fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • freak control
  • Onkyo TX-RZ50 – סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    הפעם הגיע אלינו לסקירה רסיבר קולנוע ביתי, Onkyo TX-RZ50. מדובר ברסיבר 9.2 ערוצים, השייך לסדרת ה-RZ היוקרתית וממוקם מתחת לדגם ה-RZ70 היוקרתי.

    אז אחרי לא מעט זמן שלא יצא לנו לסקור מוצרים מתחום הקולנוע הביתי, ה-Onkyo TX-RZ50 סיקרן אותנו מספיק בשביל לבחון מה ניתן לקבל כיום ברסיבר קולנוע ביתי מודרני.

    Onkyo TX-RZ50

    ה-Onkyo TX-RZ50 נמסר לנו לסקירה באדיבות קרוסאובר, חנות הסטריאו והקולנוע הביתי המקצועית מתל אביב.

    עם ה-TX-RZ50, חברת Onkyo חוזרת בגדול ומציעה ביצועים מרשימים בכל סוגי התכנים, מערכת תיקון מתקדמת ותג מחיר שפוי

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    מה אהבנו

    • תמיכה מלאה בכל פורמט אודיו/וידאו קיים
    • חוויית שליטה ידידותית עם תפריט צבעוני וברור עם אפליקציה מסודרת
    • מערכת תיקון Dirac Live ללא צורך במחשב
    • מצבי THX הופכים גם מערכת צנועה לפצצה של אנרגיה קולנועית
    • הצטיינות ברמת פירוט והדמייה מדויקת של מיקום אובייקטים על פני במת הסאונד
    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    נקודות לשיפור

    • אפליקציה מתחברת מחדש בכל פעם שמעלים אותה
    • הסאונד המדויק לעיתים בא מעט על חשבון בשרניות במיד

    סקירת וידאו

    על חברת Onkyo

    חברת Onkyo הוקמה בשנת 1946 באוסקה, יפן. החברה התמחתה בציוד אודיו וקולנוע ביתי. בעשורים האחרונים הם מוכרים בעיקר בזכות מוצרי הקולנוע הביתי שלהם, רסיברים ופרוססורים. בתחום הרסיברים החברה זכתה להכרה רבה בשני הקצוות של התחום. מצד אחד בתחום ההייאנד, בזכות רסיברים עוצמתיים ומשוכללים ומצד שני, בתחום הכניסה והביניים, בו הם הציעו רסיברים ברי השגה, שכללו כל פיצ׳ר אפשרי.

    בעשור האחרון החברה ידעה תהפוכות רבות. בשנת 2015 חברת Onkyo רכשה את חטיבת האלקטרוניקה הבידורית של Pioneer. כשבבעלותם גם מותג הקצה, Integra, חברת Onkyo הפכה למובילה עולמית בתחום של קולנוע ביתי ומתחרה ראויה ל-Sound United, החברה שבבעלותה נמצאים מותגי Dennon ו-Marantz הפופולריים.

    בשנת 2021 חברת Onkyo נכנסה למצוקה כלכלית ולמעשה עמדה בפני פשיטת רגל. בסופו של דבר החברה נרכשה על ידי שיתוף פעולה של שתי חברות, הקוצנרן Voxx International, הבעלים של מותג Klipsch, בין היתר ובנוסף על ידי חברת Sharp היפנית. כיום המצב מתייצב וחברת Onkyo לצד מותגי Pioneer ו-Integra, מוכנים להסתער שוב על שוק של קולנוע ביתי.

    העומד למבחן: Onkyo TX-RZ50

    ה-Onkyo TX-RZ50 שייך לסדרת ה-RZ הבכירה של Onkyo וממוקם מתחת לדגם ה-RZ70. זהו רסיבר קולנוע בעל 9.2 ערוצי הגברה ו-11.2 ערוצי עיבוד. שתי יציאות הסאבוופרים הן לא נפרדות.

    בצד הוידאו, ה-Onkyo TX-RZ50 מצויד בכניסות ויצאות HDMI בתקן החדש 2.1 עם תמיכה בוידאו באיכות של 8K60 ו-4K120, כמובן עם תמיכה ב-eArc. פורמטי ה-HDR הנתמכים הינם HDR10+, Dolby Vision, HDR10 ו-HLG.

    כל פורמטי הסאונד המתקדמים נתמכים כאן, כולל Dolby Atmos, DTS:X, Dolby® TrueHD, ו-DTS-HD Master Audio®. ישנה גם תמיכה ב-IMAX Enhanced.

    חברת Onkyo מתגאה בהיותה בעלת המוצר הראשון בתחום הקולנוע הביתי, שעבר הסמכה של THX, בשנת 1993. הסמכה זו ניתנת למוצרים העומדים בקריטריונים מוגדרים כגון, העברה נכונה ומדויקת של הסאונד ויכולת לנגן בעוצמות גבוהות. ה-RZ50 מגיע עם ארבעה מצבי שמע מיוחדים של THX, מצבים אלה הם: THX cinema, THX gaming, THX music ו-surround EX.

    מבחינת כניסות ויציאות, ה-Onkyo TX-RZ50 מגיע עם 7 כניסות HDMI, כאשר אחת מהן נמצאת מלפנים ו-2 יציאות HDMI. כניסות האודיו הדיגיטליות כוללות כניסה קואקסיאלית, כניסה אופטית וכניסת USB עבור ניגון תכנים מהתקני זיכרון חיצוניים. בצד האנלוגי תמצאו לא פחות משש כניסות RCA ובנוסף כניסת פונו לחיבור פטיפון בעל ראש MM. ה-RZ50 כולל יציאות pre-out ל-11 ערוצים ושתי יציאות לסאב (יציאות מקבילות, לא נפרדות). לסיום, ישנה אפשרות לחיבור אנטנה לרדיו, חיבור רשת קווי ואלחוטי ויציאת trigger out, שיכולה לשמש להדלקה וכיבוי של מכשיר נוסף.

    Onkyo TX-RZ50

    אחת התכונות החשובות של כל רסיבר קולנוע ביתי מודרני היא מערכת התיקון האקוסטית שלו. רובינו המוחלט לא מציבים את מערכת הקולנוע בחדר ייעודי מטופל אקוסטית, ולכן ישנה חשיבות גדולה ליכולת של הרסיבר ״להעלים״ את הבעיות האקוסטיות של חלל ההאזנה בו הוא מותקן. ה-Onkyo TX-RZ50 מגיע עם אחת ממערכות התיקון האקוסטי המתקדמות בשוק, Dirac Live. נפרט יותר על המשמעויות של כך בהמשך הסקירה.

    כפי שציינו, חברת Onkyo שייכת היום בחלקה לקבוצת Voxx International, שהיא הבעלים של מותג הרמקולים, Klipsch. ה-RZ50 מגיע עם מצב מיוחד המכונה, Klipsch Optimize Mode. המצב הזה כולל כיול וכיוונון מיוחדים עבור רמקולי Klipsch מדגמי Reference ו-Reference Premiere, פשוט בוחרים את הדגם בתפריט של Onkyo ומקבלים ערכים שנבחרו במיוחד עבור רמקולים אלה.

    ה-Onkyo TX-RZ50 כולל שלל יכולות הזרמת מוזיקה, בין היתר Spotify Connect, Tidal, Amazon Music, AirPlay 2, Chromecast, DTS Play-Fi והוא אפילו Roon Ready. ישנה גם תמיכה ב-Bluetooth דו-כיווני עם תמיכה במקודד aptX HD, התממשקות עם מערכות של Sonos ותמיכה בעוזרת הקולית, Amazon Alexa והעוזרת של Google.

    קצת נתונים טכניים של ה-Onkyo TX-RZ50 לסיום:

    עוצמת ההגברה מוגדרת כ:

    250 W/Ch (6 ohms, 1 kHz, 10% THD, 1 channel driven) 120 W/Ch (8 ohms, 20 Hz–20 kHz, 0.08% THD, 2 channels driven, FTC)

    תאימות לרמקולים בעלי עכבה של 4–16 אוהם.
    מידות המכשיר במ״מ הן: 435 ר׳, 201.5 ג׳ ו-398 ע׳. המשקל הוא 14 ק״ג.

    עיצוב ואיכות בנייה

    סרטון ה-unboxing:

    ה-Onkyo TX-RZ50 הינו רסיבר גדול ומרשים. אהבתי מאוד את היציאה מהתבנית המשעממת של מסך עם שני בוררים מצידיו, אחד לעוצמה ואחד לבחירת הכניסה. ה-RZ50 כולל כפתור ייעודי לכל כניסה, אומנם מדובר בסדרה של כפתורים קטנים וצפופים, אך זה עדיין עדיף מלעבור כניסה כניסה עם הבורר.

    שני הבוררים הקטנים בצד שמאל משמשים לבחירת מצב השמע ושינוי ה-tone control. בעוד הבורר הענקי בצד ימין אחראי כמובן על עוצמת הניגון.

    המסך במרכז הפאנל הינו קריא וברור, הוא לרוב מציג את הכניסה בלבד, על ידי לחיצה על כפתור ה-info בשלט ניתן לקבל מידע נוסף כמו הפורמט המנוגן. ישנם שלל אייקונים קטנים על המסך כולל סימון של איזה רמקולים פעילים כרגע, אך מדובר באייקונים שבלתי אפשרי לראות ממרחק הישיבה.

    מאחורי הדלת בתחתית המסך תוכלו למצוא שלל כפתורי שליטה, כמו כפתור התפריט, חצי הניווט, כיוונון הרדיו ובנוסף כניסת HDMI וכניסה למקירופון הכיול.

    Onkyo TX-RZ50

    הרסיבר מרגיש מסיבי והתרשמתי במיוחד מהרגליות הגדולות עליו הוא עומד.

    בפאנל האחורי תוכלו למצוא את כל המחברים שמחולקים לאזורים ברורים ומסודרים. הטרמינלים של הרמקולים מכוסים בפקקים, שכוללים חור בתוכם ולכן קל יותר לשלוף אותם, במידה ותרצו להשתמש במחברי בננה.

    Onkyo TX-RZ50

    בסך הכל, לא מדובר כאן בעיצוב מהפכני, אך עדיין מדובר בעיצוב סולידי, פרקטי ואהבתי את חוסר הסימטריות של הפאנל הקדמי.

