fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • Roon – הסקירה המלאה

    התוכנה של Roon היא כנראה התוכנה המדוברת והמסוקרת ביותר בעולם האודיו, כעת הגיע גם התור של AVReviews להתנסות בתוכנה ולהביא לכם את חוות דעתינו המלאה.

    אתחיל ואומר שישנו קונצנזוס כמעט גורף בנוגע לאיכות והחשיבות של Roon בקרב סוקרי אודיו ברחבי העולם. נראה שכולם בטוחים שזו ההמצאה הגדולה ביותר של האנושות מאז הגלגל, או התקליט אם תרצו. מספר מגזינים ברחבי העולם העניקו את פרס מוצר העשור ל-Roon. אם להיות כנה, כל זה גרם אצלי דווקא לתחושת אנטי ולאובר ביקורתיות. אז לאחר כחודשיים של שימוש בתוכנה, האם הצלחתי לפענח את סוד הקסם שלה? או שמדובר כאן בבלון מעט נפוח מידי?

    Roon

    השורה התחתונה

    אם אתם מחפשים דרך לעלות את האופן בו אתם צורכים מוזיקה דיגיטלית לשלב הבא, השירות של Roon הוא האופציה המובילה בשוק

    מה אהבנו
    • הממשק המודרני והמרשים ביותר בשוק
    • יכולות קטלוג מתקדמות של המוזיקה שלכם
    • יכולות פנטסטיות לגילוי מוזיקה חדשה
    • התממשקות עם ציוד אודיו נרחב בכל רמת מחיר באמצעות תקן Roon Ready
    • חוויה יציבה ונטולת תקלות
    • ה-Roon Arc נראה כמו צעד בכיוון הנכון
    נקודות לשיפור
    • שבועיים חינם לא מספיקים בשביל להתנסות ולהתחיל להבין את השירות
    • תומך רק בשירותי ההזרמה של Tidal ו-Qobuz
    • דמי מנוי גבוהים ביחס לשירות שאינו מספק מוזיקה משלו


    ההיסטוריה של Roon

    את השורשים של תוכנת Roon תמצאו במוצר להמרה וקיטלוג של תקליטי CD, שחברת Meridian Audio השיקה בשנת 2010. שניים מהמתכנתים של הפרויקט החדשני החליטו לפרוש ולהקים חברה משלהם, כך נולדה חברת Roon Labs. באותם השנים, שירותי סטרימינג עדיין לא היו קיימים וחובבים המוזיקה הדיגיטלית החזיקו בקבצים פיזיים במחשבים שלהם, שנוצרו כתוצאה מ-rip של אוסף ה-CD שלהם או מהורדות מהאינטרנט.

    אותם משתמשים חיפשו דרך לגשת באופן נוח לקבצים שלהם ולקבל מידע נוסף (Meta data) עליהם. לנישה הזו בדיוק חברת Roon Labs כיוונו כשהם השיקו את Roon. תוכנת Roon מציעה ממשק מתקדם וחכם, המאפשר לקטלג באופן נוח את כל הקבצים המקומיים, להציע המלצות, להוסיף מידע נוסף, למצוא הקשרים בין האומנים והאלבומים השונים באוסף שלכם ועוד.

    בהמשך הגיע שיתוף הפעולה עם שירותי ההזרמה Tidal ו-Qobuz, שניתן לחבר את החשבון שלכם בהם ל-Roon ולהשתמש ביכולות הקטלוג של Roon גם עם התכנים של שירותי הזרמה אלה.

    תוכלו לקרוא עוד על ההיסטוריה והרקע של Roon בכתבה שלנו: ״Roon – שרות חכם לחובבי המוזיקה״.

    קצת על האריכטקטורה של Roon

    הארכיטקטורה של Roon בנויה על שלוש יישויות מרכזיות.

    Roon

    Roon Core

    ה-Core הוא המרכז של שירות Roon, הוא מגלה את כל המוזיקה שלכם (מכונן פנימי, כונן חיצוני וכונני רשת), הוא מכיל את מסד הנתונים עם כל הנתונים על המוזיקה שלכם והוא יכול לבצע שלל עיבודים על המוזיקה כמו למשל הפעלת DSP.

    Roon Device \ Endpoint

    ה-Roon Device או Roon Endpoint הוא מכשיר אשר יודע להתחבר אל ה-Roon Core, למשוך ממנו את המוזיקה שנבחרה ולנגן אותה. מכשיר זה יכול להיות נגן רשת או מגבר משולב All In One שכולל סטרימר מובנה.

    איך יודעים איזה מכשיר יכול לשמש כ-Roon Endpoint?
    המעבדות של Roon מסמיכות את המכשירים שיכולים לשמש כ-Roon Endpoint על ידי ההסמכה, Roon Ready. רשימת המכשירים שהם Roon Ready מפורסמת באתר שלהם ואצל כל יצרן במפרט של המכשיר.

    Roon App

    החלק השלישי והאחרון זו אפליקציית השליטה, אותה אתם יכולים להתקין על הטלפון, טאבלט או המחשב שלכם. בעזרת האפליקציה אתם יכולים להזרים את המוזיקה ולקנפג את מערכת ה-Roon שלכם.

    *שימו לב: ניתן להשתמש ב-Roon Core גם בתור Roon Endpoint, אך ההמלצה של Roon היא להפריד את שתי היישויות הללו אם אתם רוצים לקבל את הביצועים האופטימליים של המערכת.

    Roon משתלטת על עולם האודיו

    על פניו תוכנת Roon היא מוצר נישתי, שפנה תחילה אל אספני מוזיקה כבדים ובהמשך הצליח להתחבר לשוק האודיופילים. שיתופי הפעולה שלהם עם יצרניות האודיו הלך והתגבר, עד שבשנים האחרונות נראה שלהיות Roon Ready הפך להיות לתנאי הכרחי עבור מרבית היצרניות. הנקודה שגורמת לי לטעון ש-Roon משתלטת על עולם האודיו היא שגם חברות מיינסטרים המייצרות מוצרי כניסה, לדוגמה חברת Bluesound, אפילו הם מרגישים צורך עיסקי להסמיך את המוצרים שלהם כ-Roon Ready.

    אני חושב שמדובר כאן על מקרה מרתק בו חברה דיי קטנה עם מוצר טכנולוגי נישתי, הצליחה לסחוף אחריה תעשיה שלמה.

    העלות של Roon

    לפני שנכנס לבחינה וחוות הדעת, בואו נדבר מעט על העלויות. השירות של Roon מציע שלושה מסלולי תשלום, מסלול שנתי, מסלול חודשי ורישיון לכל החיים בעלות של 699$. על מנת להתרשם מהשירות אתם מקבלים שבועיים ראשונות חינם.

    Roon

    כיצד בחנו את Roon?

    אני בחרתי להתקין על המחשב שלי את מערכת ההפעלה הייעודית של Roon, שנקראת Roon Optimized Core Kit, או בקיצור ROCK. זו למעשה מערכת הפעלה שכל ייעודה הוא להיות Roon Core. שימו לב ש-ROCK מיועדת להתקנה על מחשבי NUC של אינטל, ורשימת הדגמים הספציפיים שנבדקו ונתמכים על ידי Roon Labs מפורסמת באתר שלהם.

    המחשב שלי מבוסס על תשתית של Gigabyte ובכל זאת בחרתי להתקין עליו את ROCK. למעשה חברת Roon Labs לא אומרת ש-ROCK לא יעבוד על מחשבים בעלי מעבד אינטל, שהם אינם NUC, אלא פשוט מחשבים אלה אינם נבדקו על ידם ולא תקבלו תמיכה רישמית עבורם במקרה של בעיה. עד כה לא נתקלתי באף בעיה, למעשה אני יכול לדווח על פחות או יותר אפס תקלות וחוויה יציבה ביותר. יחד עם זאת, במידה ואתם רוצים לרכוש מחשב ייעודי חדש עבור ROCK, כדאי כן לרכוש את אחד מה-NUCs המומלצים בידי Roon Labs.

    תוכלו לראות את הוראות ההתקנה בכתבה שלנו: ״מדריך התקנה: Roon Optimized Core Kit״.

    בתור Roon End Point השתמשתי בסטרימר טרנספורט, Lumin U2 Mini, שהינו כמובן Roon Ready. את אפליקציית השליטה התקנתי על iPad, iPhone 12 Pro ו-Macbook Air M1.

    להסבר כיצד להתקין את Roon App\Roon Remote על מחשב Mac, ראו את הכתבה שלנו ״התקנת Roon Remote על מחשב Mac – מדריך מקוצר״.

    מכיוון שתוכנת Roon כוללת המון אפשרויות, חילקנו את ההתרשמות שלנו לשתי קטגוריות משנה: Roon עבור אספני מוזיקה ו-Roon עבור אודיופילים. כמובן שלא התניסנו וכיסינו כל יכולת ואפשרות קיימת, אך המטרה היא לתת לכם סקירה כללית של האפשרויות הקיימות ואת דעתינו עליהם.

    עם כל מגוון האפשרויות וההתקנה הדיי מורכבת (בעיקר אם אתם מתקינים את Roon Core על מכשיר נפרד), מרגיש לי קצת חבל ש-Roon מאפשרת רק 14 ימי ניסיון חינם. בתחילת דרכם, Roon כללו אך ורק רישיון שנתי או רישיון לכל החיים. בשנים האחרונות הם הוסיפו גם את המסלול החודשי, לכן אם אתם רוצים להתנסות מומלץ להתחיל מהמסלול החודשי וכשאתם בטוחים שאתם מרוצים מהשירות, אז לעבור למסלול השנתי הזול יותר.

    Roon עבור אספני מוזיקה

    להבנתי הבעיה הראשונית ש-Roon ניסתה לתת לה פיתרון היא קטלוג נוח ואטרקטיבי של קבצים מיקומיים. חובבי Roon הוותיקים והראשונים ביותר הם אנשים בעלי אוספים גדולים של קבצים דיגיטליים. על פי רוב הסקרים, כיום יותר ויותר צרכני מוזיקה משתמשים בשירותי הזרמה בתור מקור מוזיקה עיקרי ופחות בקבצים מיקומיים (אם כי עדיין יש כאלה שמחזיקים באוספים מיקומיים). ברגע שתחברו את חשבון ה-Tidal שלכם אל Roon, הוא ימשוך משם את כל האומנים, השירים, הרשימות והאלבומים שאהבתם וישלב אותם לצד הקבצים המיקומיים שלכם. למעשה Roon מנסה כמה שיותר לטשטש את הגבולות בין הקבצים מ-Tidal והקבצים המיקומיים.

    אני חיברתי את חשבון ה-Tidal שלי שכלל כמות גדולה של שירים, אומנים ואלבומים שאהבתי, יחד עם מעט רשימות השמעה. זאת בנוסף, לדיסק חיצוני ועליו כמה אלבומים באיכויות שונות.

    אז מה בעצם Roon מאפשר לכם לעשות?

    ראשית Roon מספק ממשק גרפי מודרני ומתקדם. אין לי טענות לממשק של Tidal ועדיין הממשק של Roon מרשים יותר ונוח יותר, בטח אם משווים אותו לממשקים של רוב מוחלט של המערכות המובנות בסטרימרים למיניהם.

    דף הבית

    כמו הרבה אפליקציות מודרניות, ל-Roon יש שתי תצוגות: Light ו-Dark. אם כמה שאני חובב של מסכים כהים, דווקא במקרה של Roon לטעמי ה-Light Theme, נראה משמעותית טוב יותר. לפחות במחשב ה-Mac.

    דף הבית מציג את התפריט המסודר בצד שמאל, החלק המרכזי של העמוד מתחיל בתצוגה של סטטיסטיקה של התכנים במסד הנתונים שלכם. כלומר כמה אלבומים, כמה שירים וכו. מיד לאחר מכן יש את מה ששמענו לאחרונה.

    Roon

    החלק הבא הוא אחד החשובים ביותר עבורי, הוא בעצם מציג את האלבומים החדשים שיצאו, כאשר הם מסוננים בהתאם לטעם האישי שלי. זו דרך נפלאה לגלות אלבומים חדשים, שמבחינתי זו אחת היכולות החשובות ביותר של עולם הזרמת המוזיקה. מתחת להמלצת האלבומים יש את ה-Daily Mixes המותאמים אישית. אני לא חובב גדול של Daily Mixes ולא ממש מאזין להם באף אחד משירותי ההזרמה שאני מנוי אליהם, לטעמי יש דרכים טובות בהרבה לגלות אומנים חדשים, או לחזור לאומנים שאהבנו.

    Roon

    לחיצה על לחצן ה-more בהמלצות האלבומים מובילה אותנו למסך שמראה את כל האלבומים החדשים, כאן אנחנו יכולים לבחור את המיון (אני מעדיף למיין על פי תאריך היציאה בשביל לראות את האלבומים הכי חדשים) ניתן גם לסנן על פי ז׳אנרים. כך שאם אתם רוצים לראות את אלבומי הג׳אז הכי חדשים, זו הדרך הנוחה ביותר לעשות זאת.

    Roon
    כל האלבומים החדשים

    בהמשך דף הבית תמצאו סטטיסטיקה על ההאזנה האישית שלכם, כמה שעות האזנתם, לאלו אומנים ולאיזה ז׳אנרים. זהו פיצ׳ר דיי ייחודי שיש ל-Roon ועבור חולי סטטיסטיקות זה בהחלט יכול להיות נחמד.

    Roon

    עוד בדף הבית תמצאו, רשימות השמעה שהעורכים של Roon הכינו, רשימת אומנים שהאזנתם אליהם לאחרונה, הז׳אנרים שמומלצים עבורכם (מה שהיה מכונה Discovery בגרסות הקודמות), אומנים שכדאי לכם להכיר, תחנות רדיו מקומיות ועוד.

    לסיכום, דף הבית של Roon מספק מגוון אפשרויות להאזין למוזיקה שלכם, או לגלות מוזיקה חדשה. הוא מעוצב ומסודר באופן נוח ומזמין. המחשבה על חובבי המוזיקה כאן ניכרת לחלוטין.

    Focus, Bookmarks ו-Tags

    כשאתם עוברים למסכים בתוך ה-Library שלכם, למשל אלבומים, אומנים, שירים וכו׳, בחלק העליון של המסך יש לכם את תפריט ה-Focus. ה-Focus הוא למעשה פילטר חכם, שמאפשר לכם לסנן את התוצאות על פי שלל מדדים מגוונים: ז׳אנר, אומן, חברת הקלטות, כמות שירים, העשור אליו התוכן שייך, מתי בפעם האחרונה ניגנתם את התוכן, שלל מדדי איכות ופורמט ועוד.

    לאחר הסינון ניתן גם למיין על פי תאריך יציאה של התוכן, תאריך הוספה ל-Library, לפי השם ועוד כמה אפשרויות. לאחר שקבעתם את הסינון והמיון הרצויים, יש באפשרותכם לשמור את התצורה הזו כ-Bookmark ואז תוכלו לחזור אליה מתי שתרצו. זה נעשה בעזרת כפתור ה-Bookmark בפינה הימינית למעלה, משמאל לחיפוש.

    Roon

    מה שחשוב לשים לב בנושא ה-Bookmarks הוא שאתם שומרים בעצם את הפרמטרים של הסינון והמיון ולא את התוצאות עצמן. כלומר אם בחרתם לייצר Bookmark של אלבומי ג׳אז משנות ה-60, ולאחר מכן תוסיפו ל-Library שלכם אלבום חדש, שמתאים לסינון הזה, הוא כמובן יוצג בתוצאות של ה-Bookmark ששמרתם, למרות שיצרתם את ה-Bookmark טרם הוספת האלבום.

    יכולת קטלוג מודרנית ופופולרית במיוחד הינה תיוג, גם ב-Roon ישנה יכולת להשתמש בתגים. זה נעשה על ידי לחיצה על 3 הנקודות ובחירה ב-Add To Tag, שם תוכלו לבחור בתגים קיימים ולייצר חדשים. לאחר שיש לכם תגים אתם יכולים להשתמש גם בהם לצורך סינון ויצירת Bookmarks. למשל בדוגמה כאן, יצרתי תג של Best Albums, בעזרתו אוכל לסמן את כל האלבומים האהובים עלי ואז למשל לייצר סינון של אלבומי הג׳אז האהובים עלי, או האלבומים שאהבתי משנות ה-90 ועוד.

    מסך הניגון וה-Meta Data

    אז אחרי שקיטלגנו ומיינו את כל התכנים שלנו, הגיע זמן לנגן משהו. מסך הניגון של Roon כולל מספר טאבים: מילות השיר, תמונה של האומן, תמונה של האלבום, ביוגרפיה של האומן, קרדיטים של השיר. במספר אלבומים תמצאו גם טאב נוסף, שכולל סקירה של האלבום. לפחות בין האלבומים שאני אוהב לשמוע, דיי נדיר להיתקל באלבום שיש לו סקירה.

    גם בנושא מסכי הניגון, Roon עושים עבודה מעולה והממשק פשוט יפיפה וגם אינפורמטיבי.

    בנושא ה-Meta Data, באתר של Roon הם מתגאים במסד הנתונים שלהם, שכולל לטענתם יותר מידע ויותר פרטים על המוזיקה שלנו. לפחות במקרה שלי, כשהרבה מהאומנים שאני אוהב הם אומני אינדי דיי קטנים, שלרוב אני מגלה ב-Spotify, נתקלתי בלא מעט מקרים בהם לאומן אין מידע כלל, לא תמונה ולא ביוגרפיה. בחלק מהמקרים דווקא בפרופיל ה-Spotify של אותו אומן כן היה יותר מידע.

    מכיוון ש-Roon שומר את כל המידע על המוזיקה בספרייה שלנו בתוך מסד הנתונים שלו (ב-Roon Core) ולא בענן, זה פותח בפנינו את אופציית העריכה, למעשה אנחנו יכולים לערוך את ה-Meta Data של האלבומים, או האומנים שאנחנו אוהבים בעצמינו.

    יכולות נוספות

    בחלק זה אציין בקצרה יכולות נוספות שיש ב-Roon. תחילה ה-Roon Radio, שזו היכולת של Roon לייצר תחנת רדיו משירים, אומנים או אלבומים. זו יכולת דיי מוכרת משירותי ההזרמה המודרניים.

    Roon

    כמובן ש-Roon תומכת במולטי רום, ניתן לראות את כל מכשירי Roon Ready ולקבץ אותם לקבוצות על מנת לנגן בכמה מכשירים במקביל.

    בחלק ה-Settings של Roon תמצאו שלל אפשרויות מתקדמות ובין השאר יכולת להתאים אישית מסכים רבים ופונקציונליות. למשל איזה אייקונים להראות, איזה מידע בכל מסך ועוד. המאפיינים השונים שניתן לבחור מסודרים באופן פשוט וקל להתמצא בהם.

    יכולת נוספת שיש ב-Roon היא יצירת פרופילים. זו יכולת שמוכרת יותר משירותי הזרמת הוידאו, דוגמת נטפליקס והיא מאפשרת לייצר כמה פרופילים, כאשר לכל אחד יש את הרשימות והמעודפים שלו.

    היכולת האחרונה שברצוני לציין בנושא של Roon זו הקהילה של Roon. הקהילה של Roon ידועה כקהילה תגובתית ותומכת ואם משהו לא ברור לכם, אני לחלוטין ממליץ לכם לנסות את Roon Community. מניסיון אישי, הם בהחלט עוזרים. אני למשל מאוד לא אוהב שכשאני מסיים להאזין לאלבום או רשימה, הרדיו שלהם מתחיל אוטומטית. זו ההתנהגות ברירת המחדל של Roon ולא הצלחתי למצוא איפה משנים זאת. בקהילה כיוונו אותי אל מסך ה-Queue והתברר שעושים זאת משם.

    Roon
    בתחתית ה-Queue ישנה ההגדרה של Roon Radio

    השוואה מול Tidal או Spotify

    כעת כשתיארנו חלק גדול מהתכונות של Roon והבנו את עיקרון הפעולה שלו, אפשר לעבור לכמה השוואות. ההשוואה הראשונה שלי היא מול שירותי ההזרמה, Spotify ו-Tidal. לכאורה מדובר במוצרים שונים, אך אם נוציא רגע מהמשוואה את נושא ניגון הקבצים המיקומיים, פתאום ההשוואה הופכת להיות יותר הגיונית.

    כמו Roon, גם השירותים של Spotify ו-Tidal מאפשרים לקטלג תכנים, לייצר רשימות, למיין אותן ולגלות מוזיקה חדשה מותאמת אישית בשלל אופנים. אני חושב ששני שירותי ההזרמה האלה עושים עבודה טובה בכל היכולות שמניתי. יחד עם זאת, הממשק של Roon מאפשר מבט נוח יותר על התכנים שלכם, יכולות קטלוג הרבה יותר מתקדמות ויכולת לראות אלבומים חדשים באופן מסודר יותר. בנושא ה-Radio, כאן יש המון עניין של טעם אישי, ואני חושב שגם Spotify וגם Tidal עושים עבודה טובה ביצירת תחנות רדיו, ועדיין בכמה פעמים שניסיתי זאת התרשמתי שה-Radio של Roon עושה עבודה מעט טובה יותר.

    נקודת דמיון נוספת היא בנושא ה-Roon Ready, כפי שהסברנו זהו תו תקן, שקובע איזה מכשיר יכול לקבל הזרמה דרך המערכת של Roon. לשירותי ההזרמה יש את Spotify Connect ו-Tidal Connect, ששניהם מאפשרים הזרמה ישירות מהאפליקציה של שירות ההזרמה אל מכשירים תומכים.

    נקודה אחרונה שחייבים להתייחס אליה היא המוזיקה, בעוד שני שירותי ההזרמה, מלבד יכולת הניהול והקטלוג, מספקים לכם גישה לכל המוזיקה בעולם, השירות של Roon אינו נותן לכם גישה למוזיקה כלל (מלבד הגישה לתחנות רדיו עולמיות). ב-Roon קוראים לזה Bring Your Own Music, שזו דרך אלגנטית ומעט מתחכמת להגיד ״אנחנו לא מספקים לך שום מוזיקה״. למעשה השירות של Roon מתבסס בעיקר על מנוי ה-Tidal שלכם (או ה-Qobuz, אם כי הוא אינו זמין בארץ), כלומר לחוויה המלאה תצטרכו לשלם את דמי המנוי של שני השירותים, Tidal ו-Roon.

    מערכת סגורה והשוואה מול Volumio

    המערכת של Roon היא מערכת דיי סגורה, ועד לגרסה האחרונה שלה, 2.0, שהביאה איתה את Roon Arc, היא הייתה גם מערכת לבית בלבד. על Roon Arc נדבר בהמשך הסקירה.

    אז מה זה אומר מערכת סגורה? למשל לא ניתן להזרים תכנים אל המערכת, שלא דרך האפליקציה של Roon. כלומר אם יש לכם נגן שהוא Roon Ready, או שאתם משתמשים במחשב שמריץ את ה-Roon Core גם בתור הנגן (ה-Endpoint), לא תוכלו להזרים תכנים באמצעות Bluetooth, AirPlay, או היישר מהאפליקציות של Spotify ו-Tidal.

    דוגמה למערכת נוספת, שמרכזת את קבצי המוזיקה המקומית שלכם יחד עם המוזיקה, שזמינה בשירותי ההזרמה כמו Tidal, היא מערכת ה-Volumio, שהתנסתי בה במשך מספר חודשים. לפרטים נוספים על Volumio, מומלץ לקרוא את הסקירה המלאה שלנו למערכת Volumio 3.

    מערכת ה-Volumio 3 מציעה גישה פתוחה יותר, מעבר ליכולת של הקהילה לפתח הרחבות למערכת, היא מציעה תמיכה ב-Spotify Connect, Tidal Connect, בנוסף ל-AirPlay ו-Bluetooth. במערכת כזו, כל אורח שמגיע אליכם יוכל בקלות להזרים כל תוכן שהוא ירצה מבלי צורך להתקין אף אפליקציה, או להשתמש בטלפון/טאבלט שלכם. בנוסף המחיר הוא כחצי מהמחיר של Roon ואין צורך בשני מכשירים (אחד עבור ה-Roon Core ואחר כ-Roon Endpoint).

    מה הם החסרונות של Volumio 3 ביחס ל-Roon? ממשק מעט מיושן והרבה פחות מרשים, אין יכולות קטלוג מתקדמות כמו ב-Roon ואין תו תקן כמו Roon Ready, שמאפשר להזרים לכל מכשיר שקיבל את התו.

    כשהשתמשתי במחשב בתור מקור, העדפתי להשתמש ב-Volumio ולא Roon, מכיוון שזה סיפק לי יכולת להזרים Spotify וגם להשתמש ב-Tidal Connect. לעומת זאת, כשעברתי להשתמש בסטרימר Lumin U2 Mini, הוא בעצמו סיפק לי את כל היכולות שאני צריך ולכן כעת Roon מהווה עבורי רק מעטפת של ממשק מתקדם וחכם, זאת מבלי לוותר על היכולת לנגן באמצעות Spotify Connect, Tidal Connect, או AirPlay ישירות אל ה-Lumin.

    Roon עבור אודיופילים

    עד כה דיברנו על היכולות הרבות של Roon, שמופנות אל חובבי המוזיקה, כולל האפשרויות השונות לקטלג את המוזיקה שלכם, לגלות מוזיקה חדשה וכו. ל-Roon יש גם צד נוסף וזה הצד שפונה אל חובבי הסאונד, או ״האודיופילים״.

    ממשק אחיד עבור מחליפי הציוד הכרוניים

    נתחיל בכך ש-Roon מאפשרת לכם להשתמש בממשק המתקדם שלהם ולא להיות ״נתונים לחסדי המפתחים״ של אפליקציות ניגון בשלל הנגנים בשוק. כך תוכלו לבחור בכל נגן, אך ורק כתלות באיכות הסאונד שלו וכל עוד הוא Roon Ready, לא באמת משנה לכם מהי רמת תוכנת ההזרמה שלו. בנוסף כשתעברו מנגן אחד לאחר (כמו שכל חובב אודיו אוהב לעשות), תוכלו להיות בטוחים שתקבלו את אותה החוויה וכל הרשימות והקטלוגים שלכם ישארו אתכם.

    כאן המקום להודות שהטענה הזו הייתה חזקה יותר לפני הגעת ה-Tidal Connect. כיום, אם אתם משתמשי Tidal תוכלו לקבל חוויה דומה מכל מכשיר שתומך ביכולת ה-Tidal Connect. עדיין המצב בשוק הוא שהרבה יותר מכשירים הם Roon Ready מאשר מכשירים שתומכים ב-Tidal Connect. נוסף על כך, כפי שציינו בחלק ההשוואה לעיל, יש גם יתרונות ל-Roon על Tidal נקי.

    שיקוף המסלול הדיגיטלי במערכת שלכם

    יכולת מעניינת נוספת של Roon הפונה לאודיופילים היא היכולת של Roon להציג בדיוק מה קורה עם התכנים שלכם לאורך המסלול הדיגיטלי. הנה דוגמה:

    Roon

    בדוגמה זו אני מנגן קובץ MQA מ-Tidal. ניתן לראות שהוא מגיע אל הסטרימר שלי, ה-Lunin U2 Mini, שם הוא עובר דרך ה-MQA Core Decoder, שמבצע את השלב הראשון בפענוח ה-MQA ומשם מעביר את הקובץ דרך יציאת ה-USB כשהוא באיכות של 96Khz. משם הקובץ ממשיך אל הממיר שלי, ה-Ayre QB-9 DSD, שהוא אינו Roon Tested, ולכן ל-Roon אין אפשרות לדעת מה קורה שם.

    הנה דוגמה נוספת:

    Roon

    כאן אני מנגן קובץ מקומי באיכות של DSD256. ניתן לראות שב-Lumin מתבצע שינוי קצב דגימה ל-DSD64. זו הגדרה שקבעתי ב-Lumin, מכיוון שהממיר שלי תומך רק ב-DSD64. את ההגדרה הזו עשיתי באפליקציית השליטה של ה-Lumin ובכל זאת, Roon מודע לכך שזה מה שקורה.

    המידע הזה מאפשר שקיפות לגבי כל מה שקורה בחלק הדיגיטלי של המערכת שלכם, כך שתוכלו לראות אם הכל תקין, או שיש צורך לשנות משהו.

    יכולות נוספות עבור אודיופילים

    יכולות נוספות של Roon שמכוונות לאודיופילים כוללות שלל פילטרים ואפשרויות כיוונון סאונד בעזרת DSP. כמה מהאפשרויות המעניינות הן הוספת Crossfeed להאזנה באוזניות ושימוש ב-Parametric EQ על מנת להתאים את הסאונד לחדר ההאזנה או הטעם האישי שלכם. לא יצא לי להתנסות ביכולות אלה, אך היה לי חשוב לציין שהן קיימות. כמובן שעבור כל Roon Endpoint ניתן לקבוע סט שונה של פילטרים עם ערכים שונים.

    Roon

    ה-Parametric EQ מאפשר לכם להשתמש בציוד ותוכנות צד שלישי על מנת למדוד את החדר שלכם ואז לנסות להתאים את הגרף לקבלת תוצאה משופרת. זו אופציה שיכולה להיות שימושית, אך הייתי שמח יותר לו חברת Roon הייתה מייצרת שיתוף פעולה עם אחת מחברות ה-Room Correction הפופולריות ומציעות יחד דרך נוחה, עם אינטגרציה מהתחלה ועד הסוף, לביצוע תהליך כיול לכל מקור Roon Endpoint. לטעמי זה היה יכול להיות killer feature רציני, גם אם זה היה כרוך בתשלום נוסף.

    Roon 2.0 ו-Roon Arc

    בספטמבר השנה חברת Roon Labs שחררה את גרסה 2.0 של Roon ויחד איתה הגיעה אפליקציה נוספת בשם Roon Arc. הגרסה הזו באה לפתור את המגבלה של Roon, שהייתה קיימת מהגרסה הראשונה והיא היכולת לנגן את הקבצים ורשימות ההשמעה שלכם רק ברשת הביתית שלכם, בה מחובר ה-Roon Core. בגרסת Roon 2.0, למעשה Roon נפתחה אל העולם החיצון וכעת בעזרת אפליקציית ה-Roon Arc, אתם יכולים לגשת לתכני ה-Roon שלכם, כולל כל הקבצים המיקומיים מכל מקום באמצעות המכשיר הנייד שלכם. פרטים נוספים על Roon Arc, תוכלו לקרוא בכתבה שלנו: ״חברת Roon Labs מציגים Roon 2.0 ו-Roon ARC״.

    על מנת להשתמש ב-Roon Arc עליכם לפתוח פורט ספציפי ברשת הביתית שלכם לכניסה מבחוץ, תוכלו לראות פרטים נוספים במדריך חיבור מקוצר ל-Roon Arc.

    Roon

    יחד עם השקת Roon 2.0 החברה שינתה מאפיין יסוד של Roon, שהיה קיים מהגרסה הראשונה וזה הצורך להיות מחובר לאינטרנט על מנת לנגן קבצים מיקומיים. לפני גרסה זו, לא הייתם זקוקים לחיבור לאינטרנט בשביל לנגן את התכנים שלכם מהרשת הביתית. לא מעט משתמשי Roon וותיקים ביקרו את השינוי הזה, אך חברת Roon הסבירה שמדובר במהלך שיפתח בפניהם אופציות רבות לספק חוויה מודרנית ומתקדמת בעתיד. אז כעת נשאר לנו רק לחכות ולראות אלו יכולות חדשות יתווספו לשירות בגרסות הבאות.

    עבור מי Roon מתאים?

    זו כנראה אחת משאלות המפתח של הכתבה. אני יכול לחשוב על שני סוגים של משתמשים שעבורם השירות יכול להתאים במיוחד. הסוג הראשון הוא אספני מוזיקה דיגיטלית, בין אם מדובר בקבצים מיקומיים ובין אם אתם משתמשים כבדים של Tidal, תוכנת Roon תאפשר לכם לקטלג, לסדר ולמיין את האוסף שלכם באופן מודרני ומתקדם.

    הסוג השני של משתמשים, עבורם Roon יכול להתאים, הוא משתמשים שרוצים את הממשק המתקדם בשוק ושלל התכונות הרבות של Roon כמו היכולת להבין בדיוק מה קורה עם קבצים דיגיטליים במערכת שלכם.

    יש לזכור שמדובר כאן בעלות לא מבוטלת, שמעבר לדמי המנוי יכולה גם לכלול עלות של מחשב להריץ את ה-Core. בנוסף, בדר״כ העלות תצטרף לעלות של מינוי בשירות Tidal. אז כן, הממשק הוא המתקדם בשוק, ויכולות הקטלוג וגילוי התכנים החדשים הן מצוינות, אך האם זה מצדיק את העלות הנוספת? זו כמובן שאלה סוביקטיבית שרק אתם תוכלו לענות עליה.

    סוג משתמשים, שעבורם Roon הוא כנראה לא השירות המתאים, הם משתמשים ששירות הזרמת המוזיקה העיקרי שלהם הוא לא Tidal, או Qobuz. אם אתם מרוצים מהשירות שלכם, אין לכם מה לחפש ב-Roon, מכיוון שלא תוכלו לחבר את שירות ההזרמה שלכם אליו.

    סיכום

    אין ספק שתוכנת Roon היא אחת התוכנות המורכבות והמתקדמות ביותר בשוק האודיו. בעקבות כך, ממש לא פשוט לשפוט את האיכות שלה. לוקח זמן להתרגל להשתמש ב-Roon ולהבין כיצד לנצל את היכולות שלו באופן שיתאים לכם. מסיבה זו, חבל מאוד שהשירות מעניק רק שבועיים חינם בשביל להתרשם ממנו.

    ככל שהשתמשתי יותר ב-Roon, התחלתי לגלות עוד ועוד יתרונות ותכונות שימושיות. היכולת לקטלג את המוזיקה שלי לצד האפשרויות לגלות אלבומים חדשים ומוזיקה חדשה, הן כנראה התכונות האהובות עלי בשירות.

    אז האם Roon היא אכן ההמצאה הגדולה ביותר של האנושות מאז הגלגל? לטעמי לא. אם מנסים למצוא את השירות, שבאמת שינה את האופן בו אני באופן אישי צורך מוזיקה ומגלה מוזיקה חדשה, אז השירותים של Spotify ו-Tidal הם אלה שראוים לסופרלטיבים כגון ״ההמצאה הגדולה ביותר של עולם האודיו המודרני״.

    יחד עם זאת, Roon מרגיש כמו האבולוציה הבאה, בעוד Spotify ו-Tidal מספקים גישה לכל המוזיקה בעולם, Roon מאפשר לכם לעשות סדר בכל המוזיקה הזו ולהתמצא בה באופן יעיל ומודרני יותר. אז אם אתם מחפשים דרך לעלות את האופן בו אתם צורכים מוזיקה דיגיטלית לשלב הבא, השירות של Roon הוא האופציה המובילה בשוק.


    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן