בריקוד הטנגו של מגבר ורמקולים קיימים הרבה מושגים טכניים. אחד המושגים הוא האימפדנס או העכבה, לצורך הנוחות נשתמש בכתבה במושג העברי – עכבה. בהמשך לכתבת ההסבר על ההספק של המגבר, רצינו להסביר את המושג ״עכבה״ ומדוע עולה ההספק של המגבר כאשר ההתנגדות קטנה.
מה ההבדל בין ההתנגדות לעכבה?
המושגים – עכבה והתנגדות מתייחסים לאותו הנושא, רמת הקושי בהעברת זרם חשמלי.
בהתנגדות – משתמשים כאשר מדברים על זרם ישיר
בעכבה – משתמשים כאשר מדברים על זרם חלופי
בעצם עכבה היא מקרה כללי יותר של התופעה שמכילה גם התנגדות שהיא מקרה מיוחד לזרם ישיר.
הזרם שהמגבר שולח לרמקולים הוא זרם חלופי, לכן המושג עכבה הוא היותר רלוונטי.
ההבדל העיקרי בין שני המושגים הוא שהעכבה משתנה לפי התדירות, ומכיוון שהמגבר שולח לרמקולים צלילים בתדרים שונים, אז גם העכבה של הרמקול כל הזמן משתנה. שני המושגים נמדדים באוהם (Ω).
לדוגמה בתדר נמוך של 40 הרץ (צליל נמוך של גיטרת באס) העכבה של הרמקול תהיה בסיבות 20Ω, ובצלילם גבוהים של 2,000 הרץ (הצליל הגבוה של כינור) העכבה תהיה סביב 6Ω.
אם העכבה משתנה לפי התדר, אז מה זה המספר הקבוע הרשום במפרט הטכני של הרמקולים?
היצרן של הרמקולים יציין מאין ערך נומינאלי עבור העכבה ממוצעת בתדרים שונים.
לרוב הרמקולים יגיעו עם העכבה של 8Ω ,4Ω, או 6Ω.
ההתאמה של רמקול למגבר
אחת האנאלוגיות הטובות של העכבה דווקא קשורה לחקלאות.
נניח יש לנו משאבת מים (המגבר), ולמשאבת מים מחובר צינור מים (הרמקולים), ומוזיקה שאנחנו שומעים אלו הם המים שזורמים בצינור.
נניח צינור המים שלנו הוא ממש עבה, למים ממש קל לזרום דרכו, וכמות המים שזורמים דרכו היא גדולה. כך גם הרמקול עם התנגדות נמוכה – הם ממש לא ״מתנגדים״ לזרם חשמלי לעבור דרכם.
נחזור למגברים, אם במאפייני המגבר רשום הספק 100 וואט ב 8Ω, ו 200 וואט ב 4Ω. כאשר עכבה נמוכה לזרם חשמלי יותר קל ״לזרום״ דרך הרמקולים, ואז המגבר יכול לעלות בהספק.
הבעיה היא שיש מגברים שלא בנויים לעבוד עם רמקולים עם עכבה נמוכה. לפי האנלוגיה שלנו, אם ניקח צינור מים עוד יותר עבה, אז יעברו יותר מים רק אם המשאבה (המגבר) תהיה מספיק חזקה כידי לדחוף עוד מים.
מה קורה כשהעכבה נמוכה?
כאשר העכבה של הרמקולים נמוכה והמגבר לא מסוגל לעבוד עם העכבהה הנמוכה, השנאי של המגבר יעבוד ממש קשה כידי לספק את הזרם להתנגדות הנמוכה של הרמקולים, בעוצמת צליל גבוה המגבר ישמיע רעשים, ולאורך זמן המגבר יתחמם ואפילו עלול להישרף (לא לבדוק בבית).
עוד נקודה שכדאי לשים לב אליה, לחלק מהמגברים ישנו מתג להעברת האימפדנס\עכבה בין 4Ω ל 8Ω, הפעולה של העברת המתג ל 4Ω מגבילה את ההספק המקסימלי של המגבר, על מנת לעמוד בדרישות של העכבה הנמוכה של הרמקולים. במגברים חדשים יותר קיים מנגנון, שיודע לזהות את המצב בו הרמקולים דורשים יותר מדי הספק. במקרה כזה המגברים נכנסים ל״מצב בטוח״, ובעת התחממות יתר פשוט נכבים.
סיכום
רוב המגברים המודרניים יכולים להניע די בקלות כל סט של רמקולים, יחד עם זאת אם חפצה נפשכם ברמקולים עם ערך הנומינאלי של עכבה נמוך, תבדקו טוב שהמגבר שלכם יודע לעבוד עם ערכי עכבה נמוכים.
אם אהבתם את הכתבה ופיספסתם כתבות בנושאים טכניים, שהתייחסנו אליהם לפני כן, אתם מוזמנים לקרוא על:
בימת הצליל, damping factor, THD, SNR, תדרים, ועוד כתבות מעניינות בקטגורה של טכנולוגיה ומאמרי דעה.