fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • 10 שירים אודיופילים שאתם חייבים להכיר

    איכות הסאונד מתחילה מההקלטה ולכן אודיופילים לא רק מחפשים את הרמקולים והמגברים הכי מושלמים, אלא גם שירים אודיופילים, שיאפשרו להם למצות את מלוא הפוטנציאל של המערכת. בכתבה זו נכיר לכם 10 שירים אודיופילים שכל חובב סאונד חייב להכיר.

    10 שירים אודיופילים

    לפני שנתחיל אני רוצה להזהיר שמדובר באוסף קלישאתי במיוחד, ואפילו מעט מאוס. אם אתם אודיופילים וותיקים וביקרתם בכמה תערוכות, אל תצפו כאן להפתעות, המטרה היא לספק רשימה עבור אודיופילים מתחילים.

    מכיוון שמדובר בשירים עבור אודיופילים, אספק ליניקים ל-Tidal, אבל בסוף הכתבה אצרף גם פלייליסט בספוטיפיי. קדימה, מתחילים:

    שלושת הקטעים הראשונים מדגימים ווקל נשי.

    1. Anette Askvik – Liberty

    Anette היא יוצרת נורווגית ילידת 1983, היא כותבת, מלחינה ופסנתרנית. בשנת 2010 היא הקימה חברת הקלטות משלה בשם Bird וב-2011 הגיע אלבום הבכורה שלה שנקרא Liberty, ממנו מגיע השיר. על הפקת האלבום אחראי המפיק הנורווגי Øystein Sevåg.
    Anette היא דוגמה ליוצרת שלוקחת את הזמן, האלבום השני שלה יצא ב-2016 והשלישי יצא השנה ונקרא With Every Cell.

    הקטע הוא פופ-ניו-אייג׳ ג׳אז אווירתי עם כל מיני אפקטים קטנים, שבחונים את רמת הפירוט והאיזון של המערכת. זהו קטע שצריך להישמע עוטף, עם מרכוז ווקל והרבה מאוד פרטים.

    השיר ב-Tidal:

    2. Dominique Fils-Aimé – Birds

    גם הקטע השני מגיע מאלבום בכורה, הפעם זהו אלבומה של הזמרת הקנדית, Dominique Fils-Aimé. לאלבום קוראים Nameless ולשיר קוראים Birds. על הגישה המיוחדת של Dominique למוזיקה תוכלו ללמוד בראיון שהיא נתנתה לרשת Soundstage:

    הייחוד במוזיקה של Dominique נובע משימוש בכמה שכבות של ווקל ומעט כלים, בכל האלבומים שלה ההקלטה היא ברמה הגבוהה ביותר ולצד מקצבים מדבקים, מדובר באומנית נפלאה שגם זכתה בפרס אלבום השנה שלנו בקטגוריית סול/R&B/ווקל ג׳אז על אלבומה הרביעי, Our Roots Run Deep.

    הקטע Birds כולל בס עמוק, ואפקט מחיאות כפיים שמוקלט בדיוק ופירוט יוצא דופן לצד אפקטים נוספים, כשזה מלווה בשירה איטית, עמוקה, נקייה ומרגשת של Dominique, התוצאה היא שלמות. הסאונד בשיר הזה צריך להרגיש אוורירי עם דינמיות טבעית ובס עמוק.

    השיר ב-Tidal:

    3. Shelby Lynne – Just A Little Lovin

    הקטע השלישי שבחרנו שייך לזמרת והכותבת האמריקאית, Shelby Lynne, שמזוהה עם ז׳אנרים כמו אמריקנה, קאנטרי ופופ רוק. השיר הזה מגיע מתוך אלבום באותו השם, משנת 2008 וזהו אלבום מחווה לשיריה של Dusty Springfield.