    התקנה ראשונית ומערכת Dirac Live

    חוויית השימוש ב-Onkyo TX-RZ50 מתחילה כבר מהמדריך המעולה והמקיף שלהם, הזמין באתר של Onkyo. המדריך הוא מאוד נרחב מצד אחד, אבל כל אחד מהסעיפים מתואר באופן תמציתי ומדויק. אהבתי במיוחד את חלק חיבורי הרמקולים, נקודה שבה הרבה משתמשים מתחילים עלולים להתקשות. במדריך של Onkyo תוכלו למצוא הוראות מדויקת לחיבור כל תצורת רמקולים נתמכת. למשל במקרה שלי, התצורה שלי היא 5.1.2 ולכן על פי המדריך חיברתי את הרמקולים כך:

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    עדיין מסתבכים עם החיבור? נסו את המדריך המלא שלנו לחיבור רסיבר קולנוע ביתי.

    החוויה ממשיכה בהדלקה הראשונה. כשהתחלתי את התחביב הזה לפני כ-15 שנה, רסיברים היו מתגאים ביכולת ה-OSD שלהם, הכוונה היא ל-On Screen Display, כלומר היכולת להציג את נתוני הרסיברים כמו הווליום, הכניסה, או התפריט על גבי מסך הטלוויזיה. לא פעם היה מדובר בתצוגה מיושנת וברזולוציה נמוכה. התקדמנו מאוד מאז, ל-Onkyo TX-RZ50 יש תפריטים יפיפיים, ומאוד ברורים. תהליך ההתקנה הראשוני מלווה אותנו שלב אחר שלב:

    לאחר שהגדרנו את השפה, חיבור הרשת, ה-Chromecast (עליו ויתרתי) מגיעים לתפריט הראשי ובו ניתן להתחיל את תהליך הגדרת הרמקולים והרצת מערכת ה-Dirac Live.

    Onkyo TX-RZ50

    בחלק הגדרת הרמקולים אתם קובעים את תצורת הרמקולים שלכם ואז את מועברים למסך, בו יתאפשר לכם להשמיע אות מכל רמקול בנפרד, על מנת לבדוק שחיברתם אותם נכון. זה רעיון פנטסנטי לעשות את הבדיקה הזו לפני שמריצים את התיקון.

    לאחר שוודאנו שכל הרמקולים מחוברים כראוי, ניתן להתחיל את התהליך של Dirac Live. התנסתי בעבר מספר פעמים במערכת הכיול הזו, לרוב מדובר בשימוש דרך מחשב אליו מחברים מיקרופון דרך USB מבצעים את המדידות. לאחר מכן ניתן לשנות כל מיני הגדרות, לייצר כמה פרופילים ולהעלות את התוצאות אל הרסיבר. זהו תהליך מאוד מתקדם, אך גם דיי מורכב. ב-Onkyo TX-RZ50 התהליך הוא הרבה יותר אינטואיטיבי ואינו דורש מחשב. יש להתקין את האפליקציה של Onkyo על טאבלט או טלפון, משם מתבצע התהליך, כאשר את המקירופון מחברים ישירות אל הרסיבר. זו פעם ראשונה שאני רואה הטמעה כזו של Dirac Live, ואני חושב שזה מקטין את חסם השימוש באופן משמעותי, כך שגם משתמשים מתחילים יוכלו להסתדר עם התהליך בקלות.

    חשוב לציין שמי שרוצה את חוויית ה-Dirac Live המלאה דרך מחשב, עדיין יכול לקבל אותה על ידי הורדה של תוכנת Dirac למחשב, רק שאז יש צורך לרכוש בניפרד מיקרופון USB תומך Dirac.

    אז כאמור, אהבתי מאוד את הפישוט בתהליך המדידה, אך נקודת ביקורת אחת שיש לי כאן היא היעדר סטנד כלשהו עבור המיקרופון.

    Onkyo TX-RZ50

    התקנתי את אפליקציית Onkyo על ה-iPad שלי והוא שימש אותי לשליטה בתהליך ה-Dirac:

    בשלב הראשון יש לבחור אם רוצים בתהליך תיקון מהיר, שכולל 3 מדידות או תיקון מלא, שכולל 9 מדידות. אני בחרתי תהליך המלא.

    בשלב הבא יש תהליך איזון העוצמות בין כל הרמקולים, ניתן לנגן אות בכל רמקול בנפרד ולשנות את עוצמת ההגברה שלו כך שהאות יהיה בתוך הטווח הירוק.

    כעת מבצעים את המדידות עצמן:

    בסיום התהליך מקבלים גרף שמראה את התנהגות הרמקולים לפני התיקון ואחרי:

    ניתן לבצע כל מיני שינוים והתאמות לגרפים ולשמור אותם בשלוש וואריציות שונות, ביניהן תוכלו לעבור בכל עת.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    אין ספק שתהליך המעבר על התוצאות הרבה יותר מפורט כשעושים זאת דרך המחשב, אך כאן מדובר בתהליך ידידותי יותר.

    כך מסתיים לו שלב ההגדרות הראשוניות. בתפריט של ה-RZ50 תוכלו למצוא אינספור יכולות קינפוג נוספות, כל מיני אפשרויות של עיבוד אות, קביעת איזה כניסה תופעל בעת הדלקה, הגדרות ווליום שונות, הגדרות של קרוסאובר, שינוי Tone Control ועוד ועוד.

    שליטה ושימושיות

    השליטה ב-Onkyo TX-RZ50 מתחלקת לשלוש, שליטה באמצעות הפאנל הקדמי, אותה כבר תיארנו, שליטה באמצעות השלט ושליטה דרך האפליקציה.

    השלט שמגיע עם ה-RZ50, הוא פלסטי ולא מזמין במיוחד, יחד עם זאת השליטה באמצעתו היא פשוטה וידידותית.

    Onkyo TX-RZ50

    את רוב השליטה במכשיר עשיתי באמצעות אפליקציית השליטה – Onkyo Controller, אותה התקנתי על iPad וגם על iPhone 12 Pro. ראשית אציין שהאפליקציה לא ממש מותאמת ל-iPad, התפריטים נשארים קטנים ולא מנצלים את המסך הגדול.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    בתחתית האפליקציה ישנם ארבע אייקונים שפותחים את מסכי השליטה, משמאל לימין: בחירת הכניסה, הווליום, הגדרות מצבי השמע והסאונד והתפריט (השלוש נקודות) שמאפשר להיכנס למידע נוסף והגדרות.

    כמה מילים על מצבי השמע – Listening Mode, אלה מצבי אקוולייזר מובנים ב-Onkyo, המחולקים לארבע קטגוריות, Movie, Music, Game ו-THX. חלק מהמצבים מדמים כל מיני חללי האזנה, כמו הופעה אנפלגד או סטודיו, אני פחות מחבב מצבים אלה. לעומת זאת, חלק מהמצבים כמו מצבי THX, הם מעניינים הרבה יותר, בנוסף ישנם מצבים שימירו אות סטריאו לרב-ערוצי ושלל אופציות נוספות, שתוכלו לשחק איתן.

    ביקורת שיש לי כאן מבחינת השליטה באפליקציה, חבל מאוד שלא ניתן בלחיצה אחת לקבל רשימה של כל המצבים ופשוט לבחור את המצב שרוצים. במקום זאת יש ללחוץ על הקטגוריה ולעבור מצב מצב עד שמגיעים למצב הרצוי.

    בטלפון האפליקציה כן נפרשת על המסך כולו וניראת כך:

    חסרון אחרון של האפליקציה שאציין כאן הוא נושא החיבור שמתרחש בכל פעם שמעלים אותה. אומנם החיבור לוקח פחות משנייה לרוב, עדיין היה עדיף לו האפליקציה הייתה נשארת מחוברת לרסיבר לחווייה חלקה יותר.

    ללא שום ספק, האפליקציה של Onkyo היא הדרך המודרנית והנוחה ביותר לשלוט ברסיבר ולמרות החסרונות שציינתי כאן, מדובר באפליקציה ידידותית, מסודרת ומתקדמת.

    מבחן ההאזנה

    מבחן ההאזנה התבצע לאחר המדידה והתיקון האקוסטי של Dirac Live. אל הרסיבר חיברתי את מערכת רמקולי הקולנוע שלי, שמורכבת מרמקולים סטליטים Focal Dome Flax, כקדמיים ואחוריים, רמקול סנטר Focal Aria CC900, רמקולי תקרה Goldenear Invisia 650 וסאבוופר REL S/510. כמקורות השתמשתי בטלוויזיה שלי LG OLED E8 דרך חיבור ARC (ה-E8 אינו תומך ב-eARC) ובנגן 4K בלוריי, Panasonic UB-820. בחלק האחרון במבחן בחנתי גם את ביצועי הסטריאו של ה-Onkyo TX-RZ50 בחיבור אל הרמקולים הראשיים שלי: YG Acoustics Carmel 2.

    HDMI ARC

    אני חושב שחיבור ה-HDMI ARC הינו החיבור הנפוץ ביותר כיום, לכל מי שיש טלוויזיה עם מערכת SmartTV מודרנית, אין דרך קלה ונוחה יותר לצרוך תכנים מאשר ישירות דרך הטלוויזיה, ולכן אם רוצים ליהנות משמע רב-ערוצי איכותי, יש להעביר את הסאונד מהטלוויזיה אל הרסיבר, ולשם כך חיבור ה-HDMI eARC\ARC הוא האופציה המומלצת והאיכותית ביותר.

    בנוסף חיבור כזה מאפשר להדליק, לכבות ולשלוט בווליום של הרסיבר דרך השלט של הטלוויזיה (לאחר שתדליקו את אופציית ה-CEC בטלוויזיה). כך שבשלב הראשון חיברתי את הרסיבר כך ובמשך מספר ימים השתמשתי בו פשוט בזמן שהמשפחה צופה בטלוויזיה, אין ספק שמדובר בשיא הנוחות, כיוון שהרסיבר ומערכת הקולנוע הופכים לחלק מהטלוויזיה ולא מערכת שצריך לשלוט בה בנפרד.

    התחלתי בשני הקטעים הקבועים של מהסדרה ״דברים מוזרים״ בנטפליקס. הסדרה אומנם כוללת פסקול Dolby Atmos, אך לא הצלחתי לקבל אות כזה ב-RZ50, נתקלתי בתופעה הזו בעבר כשאני מנסה לחבר את הטלוויזיה שלי לציוד אודיו שתומך בפורמט ה-eARC המתקדם יותר. אני חושב שמדובר בבעיית חוסר סינכרון של מקודד הסאונד. בהמשך כשעברתי לתכנים חדשים יותר בנטפליקס, כן קיבלתי אות ב-Atmos. בכל מקרה זה דווקא לחיוב כיוון שכשהאות הוא בפורמט של Dolby Digital, זה אפשר לי לשחק עם מצבי השמע, שאינם ניתנים לשינוי כאשר התוכן הוא Dolby Atmos.

    הקטע הראשון הוא מעונה 3 פרק 8, הפרק בו מפלצת ענקית רודפת אחר חבורת בני הנוער בקניון. המפלצת חודרת לקניון תוך כדי ניפוץ תקרת הזכוכית, התנפצות הזכוכית מועברת עם כמות פרטים מרשימה, לאחר הנחיתה המפלצת זועקת בקול, הזעקה ממורכזת ומרגישים את התנועה שלה בעומק הבמה. ברגע שעוברים למצב THX Cinema המערכת עוברת טרנספורמציה מרשימה. הסאונד חזק יותר באופן משמעותי, הבס מורגש הרבה יותר, זו תחושה שבאמת מזכירה הרבה יותר את החוויה שמקבלים בבתי הקולנוע. דיי מדהים העוצמה שה-Onkyo TX-RZ50 מצליח להוציא ממערכת רמקולים סטיליטיים יחסית צנועה. ישנה סצנה בה המפלצת משליחה מכשיר קשר גדול, הסאונד שלו עף תוך כדי שקולות בוקעים ממנו מועבר באופן מדהים ומשכנע על ידי ה-RZ50. בני הנוער מתלחשים בזמן שהם מתחבאים מהמפלצת, והדיבור שלהם הוא ברור לחלוטין ומאוזן מאוד. יחד עם זאת, אין מתנות חינם באודיו, לטעמי רמת הדיוק והפירוט מעט יורדת במצב הזה, על חשבון האנרגיה והעוצמה. כך שזה עניין של טעם מה תעדיפו, אבל זה מעולה שיש בחירה כזו.

    מכאן חזרתי לפרק הראשון בעונה הראשונה של דברים מוזרים, כאן אני תמיד מאזין לפתיח ולסיקוונס שאחריו. הפתיח של דברים מוזרים מלווה במוזיקת סינטיסייזר שמייצרת אווירה מחשמלת, הסאונד מתגנב ומכניס לאווירה של הסדרה. הפתיח עבר נהדר ב-RZ50 עם כל התחושות הללו. מיד לאחר הפתיח אנחנו בצריף של השריף הופר, כאשר טלוויזיה עובדת ברקע על חדשות, והמצלמה נעה על פני החדר. כאן אני תמיד מחפש את התחושה שהטלוויזיה נשמעת באופן יחסי מדויק למצלמה ה-Onkyo RZ50 מפגין ממש הצטיינות בהעברה המדויקת של מיקום הטלוויזיה, בנוסף יש כאן רמת פירוט פנטסיטית ופרטים קטנים כמו הנשימות של הופר מורגשים כל כך, נדמה ששום חלק של הפסקול אינו חומק מהשחזור המדיוק של ה-RZ50.

    Onkyo TX-RZ50

    מלבד קטעי בחינה הקבועים הללו שלי, צפיתי גם בסרט הדרמה המשובח, ״רעב״ בנטפליקס. בסרט הזה כן קיבלתי אות ב-Dolby Atmos, ולמרות שמדובר בסרט דרמה ולא סרט עתיר אפקטים, היו בו כמה נקודות מרתקות מבחינת הסאונד.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    כמה דקות לתוך הסרט היה בס דרמטי שהגיע בבירור מרמקולי התקרה, והראה את היכולת השילוב המעולה של רמקולים אלה. הרבה מהדיבור בסרט הינו חלש, על גבול הלחישה, ועל הרקע הזה כשהדמות הראשית נכנסת למטבח ומפילה סכין, זה נשמע דינאמי ועוצמתי, עם כמות פרטים מרשימה, שומעים את הלהב מתנדנד לאחר הנפילה. קטע מרשים נוסף היה לקראת סיום הסרט כאשר באולם מלא אנשים, פתאום כולם מתחילים לקבל הודעה לטלפון, צלילי ההודעה נעים באופן מדויק במיוחד על פני הבמה, קל מאוד להבחין בין מיקום של הודעה אחד לשניה, זה ממש נע בכל פעם קצת. לחלוטין תצוגת תחליט של שליטה ב-Imaging, כלומר מיקום האובייקטים על פני במת הסאונד.

    תכני קולנוע – Bluray

    בחלק הזה נתרשם מתכנים באיכות הגבוהה ביותר שיש באמצעות נגן ה-Panasonic UB-820 4K Bluray. תחילה התחלתי עם כמה סרטים.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    פתחתי בסרט שמהווה עבורי reference של סאונד ותמונה, Blade Runner 2049. פס הקול כאן הוא בפורמט Dolby Atmos. הפתיחה בהתחלה ממלאת את כל הסלון בבס אדיר ומאוזן, האופי של ה-RZ50 נוטה לכיוון היותר מדויק ומפורט, לעיתים התחושה שנוצרת היא שזה בא מעט על סאונד בשרני ופאנצ׳י. אינטגרציית הרמקולים באמת פנטסטית, האפקטים נעים באופן חלק לחלוטין, אין אף רמקול שמרגיש יותר חזק מהאחרים, ישנה אחידות נהדרת.

