Soundstage – או בימת הצליל
דמיינו לכם שאתם יושבים בשורה עשירית, בדיוק באמצע במופע אקוסטי של הלהקה שאתם הכי אוהבים. אתם רואים את הסולן באמצע וקצת בקדמת הבמה, מאחוריו המתופף, גיטרת הבס מימינו של הזמר , וגיטרת הסולו לצידו השמאלי של הזמר.
עכשיו תעצמו את עיניכם, עדיין ״רואים״ את הלהקה? האם צלילי הגיטרות מגיעים מהצדדים, שבהם כרגע ראיתם את הנגנים? האם קולו של הזמר מגיע אליכם מאותו המקום כמו לפני דקה, עוד כשהייתם עם עיניים פקוחות? אם התשובה היא כן, כנראה שאתם מסודרים מבחינת “במת הצליל” במערכת שלכם.
אז מה זה במת הצליל?
במת הצליל זוהי הדמיה של העולם התלת מימדי בעזרת הצלילים היוצאים ממערכת הסטריאו שלכם. במילים אחרות, במת הצליל מאפשרת למאזין לשמוע את מיקומם של כלי הנגינה השונים במרחב הסאונד, הנוצר בעת ההאזנה למוזיקה.
את האפקט של במת הצליל יוצרים בזמן ההקלטה, ע״י קביעת מיקום המיקרופונים וקביעת עוצמת הרגישות שלהם, ו/או בשלבי ההפקה של הקטע המוזיקלי ע״י הגברה, הנמכה והוספת אפקטים לפס הקול של כלי הנגינה.
לרמקולים ולמגברים במערכת שלכם ישנה השפעה גדולה על הפקת במת הצליל. סוג תיבת הרמקול והחומרים מהם בנויים האלמנטים, השנאים והרכיבים האלקטרוניים במגבר\ים שלכם, כל אלו משפיעים על במת הצליל המתקבלת במערכת.
מיקום הרמקולים הנו פרמטר נוסף חשוב מאוד בבניית במת הצליל. מיקום הרמקולים מורכב מהמאפיינים הבאים:
- המרחק בין שני הרמקולים
- המרחק הרמקולים מהקיר
- המרחק בין המאזין לרמקולים
- גובה הרמקול ביחס לאוזן
- זווית אופקית של הרמקול
- זווית אנכית של הרמקול
בכתבה הבאה ניתן מספר טיפים למיקום מומלץ של הרמקולים, על מנת לקבל את אפקט במת הצליל בצורה מיטבית.