במדריך זה אסביר לכם על האפשרויות השונות כיצד לחבר את הטלוויזיה אל מגבר הסטריאו שלכם.
המדריך זמין גם בתור מדריך וידאו:
שימו לב שמדריך הוידאו מחולק לפרקים התואמים את הפרקים של המדריך הכתוב ואני אקשר כל פרק במדריך הוידאו גם כאן.
למה בעצם לחבר את הטלוויזיה למגבר הסטריאו?
ברוב המסכים המודרניים, החלק של הסאונד הוא לא מנקודות החוזקה. סיבה אחת לכך היא הרצון של היצרנים לייצר מסכים דקים ואסתטיים, מה שלא משאיר המון מקום לשילוב רמקולים גדולים וחזקים. סיבה נוספת לטעמי היא ההבנה של יצרני הטלוויזיות שהצרכנים שאיכות הסאונד חשובה להם, בכל מקרה יבחרו באופציה של רמקולים חיצוניים, אז אולי אין כל כך טעם להשקיע יותר מידי.
אז אם אתם חובבי מוזיקה ויש לכם מערכת סטריאו בסלון על יד הטלוויזיה, ב-99.9 אחוז מהמקרים אתם יכולים לקבל סאונד טוב יותר בתכני הטלוויזיה, אם תשמעו אותם דרך מערכת הסטריאו שלכם.
הסבר כללי על דרכי החיבור
במדריך זה אציג שלוש אפשרויות חיבור, אבל הרעיון הכללי משותף לשלושתם.
הרעיון הוא כזה: הטלוויזיה שלכם מסוגלת להוציא סאונד במספר אופנים, בעוד מגבר הסטריאו שלכם מסוגל לקבל סאונד במספר דרכים או כניסות. המשמעות של כך היא, שעל מנת שהסאונד יצא מהטלוויזיה שלכם ויגיע על מגבר הסטריאו, אתם צריכים להתאים בין הגדרת הטלוויזיה, שקובעת לאן לשלוח את הסאונד, לבין בחירת הכניסה המתאימה במגבר הסטריאו שלכם, בכדי שהוא ינגן את הסאונד.
אם קלטתם את הרעיון הזה, כל השאר יהיה פשוט ביותר.
שימו לב, שלושת האפשרויות שאתאר במדריך, קיימות בכל מסך מודרני שנקנה ב: 5-10 שנים אחרונות, אבל ממש לא בכל מגבר סטריאו. כמובן שתוכלו להשתמש רק במה שקיים במגבר שלכם.
תיאור המערכת שאשתמש בה כדוגמה

המסך שלי הוא ה-LG E8 OLED, מודל 2018. התפריטים והשימושיות דיי מגוונת בין המסכים הקיימים בשוק, כך שההגדרות והגישה אליהן שאציג במסך שלי, יכולות להיות ממוקמות במקומות שונים במסך שלכם, אבל העקרון יהיה זהה.
במסכים של LG מהשנים האחרונות, הגדרת יציאת הסאונד יכולה להיעשות דרך התפריט המקוצר. על מנת לפתוח את התפריט יש ללחוץ על כפתור גלגל השיניים בשלט.

בתפריט המקוצר תוכלו לבחור את "יציאת שמע".

אני חושב שהרבה יותר נוח לעבוד עם התפריט המלא, על מנת לפתוח את התפריט המלא תוכלו לבחור באופציה של "כל ההגדרות", זו האופציה האחרונה בתפריט המקוצר (מסומנת בתמונה למעלה), או פשוט לבצע לחיצה ארוכה על כפתור גלגל השיניים בשלט.

מגבר הסטריאו שלי הוא ה-Naim Unity Nova, זהו מגבר משולב מודרני עם מגוון מרשים של יכולות וכניסות. יחד עם זאת, מגברי סטריאו הם מכשירים פשוטים בהרבה מבחינת התפעול ופחות או יותר כל מה שתצטרכו לעשות במגבר שלכם זה להעביר אותו לכניסה המתאימה.

כעת נעבור לתיאור שלושת האפשרויות:
חיבור טלוויזיה באמצעות Bluetooth
האופציה המודרנית ביותר והיחידה, שאינה מצריכה אף כבל, היא שימוש ב-Bluetooth. על מנת שתוכלו להשתמש באופציה זו, היא צריכה להיות קיימת בטלוויזיה שלכם, ומגבר הסטריאו שלכם צריך לכלול מקלט Bluetooth.
שימו לב שאופציה זו לרוב תיתן לכם את האיכות הפחות טובה מבין השלוש.
תחילה נעביר את מגבר הסטריאו אל כניסת ה-Bluetooth. כעת נכנס לתפריט הצליל בהגדרות של המסך ונבחר ב"יציאת שמע" על מנת לקבוע אותה. תחת האופציה של Bluetooth נלחץ על בחירת התקן:

בשלב זה יתחיל תהליך החיפוש אחר התקני Bluetooth, התקנים שצומדו בעבר למסך יופיעו בחלק העליון והתקנים אחרים בחלק התחתון.

נבחר במגבר שלנו ותהליך הצימוד יחל, בסופו, הטלוויזיה תהייה מחוברת למגבר ב-Bluetooth.
חיבור הטלוויזיה באמצעות כבל אופטי
כבל אופטי הוא כבל שמעביר אות אודיו דיגיטלי על ידי המרתו לאור, על כן הוא נקרא אופטי.

ברוב המסכים בשוק קיימת יציאה אופטית. בכל מגבר סטריאו שכולל DAC אמורה להיות כניסה אופטית.
במסך שלי, וכנראה ברוב מסכי LG, היציאה האופטית ממוקמת בחלקו האחורי של המסך.

למגבר שלי יש זוג כניסות אופטיות, ניתן לבחור בכל אחת מהן, כמובן שצריך לשים לב שבוחרים בכניסה המתאימה לחיבור שביצענו בשלט.

כעת נלך לתפריט הצליל בטלוויזיה, נבחר ב"יציאת שמע" ושם נבחר באפשרות "אופטי".

חיבור הטלוויזיה באמצעות HDMI ARC
כבל ה-HDMI הינו כבל שמעביר גם תמונה וגם סאונד והינו הכבל הנפוץ ביותר במערכות קולנוע ביתי.

במגברי סטריאו לעומת זאת, מכיוון שאין להם צורך באות הוידאו, הכבל הרבה פחות נפוץ. בשנים האחרונות ישנה מגמה לשלב יציאת HDMI תומכת ARC במגברי סטריאו הכוללים כניסות דיגיטליות.
לפני שנמשיך בתיאור תהליך החיבור, אני רוצה להסביר את משמעות פונקציית ה-ARC. חשוב להבין שכל מחברי ה-HDMI בטלוויזיות הם כניסות, ואילו מה שאנחנו מעוניינים לעשות כאן זה להוציא אות של קול מהטלוויזיה אל המגבר שלנו. זו בדיוק המשמעות של ARC, שזה ראשי תיבות של Audio Return Channel. כלומר למרות שחיבור ה-HDMI הוא כניסה, בעזרת התכונה של ARC הוא יכול לשלוח אות קול בחזרה למקור שמחובר אליו.
ברוב מוחלט של הטלוויזיות בשוק רק אחת מכניסות ה-HDMI תומכת ב-ARC, לכן חשוב מאוד לחבר דווקא את הכניסה הזו, אם רוצים לשלוח את הקול למגבר באמצעות HDMI. בטלוויזיה שלי, הכניסה HDMI 2, היא הכניסה שתומכת ב-ARC.

שימו לב שמשמעות הדבר היא, שמחבר ה-HDMI במגבר הוא למעשה יציאה ולא כניסה, לכן אם תנסו לחבר מקור חיצוני כמו סטרימר וידאו או נגן בלוריי, לא תוכלו לנגן את הקול במגבר. היציאה הזו במגברי הסטריאו קיימת בדיוק בשביל המטרה של לחבר טלוויזיה תומכת ARC, על מנת ליהנות מהתכנים שאתם צופים בהם בטלוויזיה במערכת הסטריאו שלכם.

לאחר שחיברתם את הכבל לכניסה המתאימה בטלוויזיה, וליציאה במגבר הסטריאו. ניכנס למסך הגדרות הצליל במסך, נבחר ב"יציאת שמע" ושם נבחר ב-HDMI ARC.

נזכור להעביר את בורר הכניסות של המגבר אל HDMI.
מה עושים אם אין כניסות דיגיטליות במגבר?
גם בעולם הדיגיטלי של היום, יש לא מעט מגברי סטריאו שאינם כוללים כניסות דיגיטליות. אולי יש לכם מגבר ישן, או שאתם אודיופילים, שמאמינים שחלק דיגיטלי במגבר פוגם באיכות הסאונד וזה חייב להיות ברכיב חיצוני. בכל מקרה אני מתקשה להאמין שיש חובבי מוזיקה היום שלא משתמשים במוזיקה דיגיטלית כמו שירותי ההזרמה. אז אם יש לכם מקור מוזיקה דיגיטלית יכול להיות שיש לכם רכיב DAC חיצוני בעל אחת הכניסות או מקלט Bluetooth, ואז כמובן תוכלו להשתמש בו.
במידה ואתם שומעים רק מוזיקה אנלוגית או שאין כניסות מתאימות בנגן הדיגיטלי שלכם, תצטרכו לרכוש ממיר DAC כלשהו. מגוון הממירים הוא עצום ויכול להתחיל ממוצרים בפחות מ-100 שקלים, ועד ממירי DAC אודיופילים בעלות של אלפים, זוהי כמובן הבחירה שלכם לאיזה רמה אתם רוצים להגיע.

לחלק מהמסכים ישנה גם יציאת אוזניות אנלוגית, אז יכול להיות שתוכלו גם להשתמש בה, אבל הדבר פחות מומלץ.
סיכום
במדריך זה הראנו לכם כיצד ניתן לחבר את מסך הטלוויזיה אל מגבר הסטריאו שלכם, במטרה ליהנות מסאונד איכותי יותר בצפייה בתכני הטלוויזיה באמצעות מערכת הסטריאו שיש ברשותכם.
כתבו לנו בתגובות אלו מדריכים נוספים הייתם רוצים לראות באתר שלנו.