fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • Volumio 3 – מערכת הפעלה אודיופילית במבחן

    בכתבה זו נבחן לעומק את מערכת ההפעלה Volumio 3, שמצהירה שהיא מערכת הפעלה עבור אודיופילים.

    נסביר מהי מערכת ה-Volumio 3 ומה הם היתרונות שלה על פני מערכות כמו Windows או MacOS. בנוסף נתאר את חוויית השימוש ואיכות הסאונד.

    Volumio 3

    שורה תחתונה

    מערכת ה-Volumio 3 מאפשרת לכם להפוך את המחשב שלכם למקור אודיו דיגיטלי משוכלל, נוח לשימוש ובעל איכות סאונד מעולה

    מה אהבנו
    • מערכת שלמה, שמאגדת קבצים מקומיים עם שירותי ההזרמה
    • ממשק נוח וידידותי
    • מערכת שאינה דורשת הרבה משאבים, ממשק מהיר ותגובתי
    • דמי מנוי זולים ביחס למתחרים כמו Roon
    • איכות סאונד המשקפת נאמנה את איכות המערכת שלכם
    • תמיכה ב-Spotify Connect ו-Tidal Connect
    • תמיכה ב-AirPlay ו-Bluetooth
    נקודות לשיפור
    • גרסת ה-Volumio 3 עדיין סובלת ממעט בעיות יציבות
    • אין תמיכה בשירותי ההזרמה של Deezer ו-Amazon Music

    ההיסטוריה של חברת Volumio

    חברת Volumio הינה חברה איטלקית (המשרדים נמצאים בפירנצה) אשר החלה את דרכה בשנת 2013 כתחביב של כמה אודיופילים. בשנת 2015 החברה הפכה לחברה מסחרית ובינואר 2017 הם הגיעו כבר ל-100 אלף התקנות.

    בשנת 2018 החברה השיקה מסלול חינמי ומאוחר יותר באותה שנה הם גם השיקו את מוצר החומרה הראשון שלהם והיחיד עד כה, ה-Volumio Primo, ששנתיים מאוחר יותר זכה בפרס EISA עבור המקור הדיגיטלי הטוב ביותר.

    Volumio Primo
    ה-Volumio Primo

    כיום מערכת Volumio חצתה את רף ה-400 אלף התקנות, ולחברה ישנם שיתופי פעולה רבים עם חברות כמו Project, MBL, Quad ועוד.

    אבל רגע, מה זה בכלל Volumio?

    אז Volumio היא מערכת הפעלה מבוססת לינוקס המיועדת לניגון אודיו. ניתן להתקין את המערכת פחות או יותר על כל מחשב. מערכת Volumio נחשבת למערכת שצורכת מעט מאוד משאבים ולכן לא פעם רואים אותה מותקנת על מחשבי raspberry pi ודומיהם.

    מערכת Volumio כוללת ממשק גראפי, יכולות ניגון קבצים מקומיים מהכונן הפנימי ומהרשת הביתית בנוסף לשלל פלאגינים המאפשרים ל-Volumio להתחבר לשירותי ההזרמה הפופולריים, כגון Spotify, Tidal ו-Qobuz, תחנות רדיו אינטרנטיות ולשמש כמקלט Bluetooth ו-AirPlay.

    Volumio Logo

    השליטה יכולה להתבצע באמצעות הממשק הגראפי (באמצעות חיבור מסך ועכבר), ממשק Web הנגיש מכל דפדפן הפועל ברשת הביתית שלכם ובאמצעות אפליקציה ייעודית עבור מכשירי Andriod או iOS, שהיא למעשה לא הרבה מעבר לעטיפה עבור ממשק ה-Web.

    למערכת Volumio יש שני מסלולים. המסלול החינמי מאשר לכם ליהנות מקבצי מוזיקה, שנמצאים במחשב שמריץ את ה-Volumio, או ברשת הביתית שלכם בנוסף לתמיכה ב-Spotify Connect. בעוד מסלול ה-Premium מאפשר לכם גישה לפלאגינים השונים של Volumio, שפותחים בפינכם את האפשרויות של הזרמת מוזיקה משירות Tidal, כולל תמיכה ב-Tidal Connect בנוסף לתמיכה ב-Bluetooth.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן
    התכונות הנוספות של מסלול ה-Volumio Premium

    הנה רשימת כל התכונות שמקבלים במסלול החינמי של Volumio:

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן

    אז מה לדעתי חסר כאן? מבחינת תמיכה בשירותי הזרמה, אז שלושת הגדולים מכוסים כאן, אבל היה נחמד לראות גם תמיכה ב-Deezer ו-Amazon HD (כמובן שתוכלו להזרים מהם באמצעות משהו כמו AirPlay).

    למה לא פשוט להתקין Windows או MacOS?

    אם בחרתם כמוני במחשב בתור מקור האודיו הדיגיטלי שלכם, עליכם לבחור את מערכת ההפעלה, שתותקן על המחשב. מערכות ההפעלה הפופולריות כגון Windows או MacOS, מיועדות לעבודה מגוונת ותמיכה בריבוי משימות. הן מוכוונת לתת את חוויית השימוש הטובה ביותר לא משנה איזו משימה אתם בוחרים להריץ עליהם. אתם יכולים לגלוש באינטרנט, לערוך סרטים, לשחק במשחקים ועוד.

    על מנת לאפשר את הגיוון הזה מערכות ההפעלה המודרניות כוללות תשתית מורכבת, יכולות ניהול משימות וחלוקת משאבים מתקדמת. בנוסף מערכות אלה גוזלות לא מעט משאבים מהמחשב שלכם לשימושן הפנימי. אם כל מה שאתם רוצים מהמחשב שלכם זה שהוא יתמקד בניגון מוזיקה, כל ריבוי המשימות הזה מיותר ויכול לגזול משאבים מהתהליך היחיד שבאמת מעניין אתכם והוא ניגון המוזיקה. אז כמובן שאם המחשב שלכם חזק מספיק, הפגיעה בביצועי המוזיקה תורגש פחות ובנוסף ישנם כל מיני מדריכים שיכולים לעזור לכם לעשות אופטימיזציות למערכות ההפעלה האלה.

    מצד שני לא משנה כמה אופטימיזציות תעשו למערכת הפעלה כמו Windows או MacOS, עדיין מדובר במערכות כבדות, שכוללות יכולות רבות בהרבה ממה שאתם צריכים עבור ניגון מוזיקה. בדיוק למשבצת זו נכנסת מערכת הפעלה כמו Volumio, שהיא מערכת הפעלה רזה, הנבנתה מראש עם מטרה אחת, לספק כלי נוח ויעיל לניגון מוזיקה. במחשב שמותקנת עליו מערכת ה-Volumio, המעבד שלכם לא יתעסק במשימות נוספות, הזיכרון שלכם לא יתפס בידי שום תהליך שאינו נחוץ עבור ניגון האודיו וכו׳.

    בנוסף, אציין שהתקנת מערכת הפעלה ייעודית לאודיו, כוללת גם שליטה נוחה מרחוק וחוויה שיותר מרגישה כמו מכשיר אודיו לכל דבר (כמו סטרימר/נגן רשת) ולא מחשב.

    התקנה ויצירת חשבון

    תהליך ההתקנה כולל הורדה של קובץ ה-image מהאתר של Volumio, יש להעתיק את ההתקנה ל-DiskOnKey או כרטיס זיכרון (אם במחשב שלכם יש קורא כרטיסים) ואז יש להגדיר את המחשב שיעלה מההתקן שבחרתם על מנת שההתקנה תתחיל.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן

    אני קיבלתי את המחשב שלי מותקן כבר, לכן כל מה שהייתי צריך לעשות זה לפתוח חשבון MyVolumio, לחבר את המחשב לרשת ולהתחיל ליהנות ממוזיקה. תוכלו לראות את המדריך המצולם ליצירת החשבון וההגדרות הראשוניות כאן:

    יכולות והגדרות

    מערכת ה-Volumio כוללת מגוון רחב של יכולות והגדרות, יחד עם זאת כבר בהגדרות ברירת המחדל רוב היכולות החשובות מוגדרות בצורה אופטימלית.

    גרסת ה-Volumio 3 מגיעה עם ממשק גרפי חדש שנקרא Manifest, אשר זמין רק עבור משתמשי ה-Premium. אני מתייחס כאן לממשק זה. השליטה בממשק, מעבר לכפתורי הניגון הטריוויאלים, מתבצעת באמצעות התפריטים שנמצאים בארבעת הפינות של המסך.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן
    מסך הבית של Volumio 3

    האייקון בפינה השמאלית העליונה פותח את תפריט ההגדרות הראשי של Volumio, בפינה השמאלית התחתונה תוכלו לפתוח את תור הניגון, בפינה הימנית העליונה תוכלו לשלוט בניגון Multi-Room ומהפינה הימנית התחתונה תוכלו לפתוח את מקורות הניגון שלכם ולבחור מה לנגן.

    תפריט ההגדרות הראשי מאפשר לכם גישה להגדרות המערכת, לעדכן גרסה, לבדוק את מצב החשבון שלכם, לקנפג את יציאת השמע, לבחור את מקורות השמע שיוצגו במסך מקורות הניגון ולהתקין plugins נוספים.
    כאן תוכלו לראות את המדריך המצולם המלא שהכנו לממשק והתפריטים השונים של ה-Volumio 3:

    הנה כמה צילומי מסך להתרשמות כללית:

    כמובן שהמסך שבו תבלו את רוב זמנכם הוא מסך מקורות הניגון, המאפשר לכם גישה לקבצים המקומיים שלכם ויכול להתתמשק גם עם שירותי הזרמה כמו Tidal. הנה כמה צילומי מסך של מסך מקורות הניגון:

    חוויית השימוש

    הממשק של ה-Volumio הינו מודרני, מינימליסטי וידידותי להפליא. ישנה הפרדה ברורה בין מסכי ההגדרות לבין מסכי הניגון. אהבתי מאוד את ההפרדה הזו, בעוד מסך התפריטים הינו ברור, טקסטואלי ופשוט, הממשק של הניגון הוא הרבה יותר צבעוני ומרשים. אני תומך בבחירה הזו עבור שניהם גם הפשטות של התפריטים וגם הצבעוניות של ממשק הניגון.

    השימוש בממשק Web הוא יתרון נוסף המאפשר לשלוט בקלות מכל מכשיר שיש בו דפדפן. אפליקציית ה-iOS מהווה פשוט מעטפת על ממשק ה-Web ובגדול אינה מוסיפה דבר עליו, מלבד הפשטות בהפעלת אפליקצייה לעומת גלישה בדפדפן. אפליקציית Volumio ל-iOS אינה חינמית ועולה עוד כ-6-7 שקלים.

    אני חייב לציין שראיתי ממשקים יותר מרשימים או סקסיים מזה של ה-Volumio. לא פעם ישנה ניגודיות בין הוויזואליות של הממשק לבין קלות וידידותיות של חוויית השימוש. אני חושב שה-Volumio 3 מאזן יפה בין שתי האסכולות הללו של תכנון ממשק.

    שירותי הזרמת המוזיקה שאני מנוי אליהם הם Spotify ו-Tidal. מערכת ה-Volumio תומכת ב-Spotify Connect ו-Tidal Connect, כך שזו הדרך הקלה וגם המועדפת עלי להזרים מוזיקה משירותים אלה. אני מאמין שזו הדרך הטובה ביותר לקבל את החוויה השלמה של השירותים הללו. בדרך זו למעשה עוקפים לחלוטין את הממשק של ה-Volumio.

    המערכת של Volumio יודעת להתממשק עם שירות Tidal גם דרך הממשק של Volumio, למרות שאני לא רואה כל כך סיבה להשתמש בממשק זה. כך זה נראה:

    אם כך רוב השימוש שלי היה בהזרמה מ-Spotify ו-Tidal באמצעות האפליקציות הייעודיות שלהם ואילו בממשק הניגון של ה-Volumio השתמשתי רק בשביל ניגון קבצים מקומיים, שהעתקתי אל הכונן הפנימי של המחשב שלי, שמריץ את ה-Volumio.

    מערכת ה-Volumio משתפת את הכונן הפנימי בהגדרות ברירות המחדל. ה-Macbook Air שלי מיד זיהה את הכונן, וכך ניתן בקלות להעתיק קבצים אל המחשב שמריץ את ה-Volumio באמצעות מחשב נוסף.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן
    כך זה נראה ב-Macbook Air, תיקיית ה-internal Storage מכילה את קבצי המוזיקה

    ל-Volumio יש קהילה שלמה, שכוללת מערכת פורומים ושאלות ותשובות שהמומחים של Volumio מגיבים שם. באחד הלוחות שם מצאתי שיש בקשה למימוש מנהל קבצים ב-Volumio, על מנת לאפשר להעתיק קבצים מבלי להשתמש במחשב נוסף. כך שאולי נזכה לראות feature זה ממומש בעתיד.

    באופן השימוש שתיארתי לעיל, חוויית השימוש הייתה מעולה, נוחה ותגובתית. איפה שיש לי מעט ביקורת זה בנושא היציבות, מידי פעם יש ניתוקים ב-Spotify Connect או Tidal Connect, גם האפליקציה עצמה מידי פעם נתקעת ואפילו היא כמה נפילות פה ושם. מכיוון שה-Volumio היא מערכת ממש קלה, אז לאחר קריסה המערכת עולה מחדש מהר מאוד. במהלך השבועות האחרונים היו כבר מספר עדכונים, כשבכל עדכון היו תיקוני באגים, כך שמאוד יכול להיות שגרסה 3 עדיין לא הגיעה לרמת יציבות טובה. חשוב לי להדגיש שלמרות הבעיות האלה, שמעט פוגמות בחוויה, ברוב מוחלט מהזמן המערכת הייתה יציבה וניתן לשמוע גם מספר שעות רצוף ללא תקלות.

    נושא נוסף שבחנתי הוא פלאגין ה-Youtube Cast Reciever, שמאפשר להזרים תכנים מ-Youtube באותה דרך שמזרימים אל מסכים חכמים או נגני מדיה כמו ה-Apple TV 4K. ההצלחה הייתה חלקית ואינה קבועה. מה שעבד בצורה יציבה בהרבה היה הזרמה מהיוטיוב באמצעות AirPlay, החיסרון של כך הוא שהמקור המזרים צריך להישאר פתוח על הסרטון ואם סוגרים את החלון או עוברים מסך, אז גם הסאונד מפסיק.

    דבר אחרון שרציתי לציין בנושא הפלאגינים הוא שיש גם פלאגין בשם Roon Bridge, שיכול לשמש אתכם לחיבור בין השירות של Roon ו-Volumio אם תרצו בכך. לי אין Roon בשלב זה, לכן פלאגין זה לא נבדק.

    מבחן ההאזנה

    מבחן ההאזנה הפעם קצר מכיוון שמניסיוני ההשפעה של המקור הדיגיטלי היא מועטה ביחס לאיכות הממיר, המגבר או הרמקולים. תפקיד המקור הדיגיטלי או ה-Digital Transport הוא להעביר באופן מדויק את המידע הקיים בקובץ הדיגיטלי אל הממיר. באופן יחסי תפקיד זה משפיע פחות על האיכות (מניסיוני).

    עם המערכת הנוכחית שלי יצא לי לנסות שלושה מקורות שונים: מחשב נייד Macbook Air, סטרימר+ממיר שהיה אצלי להתרשמות קצרה ואת המחשב שבחרתי לרכוש בסופו של דבר. כשחיברתי את שלוש המקורות אל הממיר Ayre QB-9 DSD, באמצעות כבל USB, קיבלתי תוצאה קרובה מאוד. אומנם לא השוותי אותם ב-A\B Test, אך לא חשתי בהבדלים מיוחדים ועם כל שלושת המקורות קיבלתי את הסאונד שאני אוהב, שנקבע בעיקר על ידי שאר רכיבי המערכת שלי.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן

    המערכת ששימשה אותי לבחינה היא המערכת האישית שלי שמורכבת ממקור מחשב, המחובר בכבל USB מסוג Nordost Blue Heaven אל ממיר Ayre QB-9 DSD, משם בכל XLR מדגם Nordost Blue Heaven אל מגבר משולב Nagra Classic Int, וממנו אל רמקולים YG Acoustics Carmel 2, באמצעות כבלי רמקולים שוב מדגם Nordost Blue Heaven. החשמל של המערכת מורכב משני כבלי חשמל מדגם, ניחשתם נכון, Nordost Blue Heaven המחברים את המגבר והממיר אל מפצל חשמל QBASE QB8 Mark II המחובר אל השקע שבקיר באמצעות כבל חשמל Nordost Red Dawn.

    Volumio 3 - מערכת הפעלה אודיופילית במבחן

    פתחתי בהזרמה משירות Tidal ובחרתי בקטע Piece By Piece של אחת הזמרות ומגישות הטקסט הטובות בדורינו, Katie Melua. הגיטרה מעודנת ומפורטת, קולה של קייטי מתחיל בקטן ולאט לאט מתגבר. הגבוהים בקולה של קייטי מלאים בפרטים וקולה מעט נשבר, מה שמועבר בצורה נהדרת ומרגשת במערכת. הבס מתפזר בצורה נעימה בחדר והוא מאוזן עם שאר הצלילים בקטע. ברגע השיא של השיר, קולה של קייטי ממורכז וממלא את החלל, בעוד הכינורות משולבים ברקע ולמרות שהם מעודנים, רמת הפירוט בהם יוצאת מין הכלל.

    המשכתי ליצירת הג׳אז המענגת Pick Or Pluck של Trigg & Gusset. הקטע כולל בס עמוק, שמוחזק בידי המערכת בשליטה מוחלטת ומתפזר בצורה מאוזנת בחלל. האפקטים הקטנים שפזורים לאורך היצירה מלאים בפרטים וקלים להבחנה. השכבות השונות של היצירה הן בו זמנית מופרדות ומשולבות בצורה הרמונית. התדרים הגבוהים של כלי הנשיפה בקטע מעוגלים והפרזנטציה הכללית רכה, מדויקת ובשרנית.

    השוואה קצרה בין Tidal לקבצים מקומיים

    אומנם זה יכל היה להיות בקלות נושא לכתבה נפרדת, ניצלתי את ההזדמנות לבחון את ההבדלים בין האיכות בהזרמה משירות Tidal לעומת קבצים מקומיים. לשם כך השתמשתי בשני אלבומים, שאני אוהב במיוחד. תחילה האלבום The Scope של Manu Katche, בו בחרתי את קטע הפתיחה Keep Connexion. הגרסה המקומית היא באיכות 44KHz\24bit. בקובץ המקומי הרגשתי יותר עושר, כאילו בין השכבות השונות ישנן עוד מיקרו שכבות של פרטים, והשכבות מחוברות טוב יותר מאשר דרך Tidal. בנוסף עומק הבמה הרגיש מעט עדיף בקובץ המקומי.

    האלבום השני שבחרתי הוא Immersion של הזמרת הקוריאנית המופלאה, Youn Sun Nah. הקטע שבחרתי הוא Mystic River. הפעם איכות הקובץ המקומי הוא 48KHz\24bit. גם בקטע הזה חזרה על עצמה התחושה כאילו יש עוד שכבות של פרטים בין השכבות של השיר בקובץ המקומי ביחס לקטע ב-Tidal. הבס הרגיש לי מעט יותר מודגש ב-Tidal ופחות מפורט.

    *שימו לב שמכיוון שהממיר שלי אינו תומך בקבצי MQA, לא יכולתי לבחון כאן קבצים בפורמט זה משירות Tidal והוא היה מוגבל לאיכות CD בלבד.

    לסיום התרשמתי מעט מקבצי High Resolution, כמובן שאם רוכשים מוזיקה ניתן גם להשיג קבצים באיכות משמעותית גבוהה יותר מ-CD. בחרתי בקטע We Don’t Need Another Hero, מהאלבום הנפלא Eternal Beauty של Nils Landgren באיכות של 88.2KHz\24bit. זהו אחד האלבומים האהובים עלי ולשמוע אותו באיכות כזו זה תענוג צרוף. יחד עם רמת הפירוט הגבוהה נוצרת תחושה של סאונד טבעי ואמיתי עוד יותר. הפסנתר מרגיש שלם יותר, הווקל העדין והמרגש של ניל עובר בצורה כל כך מפורטת ומוחשית.

    לסיכום מבחן ההאזנה, מערכת ה-Volumio 3 מצליחה להעביר את הדקויות של האיכויות השונות ומאפשרת למאזינים ליהנות מהפוטנציאל הגלום במערכת שלהם, מבלי להוות חסם או ״צוואר בקבוק״ בנושא איכות הסאונד.

    סיכום

    מערכת ה-Volumio 3 מאפשרת לכם להפוך את המחשב שלכם למקור אודיו דיגיטלי משוכלל ונוח מאוד לשימוש. לאחר ההתקנה של מערכת ההפעלה וביצוע הגדרות ראשוניות, המחשב שלכם יתפקד כנגן דיגיטלי לכל דבר ותוכלו ליהנות מאוסף המוזיקה הפרטי שלכם לצד ההיצע האינסופי של שירותי הזרמת המוזיקה כמו Spotify, Tidal ו-Qobuz. בעוד עבור שירותים אלה ישנה תמיכה מובנת ב-Volumio כולל Spotify Connect ו-Tidal Connect, את כל שאר השירותים תוכלו להזרים באמצעות AirPlay או Bluetooth.

    ה-Volumio עושה עבודה טובה בקטלוג קבצי המוזיקה המקומית שלכם. תוכלו לקבץ את הקבצים לפי אומנים, אלבומים וז׳אנרים ובנוסף תוכלו לייצר רשימות השמעה.

    הממשק נוח וידידותי, קל מאוד להתמצא בו ואהבתי את ההפרדה הפונקציונאלית בין תפריט ההגדרות ומקורות הניגון.

    איכות הסאונד משקפת בצורה מדויקת את איכות המערכת שלכם ואיכות קבצי הסאונד שתנגנו, אי אפשר לבקש יותר מכך ממקור אודיו דיגיטלי.

    בשימוש של מספר שבועות ב-Volumio 3, נתקלתי לעיתים בבעיות של יציבות, הכוללות ניתוקים ואף קריסה פה ושם. מה שמעודד בנושא זה היה שבתקופה הקצרה הזו היו כבר שני סבבי עדכונים, שהביאו איתם פתרון באגים, כך שניכר שהחברה עובדת על הייצוב של המערכת. בעיות היציבות לא העפילו על החוויה הכללית שלי, ולאחר מבחן של מספר שבועות, אני בהחלט רואה את עצמי ממשיך להשתמש ב-Volumio 3, שמבחנתי מהווה שילוב מעולה של פונקציונליות, סאונד, נוחות ומחיר.

    המפרט של המחשב עליו הרצתי את ה-Volumio 3:
    מארז: Fanless TX-Series IMB410TN
    מעבד
    : Intel i5 10400T 6-Core
    זיכרון: 8GB DDR4
    דיסק פנימי: 500GB Samsung 980 PCIe

    המערכת ששימשה אותי לבחינה:
    ממיר: Ayre QB9-DSD
    מגבר משולב: Nagra Classic Int
    רמקולים: YG Acoustics Carmel 2
    כבלים:
    כבל USB בין המחשב לממיר: Nordost Blue Heaven
    כבל XLR בין הממיר למגבר: Nordost Blue Heaven
    כבלי רמקולים: Nordost Blue Heaven
    חשמל:
    כבל חשמל עבור הממיר: Nordost Blue Heaven
    כבל חשמל עבור המגבר: Nordost Blue Heaven
    מפצל חשמל: QBASE QB8 Mark II
    כבל חשמל עבור המפצל: Nordost Red Dawn

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן