אתמול בערב, ה-28 לנובמבר, ביקרתי ביום הסגירה של פסטיבל Sea Jazz אשדוד 2024, שם צפיתי במופע של עומר אביטל עם התזמורת האנדלוסית אשדוד. מופע הפתיחה היה שייך לטריו בהובלת הפסנתרנית, דינה קיטרוסקי. בכתבה זו אחלוק אתכם את הרשמים שלי מהערב.
קצת היסטוריה ועל מקום האירוע
זו הפעם ה-15 שפסטיבל Sea Jazz אשדוד מתקיים, מדובר בפסטיבל בינלאומי שכולל אומנים אורחים מחו״ל ונמשך הפעם שלושה ימים. הפעם האחרונה שביקרתי בפסטיבל הייתה בשנת 2021, אז הופיע הטריו המופלא של אבישי כהן. באותה שנה הפסטיבל נערך בחוף המצדה באשדוד. השנה הפסטיבל נערך במשכן לאמנויות הבמה באשדוד, מה שקצת הפך את שם הפסטיבל לפחות מתאים.
זו הפעם הראשונה שאני מבקר באולם הזה, מדובר במבנה מודרני ומרשים ביותר. בתור תושב הדרום זה משמח במיוחד לראות אולמות קונצרטים באיכות כזו מחוץ למרכז.
בכניסה לאולם חילקו כוסות יין בחינם, בזמן שאשתי נהנתה מהיין מכיוון שאני פחות בעניין של אלכוהול, אני בחרתי בקפה. בנוסף חילקו תוכנייה של האירוע.
מבחינת הרכב הקהל, אז כמו בלא מעט מופעי ג׳אז האוכלוסיה הייתה דיי מבוגרת, אך בהחלט היה גיוון ושמחתי לראות גם חברה הרבה יותר צעירים.
מופע פתיחה: הטריו של דינה קיטרוסקי
מופע הפתיחה נערך באולם הכניסה, זהו חלל גדול שלטעמי לא ממש ערוך להופעות. המופע היה של הפסנתרנית הישראלית, דינה קיטרוסקי יחד עם חברי הטריו שלה, בר גבע על קונטרבס ויניב לובן על התופים.
יצא לי השנה להכיר את המוזיקה של דינה דרך אלבומה Waves, זהו אלבום הבכורה שלה והוא יצא בשנת 2023. אני מצאתי את האלבום בעל סאונד מגוון בו כל יצירה לוקחת את האלבום למקום אחר ויחד נוצר פסיפס מרתק. אפשר להגיד שיש הבדל דיי גדול בין היצירות, מה שאולי מעניק מעט תחושה של ״תיק עבודות״, אך בכך גם הקסם של האלבום הזה, שמראה עד כמה מדובר ביוצרת מוכשרת ומגוונת עם עולם פנימי רחב ומרתק.
להמלצה המלאה שלנו לאלבום Dina Kitrossky – Waves
עם כמה שעומר אביטל הוא אומן בינלאומי נפלא, שהמלצתי בעבר על אלבומים שלו (כמו למשל New Song ו-SOng Of A Land), אני חייב להיות כנה שהגעתי בהתרגשות עמוקה דווקא לשמוע את דינה, שהאלבום שלה הותיר עלי רושם עז. דינה וחברי הטריו ניגנו כמה יצירות כולל Covid Funk, שמופיע באלבום Waves, ועליה סיפרה דינה שהיא נכתבה במהלך הקורונה, כשדינה הייתה בחופשת לידה. יצירה נוספת שנוגנה נקראת ״אוגוסט״ ובאופן משעשע דינה סיפרה שההשראה הייתה סוף חופשת הקיץ כשהילדים כבר ממש מטריפים, נראה לי שרובינו יכולים להזדהות עם זה. ההופעה הייתה מקסימה וקצבית, לצערי האקוסטיקה ומערכת ההגברה לא היו ברמה שאפשר היה באמת ליהנות מהסאונד, בעיקר כיוון הפסנתר ביחס לבס והתופים היה לטעמי בעייתי. אני מקווה מאוד שיצא לי להגיע להופעה של דינה בתצורה שמאפשרת יותר ליהנות מהמוזיקה שלה.
הנה כמה תמונות מהמופע:
לאחר ההופעה ניגשתי לדינה וביקשתי להצטלם איתה, היא הייתה מקסימה וכשסיפרתי לה שאני כתבתי המלצה לאלבום שלה והיא אפילו זכרה את זה. עם אומנים מוכשרים כמו דינה, אני לחלוטין מרגיש שסצנת הג׳אז הישראלית מופקדת בידים טובות.
אתם מוזמנים לעקוב אחר דינה קיטרוסקי כאן:
עמוד הפייסבוק של דינה קיטרוסקי
עמוד האינסטגרם של דינה קיטרוסקי
המופע המרכזי: עומר אביטל והתזמורת האנדלוסית אשדוד
המופע המרכזי היה יצירה חדשה של עומר אביטל שנכתבה במיוחד עבור הפסטיבל ועבור התזמורת האנדלוסית של אשדוד. היצירה נקראת חלום צפון אפריקני והיא מורכבת מארבעה חלקים: פיוט \ אבא, החלום, מלנכוליה מזרחית, ושובו של היהודי האפריקאי.
לפני תחילת המופע, מארגן הפסטיבל הודה לראש העיר וכמובן איחל החלמה לכל החיילים הפצועים ולחזרה המהירה של כל החטופים.
ואז עלתה התזמורת לבמה, אנחנו ספרנו 28 נגנים, כולל כל סוגי הכינורות האפשריים, כלי נשיפה, כמה סוגים של כלי הקשה, גיטרת בס, פסנתר עצום, עליו ניגנה דינה קיטרוסקי וכמובן כמה כלים אוריינטליים כמו עוד, ג׳ומבוש (כלי דמוי בנג׳ו) וגם קאנון (כלי פריטה שוכב). על כולם מנצח בגאון עומר אביטל, שניצח בערך 30% מהזמן ובשאר הזמן ריקד על הבמה, ההנאה שלו והחיבור אל היצירה שהוא כתב היו מדבקים.
הנה כמה תמונות:
מוזיקה של תזמורת כה גדולה היא חוויה בלתי רגילה של עוצמה, דינמיות וסנכרון מוזיקלי. היצירה של עומר אביטל היא מרתקת עם שילוב של אלמנטים של מוזיקה קלסית, ג׳אז בעדינות, מקצבים של מוזיקה אפריקאית וכמובן המוזיקה האוריינטלית. זו יצירה בסקאלה שלא יוצא לי לחוות הרבה וזה היה מרשים ומרגש. עבור האוזן שלי שפחות רגילה למוזיקה כזו, אני חושב שהיה קצת יותר קל לעכל את היצירה לו היא הייתה מחולקת ליצירות מעט קצרות יותר, אך זו טענה קטנה מאוד ביחס ליופי והקסם של היצירה. היה שם באמת הכל, גם חלקים שקטים ומרגשים, גם דינמיות מטורפת ומרקידה. בקטעים רבים הקהל מחא כפיים בקצב היצירה, לא בדיוק החוויה של מוזיקה קלסית, אלא משהו הרבה יותר שמח ו״משלנו״.
לסיום מילה על הסאונד, האקוסטיקה באולם ההופעות המרכזי הייתה מעולה ממש, עם איזון בס מרשים. אנחנו ישבנו ביציע העליון והסאונד היה מאוזן ונעים.
סיכום
הביקור בפסטיבל Sea Jazz אשדוד 2024 היה חוויה מוזיקלית נפלאה ומרוממת נפש ברמות הגבוהות ביותר. הלוואי והימים בהם כולנו נוכל ליהנות בלב שלם ממוזיקה משובחת ואומנות מבלי כל כך הרבה כאב ועצב ברקע ישובו במהרה. אז לסיום גם אנחנו שולחים את התפילות והאיחולים שלנו להחזרת השבויים והחלמת הפצועים.