fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • freak control
  • אלבומים מומלצים – ג׳אז ישראלי בינלאומי

    מידי שבת אנחנו ממליצים לכם על אלבומי המוזיקה, שעשו לנו את השבוע.

    השבוע אנחנו בסימן ג׳אז ישראלי בינלאומי. נמליץ לכם על ארבעה אלבומי ג׳אז נפלאים, ביניהם שלושה אלבומים של אומנים בשם אבישי ועודד אחד.

    אלבום השבוע של ג׳אז ישראלי בינלאומי: Avishai Cohen – Brightlight

    אלבום השבוע של ג׳אז ישראלי בינלאומי: Avishai Cohen - Brightlight

    אלבום השבוע שלנו הוא האלבום החדש Brightlight מאת אומן הג׳אז הישראלי הבינלאומי, נגן הבס, Avishai Cohen – אבישי כהן.

    אבישי כהן הוא מלחין, נגן בס וגם זמר. המוזיקה שהוא מייצר נחשבת לז׳אז עדכני עם השפעות של מוזיקה ישראלית, יהודית ואורינטלית. אבישי נולד בישראל בשנת 1970, הוא החל ללמוד פסנתר בגיל 9 ובגיל 14 עבר לבס. בגיל 20 הוא תפס את תשומת ליבו של האגדה, Chick Corea, והפך לחלק מלהקתו. בשנת 1998 הגיע אלבום הבכורה, ומאז הוא החל במסע טיפוס עד לסטטוס של אגדת ג׳אז בינלאומית.

    מי שעוקב אחר האתר שלנו יודע שמדובר באחד האומנים האהובים עלי, הייתי כבר בשתי הופעות שלו ואני מאוד אוהב את הגיוון והמוזיקה שהוא יוצר, כך שכמובן שחיכיתי מאוד לאלבום הזה, מהרגע שהחלו להשתחרר הסינגלים הראשונים, כמו למשל Courage שפותח את האלבום, בו בחרתי לשיר השבוע שלנו בחודש יוני.

    יחד עם אבישי כהן על הבס משלימים את הטריו, Guy Moskovich על הפסנתר, והמתופפת המופלאה Roni Kaspi, שהקליטה יחד עם אבישי גם באלבום Shifting Sands.

    האלבום הופק בידי אבישי כהן ו-Lars Nilsson והוקלט חלקו בשוודיה וחלקו בתל-אביב. בהאזנה לאלבום זיהיתי כמה כלים נוספים: על פי האתר הרשמי של אבישי הקרדטים על כך הולכים ל-Yosi Ben Tovim על הגיטרה, Lars Nilsson על החצוצרה, Hilel Salem על ה-Flugelhorn, Jakob Sollerman על הטרומבון, Ilan Salem על החליל ו-Yuval Drabkin על הסקסופון.

    עם כל רשימת הכלים הזו, ברוב היצירות כלי הטריו המרכזיים נמצאים במרכז הבמה, אך בהחלט יש כאן שימוש נרחב יותר בכלים, אולי היצירות בהן הם הכי מורגשים הם Drabkin והיצירה שחותמת את האלבום Polka Dots And Moonbeams שזהו מעיין דואט בין חצוצרה לבס.

    המוזיקה באלבום ממשיכה את הקו של אלבומים שאני מאוד אוהב Shifting Sands מ-2022 וגם Continuo משנת 2006. אך בעוד שם, יש השפעה גדולה ממוזיקה ישראלית ולא מעט יצירות קצביות, הדגש ב-Brightlight הוא על מוזיקה איטית ומרגשת יותר, יש כאן לא מעט תחושה של וינטג׳.

    היצירה האנרגטית ביותר באלבום היא כנראה Roni’s Swing, שגם היא שוחררה כסינגל לפני יציאת האלבום. אפשר להרגיש את בסיס ה-swing ביצירה ויחד עם התיפוף האנרגטי של רוני, מתקבלת כאן יצירה מהנה במיוחד.

    עוד יצירה שבולטת בשוני שלה מהאלבום היא גרסת הכיסוי ל-Summertime שכוללת שירה של אבישי. השירה ממש לא זרה לאבישי, אך היא דיי מפתיעה כאן באלבום שכל שאר היצירות בו אינסטרומנטליות. הקטע הזה מחזיר אותי לאלבום ״1970״, בו היצירה הזו יכלה להשתלב בקלות.

    אז לסיכום, האלבום Brightlight הוא עוד אלבום מבריק של Avishai Cohen, זהו אלבום חלק, מלודי, רגוע ויפיפה, כזה שמקרב את הג׳אז לציבור הרחב ומאפשר ליהנות מהז׳אנר הנפלא הזה גם אם אתם לא חובבי ג׳אז הדוקים.

    האזנה מהנה:

    האלבום ב-Spotify:


    האלבום ב-Tidal

    אלבומים מומלצים נוספים – ג׳אז ישראלי בינלאומי

    Avishai Cohen – Ashes to Gold

    ג׳אז ישראלי בינלאומי: Avishai Cohen - Ashes to Gold

    ההמלצה הראשונה שלנו היא האלבום החדש, Ashes to Gold, מאת החצוצרן והמלחין הישראלי, Avishai Cohen.

    זה בהחלט משעשע ששניים מנגני הג׳אז הכי גדולים שלנו חולקים את אותו השם, אז אבישי כהן החצוצרן נולד בתל אביב והוא מגיע ממשפחה מוזיקלית, אחותו ואחיו הם נגני סקסופון. אבישי החל לקחת שיעורי חצוצרה בגיל 8 ובגיל 10 הוא כבר ניגן בהרכב רימון, הוא מספר שהוא היה עומד על קופסה בעת ההופעות. כנער הוא ניגן ברחבי העולם כחלק מהפילהרמוניה הישראלית.

    אבישי למד בברקלי קולג׳׳ היוקרתי בבוסטון וכיום הוא מתגורר בניו-יורק שם הוא יוצר מוזיקה במשך שנים לצד אומנים כמו Omer Avital.

    האלבום החדש יוצא לאור בידי ECM והוקלט במהלך 2023 בדרום צרפת. משתתפים באלבום לצד אבישי: על הפסנתר Yonathan Avishai (עוד אבישי), על הדאבל-בס Barak Mori ועל התופים Ziv Ravitz.

    האלבום כולל 7 קטעים בלבד, כאשר חמשת היצירות הראשונות הן למעשה חמישה חלקים של יצירת הנושא. 

    זהו אלבום מעט מאתגר יותר על האוזן מהג׳אז שאני לרוב מאזין אליו. יחד עם זאת, לאורך האלבום כולו נדהמתי מאיכות ההקלטה, הפרדת הכלים, הדגש של התופים, הפירוט של החצוצרה וליווי הפסנתר המעודן. המוזיקה דיי נוגה, וברובה המוחלט כוללת הרמוניה נהדרת. פה ושם יש קטעים קצרים של חצוצרה צורמת, משהו שאני כנראה אף פעם לא אצליח להבין, אבל גם לאוזן שלי האלבום הזה הוא ברובו המוחלט אומנותי ומרגש ביותר.

    האזנה מהנה:

    האלבום ב-Spotify:


    האלבום ב-Tidal

    Avishai Darash – Between Hope and Despair

    ג׳אז ישראלי בינלאומי: Avishai Darash - Between Hope and Despair

    ההמלצה השנייה שלנו היא האלבום החדש Between Hope and Despair מאת הפסנתרן, המלחין, המנצח והמפיק הישראלי, Avishai Darash.

    אבישי נולד בירושלים וההתנסות הראשונה שלו במוזיקה הייתה בגיל 11 בזכות בן דודו, Tribal Tul, שהיה מפיק טראנס פסיכודלי. עד גיל 16, אבישי התנסה במוזיקה זו ואז הוא נוכח בפעם הראשונה במופע ג׳אז. על פי הכתבה אודותו שמצאתי בהארץ הייתה זו הופעה של הבסיסט עומר אביטל והפסנתרן עומרי מור. אבישי בחר לשנות כיוון לעבר הג׳אז. הוא למד באקדמיה למוזיקה ומחול בירושלים ובהמלצת הסקסופוניסט איתי וייסמן, הוא המשיך את לימודיו בקונסרבטוריון הג׳אז של אמסטרדם. מאז הוא מתגורר בהולנד.

    בהולנד נוצר קשר בין אבישי לנגן העוד המרוקאי, Mohamed Ahaddaf. אבישי הצטרף להרכב של Ahaddaf וגם הפיק את האלבומים. אלבום הבכורה של אבישי יצא בשנת 2015 ונקרא Impermanence. פרויקטים נוספים שלו כוללים להיות המנהל האומנתי והפסנתרן של תזמורת אנדולוסית – Marmoucha Orchestra, להם הוא הפיק 8 אלבומי אולפן ואלבום לייב נוסף.

    האלבום החדש, Between Hope and Despair, נוצר בעקבות האירועים הגלובליים האחרונים וזהו ניסיון להביע את תחושות חוסר הוודאות ולחקור את הספקטרום שנמצא בין שתי התחשות הללו, יאוש ותקווה. לצד אבישי, שמנגן על הפסנתר באלבום, מנגנים גם Shayan Fathi על התופים, Ivan Ruiz Machado על הבס ו-Antonio Moreno Glazkov על החצוצרה.

    עבורי מדובר באלבום ג׳אז חלק מהוקצע ומדויק ואני חושב שהתחושה המרכזית שאני חשתי בו זו התקווה, אין כאן מלודיות עצובות של ייאוש, אלא מנגינות מרוממות ודיי אנרגטיות. עבודת הפסנתר היא נפלאה, בקטע הפתיחה, שהוא יצירת הנושא של האלבום, הפסנתר נשמע כל כך עדין כמו גלים של ים. קטע נוסף שכולל ניגון פסנתר מהיר ויפיפה הוא The Seventh. החצי השני של האלבום הוא מעט יותר איטי, אך עדיין מצאתי את האלבום כולו מלא אופטימיות, אז כל מה שנשאר לי הוא לאחל ״מהפסנתר של אבישי לאלוהים״.

    האזנה מהנה:

    האלבום ב-Spotify:

    האלבום ב-Tidal

    Oded Tzur – My Prophet

    ג׳אז ישראלי בינלאומי: Oded Tzur - My Prophet

    המלצת הבונוס שלנו להפעם היא אלבום החדש My Prophet מאת הטנור סקספוניסט והמלחין הישראלי, Oded Tzur.

    עודד נולד בתל-אביב בשנת 1984, הוא למד ג׳אז ומוזיקה קלסית בתלמה ילין ובאקדמיה לאומנויות בירושלים. בהמשך הוא היה תלמידו של Hariprasad Chaurasia, מנהל מוזיקלי וחלילן קלסי ואחד השגרירים של המוזיקה ההודית. עודד פיתח טכניקת נגינה על סקסופון השואבת השראה מהנגינה של Chaurasia.

    אני הכרתי את עודד בעת ביקור בתערוכת מינכן 2022, חיפשנו מופע ג׳אז בערב ונקלענו דיי במקרה להופעה שלו. זו הייתה הופעה מדהימה ויצאתי ממנה עם תקליט חתום על ידי עודד.

    האזנתי לאלבום החדש של עודד לפני כמה וכמה שבועות, אך לא המלצתי עליו מכיוון שבכנות דיי קשה לי איתו. בניגוד לאלבום שלו, Here Be Dragons שהוא אלבום Chill ואווירתי, שאני מאוד אוהב, האלבום כאן מאופיין בנגינה מאוד מורכבת, עם שלל קטעי אילתור בעיקר בקטעי הפסנתר. בהחלט יש רגעים מלודיים ויפים, וכמובן שיש כאן נגינה טכנית גבוהה וגם איכות הקלטה מצוינת, אך אני פשוט לא מתחבר למוזיקה כה מורכבת, חסר לי המלודיה והרגש שנמצאים למשל באלבומים האחרים שהמלצתי עליהם הפעם.

    אז אם אתם מחפשים ג׳אז מאתגר יותר, שמבוצע ברמה הגבוהה ביותר, תנסו את My Prophe. האלבום הוצא לאור על ידי ECM ויחד עם עודד צור מנגנים באלבום: Nitai Hershkovits על הפסנתר, Petros Klampanis על הדאבל-בס ו-Cyrano Almeida על התופים.

    האלבום ב-Spotify:

    האלבום ב-Tidal

    עד כאן להפעם, שבוע נפלא לכל קוראי האתר.

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • operly
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן