את ההשראה לכתבה הזו קיבלתי בעקבות ידיעה שפורסמה לאחרונה באתר WhatHiFi, בה נמסר כי חברת Sony תפסיק את יצור דיסקי הבלוריי. מה שמרגיש כמו מסמר נוסף על ארון הקבורה של הפורמט הזה.
אומנם את הידיעה מצאתי מעט מבלבלת, אך העתיד של הפורמט הנהדר הזה נראה עגום כבר תקופה ארוכה, יש שיגידו מהרגע שהוא נולד.
בכתבה זו אחלוק אתכם מדוע אני כה אוהב את הפורמט, לאלו דברים אני הכי אתגעגע ומדוע לדעתי שירותי הסטרימינג הם תחליף פחות טוב עבור חובבי הקולנוע.

היסטוריה קצרה של פורמט הבלוריי – BluRay
פורמט הבלוריי (Blu-ray) נולד בתחילת שנות ה-2000 כטכנולוגיה מתקדמת לאחסון כמות גבוהה של מידע על גבי דיסק. הוא פותח כדי להחליף את ה-DVD, שכבר לא הספיק לרזולוציית ה-HD, שהחלה לצבור תאוצה. השם "בלוריי" מגיע מהשימוש בלייזר כחול (בניגוד ללייזר האדום של ה-DVD), שאפשר צריבה של נתונים בצפיפות גבוהה יותר – מה שאפשר שמירה של סרטים באיכות Full HD ואפילו 4K בגרסאות מאוחרות יותר.
הפורמט הושק רשמית בשנת 2006, אחרי מאבק עם פורמט מתחרה בשם HD DVD, שבו ניצח הבלוריי בעיקר בזכות תמיכה רחבה של אולפני הסרטים הגדולים. למרות האיכות המשופרת, הפורמט לא הפך ללהיט ענק, כי במקביל החלה לעלות הפופולריות של סטרימינג. כיום, בלוריי עדיין בשימוש בקרב חובבי קולנוע, שרוצים איכות מקסימלית ללא דחיסה, וגם בעולם הגיימינג – עם קונסולות כמו PlayStation 5, שעדיין תומכות בו.
הבלוריי מעולם לא זכה לאותה ההצלחה של פורמט ה-DVD, שאין בית שלא היה בו נגן DVD. לעומת זאת, בבתים מעטים בלבד יצא לי לראות נגן בלוריי, שלא לדבר על נגן 4K בלוריי (כמובן שאני מתכוון לנגני סרטים ייעודיים ולא מחשיב את קונסולת המשחק). אצלי בבית יש שני נגני 4K בלוריי (אחד של Sony ואחד של Panasonic) ואת נגן הבלוריי האהוב שלי, ה-Oppo 103, שיש לי אותו כעשור (אם לא יותר).

היתרונות של דיסק בלוריי על סטרימינג
אז ה-DVD עם הרזולוציה הנמוכה שלו, לא קיים יותר והנוחות של נטפליקס ושאר שירותי הסטרימינג, הפכה אותם לשולטים בכל הנוגע למקור ניגון סרטים מועדף. אז מדוע אני אתגעגע בכל זאת לפורמט הזה ומה לדעתי חובבי הסרטים מפסידים במידה והם צורכים את הסרטים שלהם באופן בלעדי בשירותי ההזרמה? על כך אפרט כאן.
1. המגע הפיזי
יש אנשים שמתחברים לרעיון של משהו מוחשי, שאפשר לגעת בו ושיש בו ערך אומנותי, עם הפוסטר של הסרט, עם כל הנתונים וזה עוד לפני שאני מדבר על מהדורות אספנות למיניהן. לעומתם, יש את האנשים שיראו את זה כחיסרון, זה תופס מקום, לא הכל זמין בלחיצת כפתור וכו׳.


אני אישית מאוד אוהב מדיה פיזית, הטקסיות של לבחור סרט מהמדף ואז לשים את הדיסק בנגן, זו חוויה מספקת עם המון ערך עבורי. בהשוואה אליה, הדפדוף האינסופי בקטלוג של נטפליקס, או דיסני, הוא מאוד לא מספק, שלא לומר מתסכל.
2. הפטיש האישי שלי: תפריטים
אם כבר מדברים על טעם אישי, אז יש לי ״פטיש״ של ממש לתפריטים של סרטי בלוריי. לכל סרט יש תפריט מותאם שמישהו בנה והשקיע מחשבה בעיצוב שלו, על מנת לתת עוד נגיעה לחוויית הצפייה. לעיתים זה פשוט קטעים רצים מהסרט, ולפעמים זה משהו יותר מקורי בהשראת הסרט. לשים את הדיסק של הסרט, לראות את התפריט והאפשרויות השונות, עבורי זה חלק מחוויית הצפייה.

שירותי הסטרימינג הולכים על הקונספט ההפוך לחלוטין של לספק חוויה אחידה לכל הקטלוג שלהם, זה מסודר, נגיש וברור, אך חסר קסם ומגע אישי עם התייחסות לתוכן הספציפי.
3. זמינות
בניגוד לשירותי הזרמת המוזיקה, שכוללים היצע אדיר של מוזיקה, שממש קשה למצוא תכנים שחסרים בהם (אם כי יש כאלה, וגם במקרה של שירותי המוזיקה אין ערובה לכך שהתכנים ישארו לעד), המצב בשירותי הזרמת הסרטים הוא שונה בתכלית. לא פעם נזכרתי בסרט כלשהו שהייתי רוצה להראות לילדים שלי, או סתם לצפות שוב, והוא פשוט לא נמצא באף שירות. לא צריך ללכת רחוק לסרטי שנות ה-90, או ה-2000 המוקדמות, אפילו את סדרת ״המפץ הגדול״, שרצינו לצפות בה עם הבן שלנו, אני לא מוצא כעת באף שירות שיש לי.
לכן רכישה של סרט בלוריי, מבטיחה לכם את הזמינות של הסרט שאתם אוהבים מתי שאתם רוצים. זה נכון שיש את iTunes ולדעתי יש גם את Google Movies (אותו לא ניסיתי), שיש להם קטלוג נרחב יותר, וניתן להשכיר ולרכוש שם סרטים, אך גם בשירותים אלה בהחלט חסרים תכנים רבים.
4. חלוקת הסרט לפרקים
גם כאן יש עניין של טעם אישי. סרטי בלוריי לרוב מחולקים לפרקים שניתן לעבור ביניהם, לעומת זאת בשירותי סטרימינג התכנים הם רציפים והעברה שלהם קדימה או אחורה מתבצעת בקפיצות קטנות. לרוב המנגנון של הסטרימינג עובד באופן קל וידידותי יותר, אך איפה שיש יתרון גדול לגישה של בלוריי זה בהופעות מוזיקה. דיי נדיר לראות הופעות בשירותי הסטרימינג, אך במעט המקרים שיש, לפחות אני לא ראיתי שם חלוקה מסודרת לשירים.
אציין, שכמו בנושא התפריטים, מדובר כאן על נושא תוכנתי שאין שום מגבלה שמונעת משירותי הסטרימינג לממש את המנגנון אחרת בעתיד.
5. קטעי התוספות
בנקודה החמישית אנחנו מגיעים אולי לנקודת הבידול המשמעותית ביותר עבור חובבי קולנוע אמיתיים וזה קטעי התוספות, לרבות קריינות אלטרנטיבית (מפי הבמאי, היוצר, וכו). כמעט בכל סרט בלוריי יש מגוון תוספות, המגוון והאיכות נעים מכמה סצנות לא ממש מעניינות שירדו בעריכה ועד לסרטים דוקומנטריים באורך מלא על תהליך יצירת הסרט. תכנים אלה, לפחות כיום, אינם זמינים דרך שירותי הסטרימינג. יתכן מאוד שרוב הציבור מגלה מעט מאוד עניין בתכנים אלה, אך אני מאמין שעבור חובבי קולנוע, לא פעם מדובר בבונוס מעניין. אני זוכר שלמשל בצפייה הראשונה שלי ושל אישתי באוסף סרטי הארי פוטר על גבי בלוריי, הקפדנו בסיום כל סרט לצפות גם בקטעי התוספות וזו הייתה חוויה מעניינת ומשלימה.
6. איכות תמונה וסאונד
איבות התמונה והסאונד של שירותים כמו נטפליקס, בתכני 4K עם Dolby Vision ופסקול Dolby Atoms, היא איכות שתרצה את מירב חובבי הקולנוע הביתי. כך שבנושא זמינות תכנים באיכות גבוהה, שירותי הסרטימינג ונטפליקס בראשם פינקו אותנו מאוד. מעטים החובבים ובעלי המערכות המתקדמות שיראו יתרון טכני לתכני הבלוריי, לכן עבור רוב מוחלט של האוכלוסיה, אני לא חושב שכיום מדובר ביתרון משמעותי. יחד עם זאת, זו עדיין המדיה המתקדמת, עם הכי פחות דחיסה וזו שמספקת את התמונה והסאונד האיכותיים ביותר.

מה עם החסרונות?
כמובן שצריכים להיות אובייקטיביים ולהציג גם את החסרונות אם אתם רוצים להתחיל באוסף של סרטי בלוריי. מבחנתי ישנם שני חסרונות עיקריים. ראשית, כמעט ולא ניתן להשיג סרטי בלוריי ו-4K בלוריי בארץ, מה שאומר שתצטרכו לרכוש מחו״ל. החסרון השני דיי קשור בראשון, מכיוון שאין יבוא מסודר, כמו שהיה בתתקופת ה-DVD, כמעט אף יצרן לא טורח להוסיף כתוביות בעברית לסרטי בלוריי ונדיר מאוד למצוא דיסקים שכוללים כתוביות אלה. בכך אולי נמצא החסרון הגדול ביותר מבחינת השוק הישראלי.
סיכום
אני מודה שבשנים האחרונות תחום העיניין העיקרי שלי הפך להיות מוזיקה, אוסף הסרטים שלי, נגני הבלוריי, או מערכת הקולנוע הביתי בעיקר מעלים אבק וזוכים לשימוש אפסי. יחד עם זאת, הכתבה הזה כן עוררה בי מעט געגוע לתחום הקולנוע, שהיווה תשוקה גדולה עבורי בעבר.
שתפו אותנו מה דעתכם על סרטי הבלוריי? האם אתם עדיין אוספים אותם? והאם יש משהו שאתם מתגעגעים אליו ביחס לסרטים על מדיה פיזית?