפרה משמעותית את האיזון של הסאונד.

    השוואת הממיר מול Bluesound Node 2i

    בחלק הזה רציתי לבחון את ביצועי הממיר הפנימי ב-Elac DS-A101 ולכן בחרתי להשוות אותו מול הסטרימר כולל ממיר הפופולרי, ה-Bluesound Node 2i. מכיוון שמדובר בסטרימר ודאק ייעודיים, בעלות של יותר מחצי מה-Elac DS-A101, הציפייה היא שהבלוסאונד יספק תוצאה טובה יותר.

    Elac DS-A101
Bluesound Node 2i

    חיברתי את ה-Node 2i, ל-Elac DS-A101 בחיבור RCA ובחיבור אופטי, כך שיכולתי לעבור בין שתי הכניסות ולהשוות את הסאונד של הממיר הפנימי של ה-Elac לעומת הממיר של ה-Bluesound. הניסוי הזה הראה קודם כל שמעבר הכניסות של ה-Elac הוא דיי איטי, לרוב אין לכך משמעות גדולה, אבל במבחן השוואה כזה, זה מעט הקשה. בנוסף היה פער מסויים בווליום בין שתי הכניסות ולכן ניצלתי את יכולות ה-Volume Offset של ה-Elac לנסות להשוות עוצמות אלה. פרט אחרון, ה-Bluesound Node 2i היה במצב של Fixed Volume.

    התחלתי עם הגדרות ברירת המחדל של ה-Elac. לטעמי הממיר של ה-Bluesound נשמע רך ורגוע יותר למשל בשיר For What It’s Worth של Allan Taylor, קולו של אלן רך ומלטף יותר דרך ה-Bluesound ואילו ב-Elac הוא מעט חד מידי.

    לעומת זאת, בקטע Closer To The Truth של Tony Joe White, דווקא הסאונד דרך הממיר של ה-Elac נשמע פאנצ׳י יותר, עם יותר דגש בגיטרה החשמלית ובווקל.

    לאחר ההנחתה של 2dB לטרבל של ה-Elac DS-A101, יתרון הרכות של ה-Bluesound הצטמצם. אם לנסות לסכם את הממצאים, הפערים בין הממירים לא גדולים, לרוב העדפתי את הממיר ב-Bluesound, בשל סאונד רך יותר ומעט יותר פירוט, אך מצד שני, הממיר של ה-Elac DS-A101 הרגיש מעט יותר ״חי״, פאנצ׳י ואנרגטי.

    חיבור סאבוופר ושימוש ב-Auto Blend

    ה-Elac DS-A101 מגיע עם יכולת כיול שמיועדת במיוחד לשילוב בין הרמקולים וסאבוופר. הגיוני מאוד שמגבר ברמת המחיר הזו יהיה משולב עם רמקולים מדפיים. לכן אם אתם חובבי בס, יכול להיות שבהמשך תרצו לשדך גם סאבוופר למערכת שלכם. שילוב נכון בין רמקולים מדפיים וסאבוופר הוא תהליך לא פשוט, כאשר התוצאה הרצויה היא שהשילוב יוסיף בס, שיהיה מאוזן ויתפזר באופן אחיד יחד עם רמקולי הסטריאו.

    מערכת ה-Auto Blend של Elac מיועדת בדיוק בשביל לעזור לכם בתהליך זה. תהליך הכיול ידידותי ביותר ועושה שימוש במיקרופון המובנה במכשיר הטלפון שלכם. אני השתמשתי בסאבוופר שלי, ה-REL S/510. לפני התחלת התהליך יש לבחור בנקודת הקרוסאובר הרצויה בין הרמקולים והסאב, אני בחרתי ב-80Hz, כיוון שזו הבחירה הסטנדרית ומכיוון שלסאב של REL אין שום בעיה לשחזר גם תדרים אלה.

    התוצאה שהתקבלה הייתה מאוזנת להפליא ובגדול לא נופלת בהרבה ממערכות תיקון משוכללות ויקרות כמו Dirac Live. ברגע שמשחררים את המגבר והרמקול מהמעמסה של שחזור התדרים הנמוכים, הסאונד הרגיש נקי יותר ופחות מתאמץ.

    האזנתי למספר קטעים, למשל בקטע Liberty של Anette Askvik, שכבת הבס והעומק של הפסנתר מועברים בצורה נקייה להפליא, כל האפקטים הקטנים מורגשים וקלים לזיהוי. קולה של אנט ברור ומופרד בצורה מספקת.

    סיכום

    Elac DS-A101 - מגבר משולב קומפקטי במבחן

    ה-Elac DS-A101 הינו מגבר משולב חכם וקומפקטי, שכולל הגברה איכותית בעלת אופי וגוון סאונד, שהזכיר לי יותר מגברי Class A\B מאשר מגברי Class D. המגבר כולל כניסות אנלוגיות, דיגיטליות ויכולות הזרמה באמצעות Spotify Connect, AirPlay, Bluetooth ובנוסף הוא גם Roon Ready.

    יכולות כיוונון הסאונד, הזמינות באמצעות אפליקציית השליטה, יכולות לעזור לכם להתאים את הסאונד לשאר רכיבי המערכת שלכם, בעוד יכולת ה-Auto Blend תאפשר לכם לשלב בצורה אופטימלית סאבוופר עם רמקולי הסטריאו שלכם.

    בקטגוריית המחיר של ה-Elac DS-A101 ישנם מספר מגברים משולבים מומלצים. כך שהתחרות אינה פשוטה, אך לטעמי ה-Elac DS-A101 כולל מגוון יכולות מרשים המצדיקות בחינה שלו, במידה ואתם מחפשים מגבר משולב בטווח המחיר של 4,000 ₪.

    מחיר: 3,990 ₪
    אחריות: שנה

    המערכת ששימשה אותי לסקירה:
    רמקולים: Q Acoustics 3030i
    כבלי רמקולים: QED XT25
    סטרימר אודיו לצורך השוואה: Bluesound Node 2i
    סאבוופר: REL S\510
    מגבר משולב לצורך השוואה: Naim Uniti Nova

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • operly
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן