הפעם ביקרנו בחנות האודיו והקולנוע ביתי המקצועית, פריק קונטרול – Freak Control, אשר בבאר שבע, על מנת להתרשם מהרמקול המדפי היוקרתי, Sonus Faber Electa Amator III.
ה-Sonus Faber Electa Amator III שייך לסדרת ה-Heritage של היצרן האיטלקי, סדרה שנוצרה בהשראת הרמקולים הקלאסיים של החברה. בסקירה זו ננסה לבחון מה מקבלים תמורת המחיר הגבוה של ה-Electa Amator III.
אנחנו מודים לפריק קונטרול על האירוח החם וההזדמנות לסקור את הרמקולים בחנות.
שימו לב, ה-Sonus Faber Electa Amator III מוצג ונמכר באופן בלעדי בפריק קונטרול.
השורה התחתונה
עם עיצוב מרהיב וסאונד דינאמי ומרגש, ה-Sonus Faber Electa Amator III הינו רמקול מדפי, שמדגים את סוד הקסם של היצרן האיטלקי
- עיצוב יוקרתי ועל זמני
- איכות בנייה ללא דופי
- דינאמיות מרשימה, רמת פירוט גבוהה
- במה רחבה ועמוקה עם Imaging מעולה
- הצטיינות בפולק, ג׳אז, בלוז ומוזיקה אקוסטית
- פשוט מרגש עד דמעות
- מחיר מחוץ להישג ידם של חובבי אודיו רבים
סקירת וידאו
על חברת Sonus Faber
חברת Sonus Faber הינה יצרנית הרמקולים האיטלקית המוכרת ביותר בעולם. החברה הוקמה בשנת 1983 בידי Franco Serblin (המנוח) בעיירה ויצ׳נזה באיטליה. בעשורים הראשונים של החברה היא בנתה לעצמה שם בזכות רמקולים מדפיים, שכללו תיבות עץ מושקעות וסאונד בעל אופי רומנטי. אותם רמקולים מדפיים הטריפו את קהילת האודיופילים ומוזכרים עד היום בשלל פורומים ברחבי העולם.
מאז שנות ה-2,000 החברה הרחיבה משמעותית את ליין הרמקולים שלהם. כיום החברה מייצרת מגוון רמקולים שמתחיל מהרמקול המדפי הקטן, Lumina I ועד לרמקולים רצפתיים גדולים ויוקרתיים, כמו רמקול ספינת הדגל המפואר, ה-Sonus Faber Aida.
החברה החליפה מספר בעלים במהלך השנים מאז הקמתה וכיום היא חלק מ-McIntosh Group יחד עם יצרנית האלקטרוניקה האמריקאית, McIntosh.
העומד למבחן: Sonus Faber Electa Amator III
ה-Sonus Faber Electa Amator III שייך לסדרת ה-Heritage של Sonus Faber יחד עם שני דגמים נוספים, ה-Minima Amator II המדפי הקטן והרמקול הרצפתי, Maxima Amator. זוהי האיטרציה השלישית של ה-Electa Amator כאשר הגרסה המקורית הושקה בשנת 1987 והגרסה השנייה יצאה ב-1997. הגרסה הנוכחית הושקה בשנת 2018 לציון 35 שנים ל-Sonus Faber.
ה-Electa Amator III הינו רמקול 2Way עם טוויטר ה-D.A.D. או Damped Apex Dome בקוטר של 28 מ״מ. זו הגרסה הבכירה ביותר של הטוויטר של Sonus Faber, כלומר זהו הטוויטר שתמצאו גם ברמקולים היוקרתיים שלהם, שעולים כמה מאות אלפי שקלים.
יחידת המיד-בס הינה בגודל 6.5 אינץ׳ ותוכננה במיוחד עבור דגם ה-Electa Amator III. היא עשויה מצלולית נייר יחד עם מינארליים וסיבים טבעיים נוספים (למשל מעץ התאנה).
בחלקו האחורי של הרמקול תמצאו בס ריפלקס פורט גדול ושני זוגות טרמינלים מוזהבים עם מגשר מוזהב אף הוא. תגובת התדר של ה-Electa Amator III עומדת על 40Hz – 35kHz, הנצילות הינה 88dB והעכבה הנומינלית הינה 4 אוהם.
המידות של התיבה במ״מ הם: 375 ג׳, 235 ר׳ ו-360 ע׳. המשקל הינו 14.6 ק״ג. יחד עם הרמקולים ניתן לרכוש גם סטנדים תואמים, אשר ישלימו את ה-Electa Amator III מבחינה עיצובית ויבטיחו לכם את הביצועים האופטימליים שלהם. למקרה שהמחשבה עלתה בראשכם, אז לא, אתם לא הולכים להניח רמקול כזה על מדף, אפילו שהוא נקרא ״מדפי״, אתם חייבים להעמיד אותו על סטנדים ייעודיים!.
עיצוב ואיכות בנייה
ה-Sonus Faber Electa Amator III כולל עיצוב על זמני, שהוא מחווה לרמקול המקורי ובאופן כללי לעיצוב האיטלקי המרהיב של החברה. התיבה עשוייה מעץ אגוז, עם דפנות עבות וכבדות.
הבסיס של התיבה עשוי משיש Carrara יפיפה.
לסיום הדופן הקדמית והאחורית של ה-Electa Amator III מכוסות בעור אמיתי. בתחתית הדופן הקדמית ישנו לוח הנושא את השם Sonus Faber.
הרמקול משדר יוקרתיות ופאר של ממש, אך בו זמנית זהו עיצוב מאוזן המשדר רוגע ורומנטיות. הסטנדים התואמים, שכוללים גם הם בסיס משיש ה-Carrara, משלימים ואף מעדנים את המראה של ה-Electa Amator III. חברת Sonus Faber הייתה ידועה בסטנדים מעץ בעברה, לטעמי זה היה מעניק מראה מעט כבד ותחושה של יותר מידי עץ, כך שאני מעדיף את הטאץ׳ המודרני יותר של הסטנדים החדשים.
מבחן ההאזנה
המערכת ששימשה אותנו למבחן ההאזנה כללה את המגבר ההיברידי המשולב, McIntosh MA352. בתור מקור השתמשנו ב-Esoteric N05, שזהו סטרימר משולב ממיר, אליו הזרמנו שירים משירות Tidal דרך האפליקציה של Esoteric.
לא פחות חשוב מכך, חדר ההאזנה בפריק קונטרול הוא אחד החדרים הכי מושקעים בישראל והוא זכה לטיפול אקוסטי מהרמה הגבוהה ביותר. חלל כזה מאפשר לכם לשמוע את הפוטנציאל המלא של הציוד, וזו חוויה נהדרת ופותחת עיניים (או אוזניים).
פתחתי בשתיים מהזמרות האהובות עלי ביותר, תחילה סופי זלמני עם הקטע If I Could, שלא שמעתי מזמן. דבר ראשון שתפס אותי זה הרוחב של הבמה שעטפה אותי, הווקל הרגיש מדיוק ומלא ברגש, הוא מופרד ומרחף באוויר כמו נוצה, כך קולה של סופי אמור להישמע. ישנה אווריריות וטבעיות בגבוהים ובמיד, הבס מלטף, מופרד ומחבר את הכל יחד. הפסנתר בקטע מצלצל בצורה נעימה ורכה.
המשכתי אל Heather Nova והקטע שאני לא מוותר עליו באף מבחן לאחרונה, Fireproof. כאן ה-Electa Amator III מפגין את הדינאמיות המופלאה שלו. גם בקטעי בלדות קל להרגיש את הרזרבות של הדינאמיות שלו ואז פתאום כשמופיע בס, החלל כולו מתמלא בסאונד מלא ובשרני. הדינאמיות הזו מוסיפה המון לתחושה של התרגשות מהנגינה של ה-Electa. הווקל של הת׳ר מלטף ומפורט, במיוחד בחלק המיד בס, שהוא מלא בפרטים קטנים ואווריריות. פריטת הגיטרה מעודנת, מעט מאחור ומפנה את המקום לווקל. הפרזנטציה כאן מלאה בנשמה ומרגשת עד דמעות.
יכולתי להמשיך עם בלדות של זמרות עוד שעות, אבל צריך לבדוק ביצועים במגוון תכנים, אז המשכתי הלאה. עברתי קצת לבלוז, תחילה הקטע האקוסטי Ghost Town של Derrin Nauendorf מתוך האלבום הנהדר, Live At The Boardwalk. קטע הפתיחה כולל תיפוף קליל, שמועבר בדיוק מופתי, עם הדיקות טובה ורכות נעימה. ואז נכנסת הגיטרה עם המון רגש, הפתיחה של הקטע מועברת ב-Electa Amator III בעוצמה מצד אחד ורכות מצד שני. הווקל בהמשך ממורכז ומופרד, ישנה תחושה של ניקיון וטבעיות, הרמקול מנגן בנינוחות ומייצר סאונד מרגש ודינאמי גם בעוצמות נמוכות.
גם בקטע הבלוז היותר חשמלי, Storms from My Eyes של Angelique Francis מתוך אלבומה Long River קל להרגיש בעוצמתיות והדינאמיות של ה-Electa, הגיטרה מתפזרת על פני כל הבמה, בעוד הווקל עוצמתי ונקי.
מכאן עברתי לקצת ג׳אז, ראשית הקטע Waking Dream של Niclas Knudsen Trio מתוך האלבום Times Revisited. זהו קטע ג׳אז מעודן במיוחד, המובל על ידי הגיטרה של Niclas. המילה הראשונה שקופצת לי לראש היא צלילות, הגיטרה כל כך נקייה ומתפזרת על פני הבמה לרוחבה ועומקה, יש כאן העברה מעודנת ומרגשת ביותר. בחלק השני של השיר יש סולו של בס, כאן ה-Electa מפגינים רמת פירוט פנטסטית של המיד בס התחתון, הבס ממורכז ותופס את העומק של הבמה. הרמקול יורד נמוך באופן מפתיע והוא שומר על רמת פירוט וניקיון, יחד עם פאנצ׳יות ודינאמיות וחשוב מכך איזון.
קטע הג׳אז השני שבחרתי הוא Hidden Trails, שיר הנושא מתוך אלבום השנה שלנו לשנת 2021 בקטגוריית הג׳אז והאינסטרומנטלי של הכנרית הדרום אפריקאית, Maria Manousaki. הפרדת הבס מצוינת, הפרזנטציה מלאה באוויר, הפסנתר נקי ומרגש והכינור, אוי הכינור, הוא כאילו מנגן היישר אל תוך הלב. בקטע הזה יש חלק של שירת scating אוריינטלית, הווקל כל כך ברור ומפורט, הוא מצליח להיות חד ומדויק מצד אחד אך מלא ברוך ונעימות מהצד השני.
טוב הגיע הזמן להעלות קצב, תחילה מוזיקה אלקטרונית. בחרתי בקטע Celestial Echo של Malia ו-Boris Blank. נכון מדובר בקטע אודיופילי מעט מאוס, אני משתדל להתרחק ממוזיקה כזו, אך מכיוון שאני לא חובב גדול של מוזיקה אלקטרונית, לא יוצא לי להכיר הרבה קטעים חדשים בז׳אנר. עד כה ה-Electa Amator III הצטיין ברגש ורכות, כאן הוא מפגין שרירים אודיופילים. הבמה רחבה, ה-Imaging פשוט פנטסטי האפקטים הקטנים פזורים על פני הבמה ואפשר למקם במדיוק כל אפקט על פני הבמה. השיר מופרד לשכבות וה-Electa מפרק אותו בקלות ומאפשר לנו מבט אל תוך ההפקה. אני חושב שהביצוע של ה-Electa בקטע הזה היה מעולה, אך עדיין הרגשתי שהפורטה, או נקודת החוזקה, של הרמקול הזה הם ביכולת שלו לרגש במוזיקה ״טבעית״ יותר.
המשכתי לקטע Bass Drops של Nenad Vasilic, זהו קטע בחינת בס נהדר שגיליתי לאחרונה. הבס עמוק ומדויק להפליא, הבס לא הדוק מידי או חנוק, ומהצד השני בוודאי שאינו מרוח או בוצי. ישנה שליטה מעולה בבמה, הבס מגיע פעם מימין ופעם משמאל. התגובה מהירה ומפורטת, הרקע שקט באופן יוצא מן הכלל והדינאמיות מרשימה.
בשלב הזה הרגשתי שאני כבר מבין מספיק את הרמקול בשביל לחוות דעה עליו, כך שיכולתי לעצור כאן, רק שלא באמת יכולתי לעצור. לכן, לסיום בחרתי עוד שני קטעים, שהם לחלוטין בשביל הנשמה. תחילה השיר האהוב עלי של לאונרד כהן, Famous Blue Raincoat. הפתיחה כוללת הקלטה לא שקטה עם רחש רקע, שמועבר באופן מדויק ברמקולים. הקול של לאונרד, שעדיין לא היה כה צרוד באותה תקופה, מועבר בניקיון ורגש שיא. אהבתי מאוד את ההפרדה של הגיטרה וזמרת הליווי, הן נמצאות רחוק מהווקל של כהן, כיוון שהתפקיד של שניהם הוא ללוות בעדינות וזה בדיוק איך שהם עוברים ב-Electa.
קטע הסיום שבחרתי בו הוא Tulipani של הזמר והגיטריסט האיטלקי Fausto Mesolella, מהאלבום הנהדר שלו, CantoStefano. פשוט לא יכולתי להתאפק מלשמוע קטע באיטלקית ב-Electa. הגיטרה היא בשרנית ועוטפת, אך היא שומרת על רמת פירוט ועידון, המייצרים טונות של רגש. כשהווקל מתחיל, מה אני אגיד לכם, קשה שלא לדמוע מכמה שזה נקי ובו זמנית מחוספס. כמו בקטע של לאונרד כהן, גם כאן יש זמרת ליווי, שנשמעת רחוקה עם המון אוויר בינה לבין השירה של Mesolella. כשכבר חשבתי שאין יותר טוב מזה, בבית השני מתווסף גם הבס, הסאונד נהיה עוד יותר חיי, אנרגטי, דינאמי ואני כבר צריך לאסוף את עצמי מהריצפה מרוב התרגשות.
סיכום
ה-Sonus Faber Electa Amator III הינו רמקול מדפי יוקרתי, השייך לסדרת ה-Heritage של היצרן האיטלקי. התפקיד של סדרה כזו הוא להציג בפני המאזין את ה-DNA של חברה מצליחה כמו Sonus Faber. כמובן שהציפייה היא שהבנייה תהיה מודרנית, אבל הנשמה מצופה להיות המהות של מה שהפך את החברה לכה מצליחה. זו משימה לא פשוטה כלל, אבל אני חושב שה-Sonus Faber Electa Amator III עושה זאת בהצלחה יתרה.
זה מתחיל מהעיצוב, שמשלב את תיבת העץ היוקרתית והקלאסית עם נגיעות של שיק מודרני, כמו בסיס השיש. התוצאה היא עיצוב שמרגיש על זמני. לצד העיצוב המושקע, החלק החשוב באמת זהו הסאונד. יצא לי לשמוע מגוון רמקולים של Sonus Faber, החל מה-Lumina I הצנוע ועד לרמקולים יקרים כמו ה-Serafino. בכל הרמקולים של Sonus Faber הרגשתי קו משותף, אותו הסאונד המעט רומנטי ומתקתק, אבל בשביל באמת להבין את סוד הקסם של הסאונד של Sonus Faber, הייתי צריך לשמוע את ה-Electa Amator III. כאן לטעמי נחשפים בפני המאזין הלב, הנשמה והמהות של המותג הנהדר הזה. אפשר לדבר על דינאמיות, ניקיון, בס מפתיע ועוד שלל סופרלטיבים, אבל המילה היחידה, שאומרת כאן את הכל היא רגש. ה-Electa Amator III הוא פשוט פצצה של רגש.
לא התייחסתי לאורך הסקירה לנושא המחיר, ה-Sonus Faber Electa Amator III הינו רמקול יקר מאוד. אין דרך להתעלם מכך שבמחיר הזה (כשבנוסף יש לשכלל את עלות הסטנדים) ישנם רמקולים רצפתיים מעולים בשוק. יחד עם זאת, אם אתם מחפשים רמקולים יוקרתיים, שבאמת יודעים לרגש, אני מציע לכם לא לפספס את ההזדמנות לבחון את ה-Electa Amator III, במיוחד כשהם מוצבים בחדר אקוסטי מושקע ומזמין, כמו חדר ההאזנה של פריק קונטרול, אולי עוד תופתעו כמוני.
מחיר ה-Sonus Faber Electa Amator III הינו: 50,000 ₪
מחיר הסטנדים התואמים: 8,000 ₪
אחריות: 5 שנים
המערכת ששמשה אותי לסקירה:
מגבר משולב: McIntosh MA352
סטרימר משולב ממיר: Esoteric N05