    Onkyo TX-RZ50

    בפתיחת הסרט הדמות של דייב באוטיסטה עובדת בחממה, רעשי המים מסביב ואפילו הקולות של הבד של החליפה שלו, מדויקים להפליא. שחזור ניואנסים קטנים כאלה, זו אחת מנקודות ההצטיינות של ה-RZ50. היה מעניין לשים לב לעד כמה ברורים, מובחנים ומדויקים הקולות של ריאן גוסלינג ובאוטיסטה בדיאלוג ביניהם. בסצנת הקרב ביניהם ישנו צילום בו המצלמה עוברת אל מעבר לקיר עץ, והסאונד הופך להיות עמום ומעביר את התחושה שהוא מתרחש מאחורי הקיר באופן מרשים. עוד נקודה מרשימה ביותר היא כאשר ריאן מבצע שיחה בתוך ספינת החלל שלו, ברגע שהוא סוגר את הדלת, האקוסטיקה של השיחה משתנה לחלוטין וניתן בקלות להבין שהשיחה מתבצעת כעת במקום סגור וקטן.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    בחנתי מספר סצנות נוספות בסרט באופן אקראי, ישנה סצנה בה מפלים מלאכותיים ענקיים מתחילים להישפך, תחושת המים שמגיעים מלמעלה עברה באופן מפורט וברור. אני חושב שהשחזור הפסקול של הסרט הזה מבוצע באופן מדויק ביותר על ידי ה-Onkyo TX-RZ50, יחד עם מעט חוסר עוצמה ובשרניות, שכן קיבלתי כאשר הייתי יכול להעביר את מצב השמע ל-THX Cinema, מה שאינו אפשרי עבור תכני Dolby Atmos.

    מכאן המשכתי לסרט Mortal Engines, או ״ערי טרף״ בעברית, בעל פסקול Dolby Atmos ותמונה באיכות Dolby Vision. ראשית לגבי העברה של הוידאו, ה-Onkyo TX-RZ50 מצליח להעביר תכני Dolby Vision ללא דופי.

    ההתרשמות מפס הקול של הסרט הזה מחזקת את מה שהרגשתי ב-Blade Runner, ה-RZ50, מצטיין בשחזור פרטים ובמיקום אובייקטים על פני הבמה, אם זה הנשימות המתרגשות של הסטר, כשהיא רואה את לונדון ההמונעת מתקרבת, או ההמולה של שוק ערי הסחר הקטנות, כשאנשים מתחילים לרוץ במטרה לברוח, אפשר ממש לקלוט את השיחות והקולות הרבים. בסצנות לפני הסוף כשלונדון מתכוונת לירות את נשק יום הדין על העיר הנייחת, אחד התושבים מתחיל לצלצל בפעמון האזעקה, המיקום של הפעמון מועבר באופן אבסולטי ממש. הנקודות בהן הוא מעט פחות מצטיין זה שחזור העוצמות של הפיצוצים, או הבס העמוק בקולו של שרינק במונולוג הפתיחה.

    כאן המקום לציין את אפשרויות כיוון הסאונד הרבות של ה-RZ50, בנוסף ליכולת לשנות את העקומות, שנוצרו על ידי Dirac Live ולייצר פרופילים שונים שיכולים להתאים לתכנים שונים.

    כגשר למעבר בין תכנים קולנועים לתכני הופעות, בחנתי את הסרט המזיקלי הנהדר, The Greatest Showman, שוב בפסקול Dolby Atmos.

    Onkyo TX-RZ50

    הפתיח המוזיקלי של הסרט כולל בס הדוק ומוגדר היטב, הווקל של יו ג׳קמן כל כל מובחן, באופן כללי יכולת העברה מפורטת ומדויקת של קולות אנושיים, זו עוד נקודת הצטיינות של ה-RZ50. רמת הפירוט באה לידי ביטוי באפקט היתוש שיש בקטע הפתיחה, שנשמע מפורט ברמות שטרם יצא לי לחוות. באמצע השירה ג׳קמן זורק את המקל שלו מיד ליד, אפשר להבחין בקול תנועת המקל והתפיסה שלו באופן מובחן ביותר.

    צפיתי בשיר של ״ג׳ני לין״, הזמרת השוודית אותה ג׳קמן מייצג בסרט, זו אחת הסצנות האייקוניות של הסרט. העדינות והניקיון בהם ה-RZ50 מצליח להעביר את הקטע הזה הם מרגשים ביותר.

    הופעות

    את חלק ההופעות פתחתי מההופעה של Beth Hart ב-Royal Albert Hall בלונדון 2018. ההופעה זמינה בפסקול סטריאו ו-DTS Master HD. הקטע שהתמקדתי בו הוא Baddest Blues. פתחתי דווקא מהסטריאו, כאן כמובן החיסרון של רמקולים סטיליטים בא לידי ביטוי, אך עדיין התרשמתי מהניקיון והבמה הטובה שה-RZ50 מצליח להפיק. במצב סטריאו, ה-RZ50 משלב את הסאב בתצורת 2.1, הסאונד הופך להיות דינמי ונקי יותר, כיוון שהרמקולים הקדמיים מקבלים את התדרים שהם מסוגלים לשחזר בקלות.

    Onkyo TX-RZ50

    מכאן עברתי לפסקול רב ערוצי, DTS Master HD ובדקתי כמה מצבי שמע. ראשית ברב ערוצי, כאשר גם הסנטר נכנס לפעולה ולוקח את האחריות לשחזור הווקל, יש יותר עוצמה ועומק והבמה כמובן הופכת להיות תלת ממדית ועוטפת יותר, כשגם הרמקולים האחוריים נכנסים למשחק. במצב THX Music, מקבלים יותר פאנץ׳ והסאב מורגש יותר, עבורי זה בא מעט על חשבון האיזון ולכן העדפתי את התוצאה במצב ה-DTS HD, שנתן לי את התוצאה המאוזנת והמרגשת ביותר. הגיטרה, הפסנתר והווקל זכו להפרדה טובה ושילוב מאוזן. בסך הכל, זו תוצאה מצוינת כשמתחשבים בגודל הרמקולים הסטליטים.

    מכאן המשכתי להופעה של הגדול מכולם, לאונרד כהן, בדאבלין שנת 2013. הפורמט כאן הוא Dolby TrueHD. בחרתי בקטע Who By Fire, שכולל בהופעה הזו פתיחה ארוכה של גיטרה מאת חאווייר מאס. רמת הפירוט והניקיון מעולה, לצד מעט תחושה של רזון. כשכהן מתחיל לשיר, קולו ממורכז ועמוק, העברת המרחק בינו לבין זמרות הליווי שמאחוריו מרשימה במיוחד. הבס נעים ומשולב נכון וכך גם הכינור המרגש.

    Onkyo TX-RZ50

    ההופעה הבאה שבחרתי היא הופעתו של Andrea Bocelli יחד עם המון אומנים אורחים, שנערכה בשנת 2007 במחוז טוסקנה באיטליה. אחת ההופעות היפות ביותר שאני מכיר, גם מבחינת האודיו וגם מבחינת הוידאו. פס הקול כאן הוא בפורמט PCM 5.1.

    הקטע הראשון שבחרתי הוא השיר Dancing של Elisa, אחד מקטעי הווקל האהובים עליי ביותר. התופים נשמעים רכים ונעימים, הפסנתר מלטף ונקי. הווקל של אליסה? ככה כנראה נשמעים מלאכים ששרים. הפרזנטציה הכללית של ה-RZ50 היא מאוזנת ומרגשת. ברור שבמערכת סטריאו איכותית ניתן לקבל כאן יותר אוויר והפרדה טובה יותר, אבל התוצאה כאן במיוחד לאור הרמקולים הסטליטים היא מוזיקלית ומרשימה.

    הייתי חייב קטע נוסף מההופעה הזו, השיר Canto della Terra, אולי האהוב עלי משיריו של אנדריאה. בהופעה הזו השיר הזה מבוצע עם עוד זמרת, שמציעה אלטרנטיבה לאיך מלאכים נשמעים, Sarah Brightman (שמוכרת כמובן מהביצוע המשתף שלהם ל-Time to Say Goodbye). הווקל האופראי של שרה, מעוגל באופן נעים בחלק הגבוה ואינו צורם לרגע. כשאנדריאה מצטרף, קולו כה נקי ומפורט, אפילו כשהמקהלה מאחור מצטרפת לפזמון, רמת ההפרדה נשארת טובה וזה כבר הישג ממש מרשים ביחס לרמקולים הקטנים. אני קיבלתי עור ברווז, מה עוד אפשר לבקש מרסיבר ק״ב?

    Onkyo TX-RZ50

    יש עוד הופעה מיוחדת אחת שהייתי חייב לנסות, וזו ההופעה של יוצר הפס קולים הנודע, Hans Zimmer מפראג, משנת 2017. זו הופעה ב-Dolby Atmos, שאני מאוד מציע לכל חובב מוזיקה וסאונד רב ערוצי להכיר.

    Onkyo TX-RZ50

    בחרתי להתרשם הפעם ממקבץ היצירות מתוך ״שודדי הקריביים״. הפתיחה כוללת סולו בס שעובר נהדר וכולל פרטים רבים, יותר ויותר כלים מתחילים להצטרף, עד שברגע השיא יש כאן אורקסטרה שלמה, לצד כלים מודרניים כמו גיטרות ובס חשמליים ובנוסף עוד מקהלה ענקית שמלווה בקולות. עד לרגע השיא ה-Onkyo TX-RZ50 הצליחו להפגין במה פנטסטית עם הפרדה ראויה, אבל פה כבר באמת הגעתי למקסימום שניתן להוציא מהרמקולים הסטליטיים שלי, ההופעה הזו היא אתגר לכל מערכת, ואני מרגיש ביטחון מלא של-RZ50 יש את הפוטנציאל לצלוח את המבחן הזה אם לשדך לו רמקולים קצת יותר גדולים.

    סטריאו

    בחלק האחרון של מבחן ההאזנה רציתי להתרשם מהביצועים של ה-Onkyo TX-RZ50 בסטריאו, לכן בשלב הזה חיברתי אליו את הרמקולים YG Acoustics Carmel 2 בעזרת כבלי רמקולים QED XT25.

    Onkyo TX-RZ50

    את השירים הזרמתי ישירות אל ה-RZ50 מתוך Roon. המימוש של Roon Ready של ה-RZ50 מתבסס על AirPlay, ברגע שמזרימים אליו ניתן לראות זאת דרך האפליקציה של Roon.

    Onkyo TX-RZ50 - סקירה לרסיבר קולנוע ביתי

    בחרתי בשתי יצירות שאני לא יכול בלעדיהן לאחרונה, הראשונה היא קטע הג׳אז המלודי הנוגה, Silent World מתוך אלבום באותו השם של המתופף הגרמני, Wolfgang Haffner. האזנתי במצב Pure Audio. התופים בקטע הדוקים באופן מרשים, הבמה שנוצרת הינה טבעית, נפרשת בפני המאזין, לא הכי גדולה ששמעתי, איך עדיין במה ראויה. היה חסר לי כאן עוד קצת רכות וחלקות במיד והגבוהים, אך עבור רסיבר קולנוע ביתי, אני חושב שה-RZ50 תפקדו כאן מעולה.

    הקטע השני מגיע מתוך אלבומה החדש של Kovacs ההולנדית, שהולך ומסתמן כאחד האלבומים הטובים ביותר של השנה, אני פשוט לא מסוגל להפסיק לשמוע אותו. לאלבום קוראים Child Of Sin הקטע שבחרתי בו הוא High Tide. כאן מדובר במוזיקה יותר מורכבת שמשלבת לא מעט אלמנטים. הפרזנטציה הייתה מעט קדמית לטעמי, הווקל ממורכז וכולל ניואנסים רבים שלא מאפשרים לטעות בקולה הייחודי של Kovacs. הפרדת השכבות היא לא רעה, אך רחוקה ממערכת סטריאו איכותית. מבחינת השליטה ברמקולים, חסרה כאן קצת הדיקות, הצלילים מעט נמשכים אחרי שהם נגמרים. כמובן שצריך לזכור שבנושא הסטריאו הפכתי להיות מאוד מפונק, ושמעתי מערכות שבקלות עולות פי 10 מה-Onkyo ואף הרבה יותר מכך.

    לסיכום, אם מוזיקה בסטריאו היא לא העדיפות העליונה מבחינתכם, ה-Onkyo TX-RZ50 יכול להוות פתרון הולם, הסאונד בסטריאו מאופיין בדיוק ונעימות.

    Onkyo TX-RZ50

    סיכום

    ה-Onkyo TX-RZ50 הוא רסיבר קולנוע ביתי עדכני ורב יכולות, נדמה שאין דבר שהוא אינו יודע לעשות ואין אף פורמט שהוא לא תומך בו. הניראות ואיכות הבנייה כאן הם מסיביים, זהו רסיבר גדול ומרשים וויזואלית.

    החידוש הגדול השנה הוא השימוש במערכת התיקון האקוסטי, Dirac Live, שממומשת כאן מבלי שיש צורך להשתמש במחשב, מה שהופך את התהליך לידידותי ביותר. אם אתם מעדיפים את האפשרויות המתקדמות יותר של כיול Dirac בעזרת מחשב, אתם עדיין יכולים לעשות זאת, אך תצטרכו לרכוש מיקרופון מתאים בעצמכם. התיקון של Dirac הצליח להוציא תוצאה מאוזנת במיוחד בחלל שלי, בשום רגע לא היה יותר מידי בס, או סאונד שהעדיף רמקול אחד על פני האחרים. בנוסף ב-Dirac תוכלו לייצר לכם שלוש עקומות שונות, שבתיאוריה יאפשרו לכם לכוון את הסאונד בשלושה אופנים שונים כרצונכם (יותר בס, יותר מיד, מה שתרצו).

    אופציה מעניינת נוספת היא מצבי השמע השונים של ה-Onkyo, בהם הרשימו אותי במיוחד המצבים של THX, שמצליחים לייצר אנרגטיות אדירה, שמזכירה מאוד את החוויה בבתי הקולנוע.

    אופי הסאונד הטבעי של ה-Onkyo TX-RZ50 הוא ללא ספק נוטה לכיוון של פירוט, דיוק ו-Imaging, כלומר היכולת למקם אובייקטים על פני הבמה. בנושא ה-Imaging, אני חייב לציין שהתוצאה של ה-RZ50 הייתה מהטובות ביותר שיצא לי לשמוע, זה נדמה כאילו הוא ממקם את האובייקטים בדיוק של קרן לייזר ממש. הדיוק הפנומנאלי הזה בא לעיתים מעט על חשבון תחושת הבשרניות של הסאונד, אך כאן כמובן עומדות בפניכם מגוון האופציות הנרחב של ה-RZ50 לכיוון הסאונד, כך שתוכלו להתאים אותו אל טעמכם האישי.

    כשמשכללים את הביצועים המרשימים בכל סוגי התכנים לצד היכולות הנרחבות, השליטה הידידותית ותג המחיר השפוי, ה-Onkyo TX-RZ50 מקבל מאיתנו המלצה חמה ביותר ומהווה חזרה מרשימה של Onkyo למפת הקולנוע הביתי.

    מחיר: 8,990 ₪
    אחריות: שנתיים

    המערכת ששימשה אותי לסקירה:

    רמקולים קדמיים ואחוריים: Focal Dome Flax
    רמקול סנטר: Focal Aria CC900
    רמקולי תקרה שקועים: Goldenear Invisia 650
    סאבוופר: REL S/510
    נגן 4K בלוריי: Panasonic UB820
    טלוויזיה: LG OLED E8

    מערכת עבור בחינת ביצועים בסטריאו:

    רמקולים: YG Acoustics Carmel 2
    כבלי רמקולים: QED XT25

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • operly
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן