הפעם הגיע אלינו לסקירה ה-LG S90QY, מדגמי ה-2022-23 של LG. ה-LG S90QY ממוקם מתחת לדגם הדגל ה-LG S95Q, כך שמדובר באחד הסאונדברים הבכירים של החברה. ה-S90QY מגיע עם סאבוופר אלחוטי וניתן לרכוש עבורו בנפרד גם זוג רמקולים אחוריים.
אז מה חדש בדגמי הסאונדברים של LG לשנת 2022-23? מסתבר שלא מעט.
אנחנו מודים לח.י. אלקטרוניקה היבואן הרשמי של LG בישראל, על כך ששלחו לנו את הסאונדבר הזה לסקירה.
השורה התחתונה
ה-LG SN90QY הוא סאונדבר בעל המפרט המקיף והמלא ביותר בשוק. עם אפליקציית שליטה מתקדמת, תיקון אקוסטי אפקטיבי ופשוט לשימוש ואיכות סאונד קולנועית, מאוזנת ועוצמתית
- איכות בניה טובה ועיצוב סולידי
- רמקול האטמוס המרכזי תורם לבמה גבוהה אחידה
- אפליקציה מתקדמת ונוחה
- תיקון אקוסטי אפקטיבי ופשוט לשימוש
- תמיכה מלאה: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect ו-Bluetooth
- סאונד קולנועי דינאמי ומאוזן במצב AI Sound Pro
- ביצועים טובים במוזיקה במצב Music
- אופציות שדרוג, על ידי הוספה של רמקולי סראונד ו-WOWCAST
- אין כניסת רשת קווית
- אין אפשרות לבטל את התיקון האקוסטי לאחר הפעלה ראשונה שלו
סקירת וידאו
הסאונדבר כמוצר חובה במערכת בידור מודרנית
הסאונדבר הפך לרמקול הנפוץ והפופולרי ביותר בעולם. הסיבה לכך היא היחס בין פשטות השימוש, המחיר והערך הנתפס הגבוה שלו. מחירי הסאונדברים, גם הבכירים יותר נמוכים משמעותית ביחס למערכות קולנוע ביתי. מכיוון שהשוק של הסאונדברים כה גדול, הייצרניות משקיעות רבות בסאונדברים ומנסות לשפר ולהגיע ליתרון תחורתי. כך יוצא שבשנים האחרונות האיכות שופרה פלאים.
סיבה נוספת שהופכת את הסאונדבר למוצר חובה במערכת בידור מודרנית היא הנגישות לתכנים בעלי איכות סאונד גבוהה. אם פעם תכנים בעלי איכות סאונד גבוהה היו ניגשים רק למשוגעים (כמוני) שקונים סרטי בלוריי, היום כל מי שיש לו חשבון נטפליקס, אפל TV, דיסני פלוס או שיש לו קונסולת משחקים,יש לו גישה לתכני סאונד איכותיים בפורמטים מתקדמים. הסאונד של רוב מוחלט של מסכי הטלוויזיה המודרני, לא באמת מסוגל לספק חוויית סאונד טובה, בטח בהשוואה לסאונדבר מרמת ביניים עם סאבוופר ייעודי.
מה לגבי אלטרנטיבות? שוק רמקולי הסטריאו המוגברים רותח לאחרונה ויכול להוות אלטרנטיבה מצויינת וכמובן שתמיד יש את האפשרות של להשקיע במערכת קולנוע ביתי שלמה, עם רסיבר ורמקולים פסיביים. עדיין רכישת סאונדבר היא ההחלטה הקלה והמשתלמת ביותר עבור מי שמחפש לקבל יותר מחוויית הצפיה בביתו.
אז לאחר שהבנו מדוע הסאונדברים הפכו למוצר כה פופולרי, כעת ננסה להבין האם ה-LG S90QY צריך להיות הסאונדבר הבא שלכם?
העומד למבחן: LG S90QY
ה-LG S90QY הינו סאונדבר חדש מדגמי 2022-23 של חברת LG. אחד החידושים בסאונדברים הבכירים של LG השנה הוא השימוש בשלושה ערוצי אטמוס, ולא שניים כמו שהיה מקובל עד כה. כך שה-S90QY הוא סאונדבר בתצורה ייחודית של 5.1.3. כלומר שלושה ערוצים קדמיים, שני רמקולים שיורים לצדדים ומנסים לדמות את רמקולי הסראונד, סאבוופר אלחוטי ושלושה רמקולי אטמוס, שיורים את הסאונד כלפי מעלה.
מבחינת עוצמת ההגברה שני הערוצים הקדמיים, ערוצי הסראונד ושני ערוצי האטמוס הצידיים מקבלים הגברה של 45W כל אחד. ערוץ הסנטר וערוץ האטמוס המרכזי מקבלים הגברה של 40W, הסאבוופר כולל מגבר של 220W, כך שסה״כ יש לנו כאן הגברה בעוצמה של 570W.
ה-LG S90QY ממוקם מתחת לדגם הדגל ה-S95QR, ומעל ל-S80QY (שהוא בתצורה של 3.1.3). ה-S90QY כולל מפרט מלא לחלוטין, חיבוריות WiFI עם אפליקציית שליטה מתקדמת, סאבוופר אלחוטי, תמיכה בפורמטים של Dolby Atoms, DTS-X ו-IMAX Enhanced, יציאת HDMI תומכת eARC, כניסת HDMI עם יכולת העברה של אות Dolby Vision ו-HDR10, כניסה אופטית וכניסת USB.
ישנה גם תמיכה ב-Bluetooth 5.0, ויכולת הזרמה בעזרת Chromecast, Spotify Connect והשנה הוסיפו גם תמיכה ב-AirPlay 2 עבור מכשירי Apple. שיתוף הפעולה עם חברת ההיאנד הבריטית, Meridian, ממשיך גם השנה, כך שגם השנה הסאונדברים של LG כוונו בידי Meridian.
ה-LG S90QY כולל יכולת תיקון אקוסטי לחדר, שמתבצע מהאפליקציה. בנוסף ישנה תמיכה בעוזרות הקוליות של גוגל ואמזון.
תכונה חדשה נוספת בסאונדברים הבכירים של LG השנה הוא חיבור ה-WOWCAST, מדובר במשדר שמתחבר לטלוויזיה אל כניסת ה-HDMI תומכת ה-eARC ומשדר אות ברוחב פס מלא באופן אלחוטי אל הסאונדבר. כך שאין יותר צורך להתלבט בין חיבור אלחוטי לאיכות סאונד וכעת אפשר לקבל את שניהם יחדיו. המשדר נמכר בנפרד ואינו מגיע עם הסאונדבר.
אם בכל זאת לחפש בנרות מה חסר במפרט הנרחב והמרשים של ה-LG S90QY, אפשר לציין את המחסור בחיבור רשת קווי ואם להיות ממש קטנוניים אז גם חיבור אנלוגי כלשהו (למקרה שתרצו להשתמש ב-DAC חיצוני).
עיצוב ואיכות בנייה
סרטון ה-Unboxing:
ה-LG S90QY הינו סאונדבר סולידי ובסך הכל שומר על העיצוב המוכר של LG מהשנים האחרונות. ביחס ל-SN9 מהשנה שעברה, ה-S90QY מעט גבוה יותר ומעט פחות עמוק, המידות שלו במ״מ הן: 1200 ר׳, 63 ג׳ ו-135 ע׳. המשקל הוא כ-5 ק״ג. הבדל נוסף מדגמי שנה שעברה הוא בצורה של הדפנות הצידיות, שמרגישות טרפזיות יותר ופחות ישרות.
הסאונדבר כולל תיבה פלסטית קשיחה כשהדרייברים מוגנים על ידי גריל בד. זאת בשונה מדגמי שנה שעברה, בהם הגריל היה מתכתי.
הבדל משמעותי נוסף הוא במיקום הכניסות השונות. בעוד ב-SN9 הכניסות היו בגומחה יחידה בגב הסאונדבר ופונים לאחור, הפעם יש שלוש גומחות שונות, אחת לכבל החשמל (הפעם כבל החשמל נתיק ואינו מובנה כמו ב-SN9), גומחה נוספת ליציאת וכניסת ה-HDMI וכניסת ה-USB וגומחה שלישית לכבל האופטי. כל הכניסות הויציאות פונות הצידה, מה שאולי מאפשר לארגן את הכבלים באופן מסודר יותר, אך מקשה באופן משמעותי על הגישה אל הכניסות.
ה-LG S90QY כולל מסך קטן המציג את הכניסה הפעילה, עוצמת הווליום כשמשנים אותו ועוד. זהו מסך פשוט אך פונקציונלי ואינפורמטיבי.
בחלקו העליון של הסאונדבר מעל לדרייבר האמצעי של האטמוס, תמצאו את כפתורי המגע שמאפשרים לכם לשלוט ב-S90QY. מדובר בכפתורים סטנדרטים של הדלקה, מעבר כניסות, שינוי עוצמה, ניגון/השהייה, Bluetooth ו-WiFi.
ה-S90QY מגיע עם סאבוופר אלחוטי (מדגם SPQ8-W), שעבר מהפכה עיצובית של ממש השנה. השנה הסאבוופר כולל וופר צידי בגודל 8 אינץ׳ ופורט קדמי, זאת בניגוד לוופר קדמי ופורט אחורי בדגמי השנים האחרונות. העברת הפורט לחלק הקדמי של הסאבוופר יאפשר לו להיות פחות רגיש למרחק מהקיר האחורי. לעומת זאת שינוי מיקום הוופר מכריח את המשתמש לחשוב על מה נמצא מימין לסאב, בעת שבוחרים היכן למקם אותו. למשל במקרה שלי, לו הייתי ממקם את הסאב בצד ימין של החדר, הוופר שלו היה יורה לתוך חלון הגינה. לכן בחרתי למקם את הסאב בצד השמאלי של החדר.
המידות של הסאבוופר במ״מ הן: 201.7 ר׳, 407 ג׳ ו-403 ע׳. המשקל הוא 10 ק״ג.
אפליקציית השליטה ושימושיות
בהדלקה הראשונה הסאונדבר נדלק וכותב WiFi על הצג. על גבי הסאבוופר אין שום אינדיקציה ששמתי לב אליה לגבי מצבו. אין ספק שהמתכננים של הסאונדבר ציפו שרוב המשתמשים ישתמשו באפליקציה.
האפליקציה של LG נוחה, נקייה ומתקדמת. בשלב הראשון האפליקציה מתחברת בעזרת Bluetooth אל הסאונדבר ואז ניתן להעביר את רשת ה-WiFI הרצויה אל הסאונדבר. האפליקציה מראה מהו מצב החיבוריות של הסאונדבר, הסאבוופר ורמקולי הסראונד, במידה ורכשתם כאלה.
דברים נוספים שניתן לעשות באפליקציה זה להעביר כניסה, לבחור מצב שמע מבין המצבים הקיימים, Cinema, Music, Bass Blast ועוד. מצב ברירת המחדל הוא AI Sound Pro, המצב שמנסה למטב את השמע באופן אוטומטי על פי התוכן.
בנוסף תוכלו לשלוט בעוצמה של כל ערוץ בנפרד, לתקן את סינכרון התמונה-קול ולהריץ את תיקון החדר האקוסטי – AI Room Calibration.
יש לא מעט אופציות והגדרות ועדיין האפליקציה מסודרת ונוחה לשימוש.
ה-LG S90QY מגיע גם עם שלט, שגם הוא עבר עיצוב מחדש וכעת יש לו מראה מודרני ויוקרתי יותר. השלט פלסטי ודיי חלק, בחלקו התחתון יש גומחה להנחת האצבע, בדומה לשלטי הטלוויזיות של LG. השלט נוח לאחיזה והכפתורים מרווחים. בסך הכל מדובר בשדרוג לעומת השלטים של הדורות הקודמים.
מבחן ההאזנה
מבחן ההאזנה של מוצר מגוון ומתקדם כמו ה-LG S90QY הוא כמובן תהליך מורכב. הפעם התמקדתי בחלקים הבאים: ביצועים בתכני קולנוע לפני התיקון האקוסטי, לאחר התיקון, ביצועי מוזיקה וסאונד דרך כניסת ה-HDMI.
ביצועים ללא התיקון האקוסטי – HDMI ARC
תחילה התרשמתי מביצועי ה-LG S90QY לפני הרצת התיקון האקוסטי, מה שנקרא ביצועים ״היישר מהקופסה״. חיברתי את הטלוויזיה שלי, LG OLED E8, אל ה-S90QY באמצעות כבל HDMI וכיוונתי את המסך שיוציא את הסאונד דרך ה-HDMI ARC.
צפיתי בפרק 7 של העונה הראשונה של ״המנדלוריאן״ בדיסני פלוס. תחילה ניסיתי להבין איזה מצב שמע נותן לי את התוצאה הטובה ביותר. מצב ברירת המחדל הינו AI Sound Pro, במצב זה ה-S90QY הפגין דינאמיות מרשימה ופרזנטציה אנרגטית, אך ברמת הבס הרגשתי מעט חוסר פירוט.
מעבר למצב Cinema משפר את תחושת התלת ממדיות של הסאונד ורמת ההפרדה משתפרת גם. בצד השלילי, הדיאלוג הרגיש לי מעט מתכתי ולא טבעי.
את התוצאה הטובה ביותר קיבלתי במצב ה-Standard, הדיאלוג הרבה יותר טבעי ורגוע, רמת הפירוט והבהירות של הדיאלוג משופרת. כך שבסופו של דבר, זהו המצב שאני הכי ממליץ עליו.
בסצנת היריות בסיום הפרק ה-LG S90QY מפגין רמת פירוט והדיקות טובה. עבור חובבי הבס יכול להיות שיהיה חסר כאן קצת עומק, פאנצ׳יות ודרמטיות. כשהחללית של מוף גידיון נוחתת ישנו בס שמתפזר באופן מרשים בחלל, גם המוזיקה בסיום הפרק כוללת בס מרשים וסאונד דינאמי.
בהמשך הסקירה ננסה להבין האם ניתן לקבל את שני הדברים האיזון והפנצ׳יות.
ביצועים לאחר הפעלת התיקון האקוסטי במוזיקה ותכני קולנוע
בשלב הבא הרצתי את התיקון האקוסטי, שמייצר כמה צלילים חזקים מהסאונדבר והסאבוופר. התהליך קצר ופשוט. אהבתי את הידידותיות של התהליך, אך מה שחסר לי הוא היכולת לכבות את התיקון האקוסטי בשביל שניתן יהיה בקלות לבחון את הביצועים עם ובלי. בנוסף אין אינדיקציה ברורה לכך שהרצנו את התיקון וכל מה שאנחנו יכולים לעשות זה להריץ אותו שוב.
תחילה בחנתי שני קטעי מוזיקה אותם הזרמתי מאפליקציית Tidal באמצעות AirPlay. בדקתי מספר מצבי שמע ואת התוצאה הטובה ביותר קיבלתי במצב ה-Music.
הקטע הראשון שבחנתי הוא קטע הקאנטרי פופ הקצבי, Hawk For The Dove של Amanda Shires. ה-S90QY עושה עבודה טובה בהעברת האנרגטיות של הקטע, עם בס פאנצ׳י מאוזן ומפורט. רוחב הבמה מעט צר ואינו עוטף את המאזין, בנוסף הפרדת הכלים אומנם טובה, אך יש כאן מקום לשיפור.
הקטע השני שבחרתי שייך לאחד מאלבומי הבלוז הטובים ששמעתי השנה, Long River של Angelique Francis. בחרתי בקטע הפתיחה, Storms from My Eyes. מקצב הבלוז כולל בס עמוק, הבמה כוללת עומק מרשים, עם הפרדת שכבות טובה. הגיטרה מלאת עוצמה, הווקל ממורכז ורמת הפירוט טובה, כשרק רוחב הבמה מעט חסר.
בסך הכל הייתי מרוצה מביצועי ה-LG S90QY בתכני מוזיקה לאחר התיקון האקוסטי, עדיין אם איכות הסאונד במוזיקה היא הדבר החשוב ביותר עבורכם, לא בטוח שסאונדבר הוא המוצר הנכון ביותר עבורכם.
כעת חזרתי שוב לקטע מ״המנדלוריאן״. כפי שציינתי אין דרך לכבות את התיקון האקוסטי, כך שלא פשוט להשוות את ההשפעה שלו לפני ואחרי. הכי קרוב לכך שיכולתי לעשות היה לחזור אל מצבי הסאונד שבחנתי קודם ולראות אם אני מרגיש משהו שונה. מצב ה-Cinema זכה לשדרוג משמעותי לאחר התיקון האקוסטי, הוא מאוזן יותר ומציג אנרגטיות קולנועית מרשימה, אך עדיין הדיאלוג הרגיש טיפה מתכתי. במצב ה-Standard הדיאלוג היה רך וברור, אך הייתה ירידה בדינאמיות והתלת ממדיות ביחס למצב ה-Cinema. מצב ה-AI Sound Pro כעת הרגיש לי כמו האמצע בין שני המצבים וכזה שכלל את הטוב בין שניהם. כעת גם הדיאלוג ברור וטבעי וגם הדינאמיות והאנרגטיות מצוינים. לכן לאחר הרצת התיקון האקוסטי המצב שנתן את התוצאה הטובה ביותר בחלל שלי עבור תכנים קולנועיים הוא ה-AI Sound Pro.
הקטע הקבוע שלי הוא מתוך ״דברים מוזרים״ עונה 3 פרק 8, כאשר מפלצת ענקית משתוללת בקניון. הווקל ממורכז וברור גם כאשר הדמויות לוחשות. ישנה הפרדה מצוינת בין הדיאלוג, המוזיקה והאפקטים. בתכנים קולנועיים ה-S90QY מצליח לייצר במה רחבה ומרשימה. הבס מהיר ופאנצ׳י הצעדים של המפלצת מתפזרים בחלל וה-S90QY מפגין יכולת attack טובה.
כניסת ה-HDMI
בחלק זה של המבחן חיברתי אל ה-LG S90QY את נגן ה-4K בלוריי שלי, Panasonic UB820. בהדלקה הראשונה של הנגן הסאונדבר עבר לכניסת ה-HDMI וגם העביר את הטלוויזיה לכניסה הנכונה באופן אוטומטי.
לצורך הבחינה בחרתי בשניים מהסרטים הטובים באוסף שלי, מבחינת איכות תמונה וסאונד. הסרטים הם: ״ערי טרף״ ו״Mad Max: Fury Road״.
פתחתי ב״ערי טרף״ עם פסקול Dolby Atmos ופורמט תמונה Dolby Vision. בדורות הקודמים של הסאונדברים של LG הייתה להם חוסר תאימות כלשהי עם נגני Panasonic, מה שהתבטא בכך שהם לא העבירו אות Dolby Vision אלא HDR10 בלבד. אני שמח לדווח שהבעיה אינה קיימת ב-S90QY והוא הצליח להעביר אות Dolby Vision לטלוויזיה שלי.
בפתיחת הסרט קולו הרובוטי והמפחיד של שרינק נשמע עוצמתי ונמוך עם רמת פירוט מצוינת. האפקטים הקטנים כמו הנשימות של הסטר נשמעים בבירור. בסיקוונס הפתיחה בו לונדון ההמונעת רודפת אחרי עיר קטנה, ה-S90QY מפגין הפרדה מצוינת בין מוזיקת הרקע לאפקטים, הסאונד עוטף והבמה עמוקה וגבוהה. ה-imaging מצוין אף הוא, למשל מערכת הכריזה של השוק שמודיעה על כך שלונדון מתקרבת נשמעת בבירור מהפינה העליונה השמאלית. יש כאן איזון ותוצאה קולנועית מרשימים.
סצנה נוספת שאני תמיד בוחן מתוך הסרט היא קטע מספר 19 בדיסק, כאשר לונדון יורה בעיר הנייחת. לפני התקיפה נשמעת אזעקה ועל הרקע שלה יש צילצול בפעמון, שנשמע מופרד וברור על רקע האזעקה. הירייה עצמה מוציאה את כל העוצמה שיש בסאבוופר והוא מצליח להישאר נקי ובשליטה.
מכאן עברתי ל-״Mad Max: Fury Road״ עם פסקול Dolby Atmos, עדיין אחד הסרטים המרשימים ביותר מבחינה טכנית. בקטע הפתיחה הווקל של טום הארדי כולל בס עמוק ורמת פירוט טובה.האפקטים הקטנים של הדריכה על הלטאה (בעלת שני הראשים) והפעלת המנוע של הרכב של מקס, מפגינים רמת פירוט מצויינת. ה-LG S90QY מפגין דינאמיות מרשימה ואיזון מצוין בין מוזיקת רקע, דיאלוג ואפקטים.
בסצנת המרדף במדבר לקראת סיום הסרט, רעש המנועים מגיע מכל מקום ועדיין הווקל שומע על רמת בהירות מצוינת. האפקטים של היוריות כוללים הדיקות טובה, הפיצוצים מפורטים ואינם מוגזמים.
האיזון של ה-LG S90QY איפשר לי ליהנות מכל האלמנטים של הפסקול הקולנוע, הדיאלוג, מוזיקת הרקע והאפקטים, מבלי שאף אחד מהם משתלט מידי או מצד שני נמצא ברקע מידי.
סיכום
חברת LG מוציאה דגמי סאונדברים חדשים מידי שנה, לא פשוט להביא לצרכן חידושים משמעותיים כשמוציאים מוצרים בקצב כזה. לכן ברוב המקרים מדובר בשינויים דיי מינוריים. הפעם, בדגמי 2022-23 של חברת LG, ישנם לא מעט שינויים וחידושים אותם ראינו ב-S90QY.
תחילה ההוספה של רמקול אטמוס נוסף במרכז הסאונדבר, אשר תורם לתחושה של במה גבוהה אחידה יותר. הסאבוופר עבר תכנון מחדש וכעת הוא כולל פורט קדמי ו-וופר צידי, כך שקל יותר להציב אותו בצמוד לקיר אחורי. חיבור ה-WOWCAST החדש, הינו פורטוקול אלחוטי להעברה של אות סאונד מלא ללא הפסדים. אומנם יש צורך לרכוש את המשדר בנפרד, אך זה יכול להוות פתרון אסתטי, המאפשר לא להסתבך עם כבלים ועדיין לקבל את איכות הסאונד המקסימלית. חידושים נוספים הם הוספת התמיכה ב-AirPlay 2 ותיקון חוסר התאימות מול נגני ה-4K בלוריי של Panasonic.
כל השידרוגים הללו הופכים את ה-LG SN90QY לסאונדבר בעל המפרט המקיף והמלא ביותר בשוק. יחד עם אפליקציית שליטה מתקדמת, יכולת תיקון אקוסטי אפקטיבית ופשוטה לשימוש ואיכות סאונד קולנועית, מאוזנת ועוצמתית, ה-LG S90QY הוא סאונדבר מהמרשימים ביותר שיצא לנו לבחון.
מחיר: 3,990 ₪
אחריות: שנה מבית ח.י. אלקטרוניקה
המערכת ששימשה אותי לסקירה:
טלוויזיה: LG OLED E8
נגן 4K בלוריי: Panasonic UB820
הזרמת שירים מ-Tidal דרך AirPlay 2 באמצעות iPad