    בכל הרשימה הזו, היצירה הזו היא אולי היצירה הכי ״מוזיקלית״, רכה ונעימה. הווקל של Shelby הוא מתקתק ומלא בפרטים וההקלטה כוללת בס מעודן אבל עמוק, זהו קטע שצריך לרגש עד דמעות, להיות דינמי למרות היותו רגוע.

    השיר ב-Tidal:

    מכאן אנחנו ממשיכים ל-4 קטעי גיטרה משובחים:

    4. Nils Lofgren – Keith Don’t Go – Live

    אחד מקטעי הגיטרות האודיופילים הכי מפורסמים שייך למוזיקאי האמריקאי, שמלבד היותו אומן סולו, הוא גם חבר בלהקה של Bruce Springsteen. הביצוע הזה הוא מתוך האלבום Acoustic Live משנת 1997. הקטע הזה מעט שנוי במחלוקות בקרב האודיופילים, חלקם טוענים שההקלטה בו דווקא לא טובה, אבל לפי כמות הפעמים ששמעתי את הקטע הזה בתערוכות, נראה לי שאותם אודיופילים הם בדעת מיעוט.

    הגיטרה כאן נשמעת צלולה ובנוסף התיפוף על גבי הגיטרה הוא מפורט במיוחד. הקטע המרשים ביותר בשיר לטעמי הוא הסולו שמתחיל באזור ה-3 דקות, זהו סולו יפיפה שמתפס לצלילים גבוהים במיוחד ומהווה דרך מעולה לבדוק שחזור גבוהים של המערכת, בלא מעט מערכות הקטע הזה יכול להשמע צורם ולעומת זאת במערכות אחרות זה יכול להיות חלק ומדויק.

    השיר ב-Tidal:

    5. Dire Straits – You And Your Friend

    לא מעט מהקלטות הרוק של שנות ה-80 וה-90 הן דוגמא לאיכות ירודה של הקלטה, ללא עומק ודינמיות. כשמדברים על רוק קלסי, אז יש שם לא מעט הקלטות איכותיות, דוגמת Pink Floyd, אבל לא פעם ההקלטות האלה הן מעט בעתיות במערכות סטריאו מודרניות. היוצא מין הכלל במקרה הזה הן Dire Straits, שאת השירים שלהם לא פעם יצא לי לשמוע בתערוכות אודיו.

    השיר You And Your Friend יצא באלבום On Every Street בשנת 1991, כך שהוא מהווה בו זמנית דוגמה להקלטה של רוק קלסי וגם רוק של שנות ה-90. הגיטרה הנוגה והקול העמוק של Mark Knopfler האגדי הן כמובן חלק מרכזי מהייחוד של המוזיקה הזו. בנוסף הקטע הזה מהווה מבחן מעולה למיקום כלים על פני במת הסאונד. בפתיחה ישנה גיטרה שמגיעה משמאל, ואז מצטרפת גיטרה מימין, במערכת איכותית מיקום הכלים הזה צריך להיות ברור מאוד.

    השיר ב-Tidal:

    6. Fink – Trouble What’s You’re In – Live

    שמו האמיתי של Fink הוא Fin Greenall והוא יליד 1972. זהו אומן שעבר סגנונות רבים עד שבעשור ומשהו האחרונים הוא מצא את סגנונו בשילוב של פולק ואינדי רוק. Fink ידוע בזכות ההופעות החיות שלו בהן הוא מתנסה ומציע שלל עיבודים לשיריו. הקטע Trouble What’s You’re In מתוך אלבום הוא אוסף מתוך הופעות חיות, שנקרא Wheels Beneath My Feet משנת 2012.

    זהו קטע גיטרה אקוסטית שמוקלטת באופן פנטסטי עם בס יוצא דופן בעומק שלו. הבס צריך להישמע רך ועמוק ולהיות משולב כראוי עם הגיטרה והווקל.

    השיר ב-Tidal:

    7. Stevie Ray Vaughan – Tin Pan Alley

    אחד מקטעי הבלוז האודיופילים הכי נודעים שייך לגיטריסט האמריקאי המנוח, Stevie Ray Vaughan. למרות קריירה מקצועית דיי קצרה, Stevie נודע כאומן משפיע במיוחד ואחד הגיטריסטים הגדולים בתולדות הבלוז. השיר Tin Pan Alley יצא באלבום Couldn’t Stand the Weather מ-1984. ללא ספק הסאונד של הגיטרה של Stevie הוא ממכר, זהו סאונד בשרני ועוצמתי שיכול לחשוף את מידת הרזון, או הבשרניות של המיד במערכת שלכם. תכונות הדינמיות של המערכת שלכם גם היא תעמוד כאן במבחן, כיוון שיש כאן הרבה קטעים שקטים ואז פתאום הגיטרה פורצת.

    השיר ב-Tidal:

    מכאן נמשיך לשני קטעים של מוזיקה אלקטרונית, זהו ז׳אנר שאני באופן אישי פחות מתחבר אליו, אך הוא ללא ספק ז׳אנר עם פוטנציאל אדיר לבחינה של ציוד אודיו.

    8. Ghost Rider – Make Us Stronger

    שמו האמיתי של Ghost Rider הוא Vlad Krivoshein והוא אומן המשלב בין פרוגרסיב טראנס ל-Psytrance. במילים אחרות, הכי רחוק מהטעם המוזיקלי שלי שאפשר, אבל אם מה שאי אפשר להתווכח זה העוצמה, הדינמיות והבס העמוק, ההדוק והמהיר של הקטע הזה, תגבירו קצת ותראו אם המערכת שלכם מתחילה להזיע, או שהיא נשארת ברורה ומופרדת גם בעוצמות גבוהות. היצירה הזו יצאה ב-2017.

    היצירה ב-Tidal:

    9. Yosi Horikawa – Bubbles

    אומנם קוראים לו יוסי, אך לא מדובר באומן ישראלי אלא במוזיקאי ו״מעצב סאונד״ יפני. הסגנון המוזיקלי שלו שייך לז׳אנר הדאנס האלקטרוני והוא נוהג לשלב צלילים, שלא נוצרים על ידי כלים מוזקליים, אלא צלילים טבעיים למיניהם ביצירות שלו.

    הקטע Bubbles משנת 2012 כולל אפקט שנשמע לי כמו כדורי פינג פונג שקופצים ומתגלגלים על הרצפה. בפתיחה הכדור נוחת בשמאל ומתחיל לקפץ לימין, היכולת של המערכת שלכם להעביר את תנועת הכדור מצד אחד לשני תדגים לכם את היכולת של המערכת למקם אובייקטים באופן מדויק על פני הבמה ואת היכולת של המערכת להציב אובייקטים גם במרכז ולא רק בצדדים.

    היצירה ב-Tidal:

    היצירה האחרונה בפלייליסט שייכת לז׳אנר מוזיקת עולם ומגיעה מאפריקה.

    10. Hugh Masekela – Stimela

    Hugh Masekela המנוח נחשב לאב הג׳אז הדרום-אפריקאי. הוא היה מלחין, זמר וחצוצרן. היצירה Stimela נועלת את אלבומו Hope משנת 1994. זו יצירה שמרגישה ענקית, הסאונד עוטף, למרות שיש כאן דיי מעט כלים והרבה רגעים של שירה על גבול האקפלה. יש הרבה דינמיות בשירה כולל צעקת ה״צ׳ו צ׳ו״ המפורסמת. יש גם דימוי של צלילי רכבת על ידי הקשה מהירה וכמובן גם קטעי סולו חצוצרה. זו יצירה שמביאה את הכאב והעוני של תושבי אפריקה עם מילים שחודרות ישר ללב, מעבר לערך האודיופילי שלה.

    המערכת שלכם אמורה להציג דינמיות טבעית והווקל אמור לחדור ישר דרככם בעוצמה שלו.

    השיר ב-Tidal:

    הפלייליסט המלא של 10 שירים אודיופילים ב-Tidal

    משום מה לאחר שנים שהשיר היה זמין בשירות ספוטיפיי, לאחרונה הרבה מהאלבומים של Nils Lofgren הוסרו מהשירות, לכן ברשימה של ספוטיפיי החלפתי את Keith Don’t Go בשיר No Sanctuary Here של Chris Jones, קטע אודיופילי אנרגטי מפורסם.

    רשימת 10 שירים אודיופילים בספוטיפיי

    מוזיקה אודיופילית כחרב פיפיות

    כשאתם נכנסים לתחום הסטריאו ומנסים לבנות מערכת איכותית, סביר להניח שתתחילו לגלות מוזיקה אודיופילית, כי בעזרתה אפשר לחוות את הרגש של מערכת סטריאו איכותית. אין מה לעשות, עם הקלטות גרועות קשה מאוד לייצר סאונד קסום ומרגש.

    לאיכות ההקלטה יש השפעה מכרעת על התוצאה הסופית, כך שגם מערכת בינונית יכולה להשמע טוב עם מוזיקה המוקלטת באופן מושקע, כלומר מוזיקה אודיופילית יכולה גם לבלבל ולגרום למערכות פחות טובות להשמע טוב באופן יחסי. לכן העצה שלי היא להשתמש במוזיקה האודיופילית בתבונה ובעיקר לשמוע את המוזיקה שאתם אוהבים, ולוודא שהמערכת שלכם מספקת אתכם מבחינת האיכות עם המוזיקה שלכם, כיוון שזה צפוי להיות השימוש העיקרי שלה.

    איפה מכירים עוד מוזיקה אודיופילית?

    רוצים להכיר עוד מוזיקה אודיופילית ולא יודעים איפה להתחיל? ראשית אפשר לחפש עוד יצירות של האומנים שמופיעים ברשימה, לרוב אומנים שומרים על איכות הקלטה לאורך האלבומים שלהם.

    הנה דוגמאות לכמה אומנים מומלצים נוספים:
    אם אתם חובבי פולק, אחד האומנים עם איכות ההקלטה הטובה ביותר הוא Allan Taylor. אני ממליץ במיוחד על האלבומים: Colour to the Moon מ-2001, Hotels & Dreamers מ-2017 ו-All Is One מ-2013.

    אם אתם חובבי ג׳אז, אז אולי המלכה של האודיופילים היא Diana Krall. האמת היא שמדובר באומנית מעט מעוררת מחלוקת, חלק מהאנשים חושבים שהיא אלוהית וחלק חושבים שהיא משמימה. הייתי בהופעה שלה בוינה השנה ובחלק מהזמן באמת היה לי לא פשוט. יחד עם זאת, אני חושב שההקלטות שלה והווקל שלה הם באמת פנומנאלים. יש לה שני אלבומים שאני אוהב במיוחד: The Girl In The Other Room מ-2004 ו-This Dream Of You מ-2020. בז׳אנר הווקל ג׳אז יש לא מעט זמרות עם איכות הקלטה פנטסטית, אזכיר בנוסף את Patricia Barber ואת הזמרת הקוריאנית שאני ממש אוהב, Youn Sun Nah.

    דרך נוספת למצוא מוזיקה אודיופילית היא לפי חברות תקליטים, למשל חברות כמו Analogue Productions, Stockfisch Records ואולי הלייבל המועדף עלי בשנתיים האחרונות, ACT.

    בעת הביקור שלנו בתעורכת מינכן 2023, השתמשנו ב-Shazam על מנת לייצר את הפלייליסט של התערוכה, אז גם זה יכול להיות מקור למוזיקה אודיופילית עבורכם:
    הפלייליסט של מינכן 2023 בספוטיפיי

    לסיום, נבקש ממכם לשתף אותנו בדעתכם על מוזיקה אודיופילית.

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    2 תגובות

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן