fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • MQA – האם זה הסוף?

    על פי דיווחים רשמיים ברחבי הרשת חברת MQA, שעומדת מאחורי פורמט המוזיקה הדיגיטלי בעל אותו השם, נכנסה לתהליך שמכונה administration. מה כל זה אומר? ננסה להסביר בידיעה זו.

    MQA
    (Image Credit: MQA)

    מה זה בכלל MQA ומי צריך את זה?

    ובכן MQA הן ראשי תיבות של Master Quality Authenticated, זהו פורמט העברת קבצי סאונד דיגיטליים באופן שמשמר את איכות הקובץ כפי שהוא הוקלט באולפן. הטכנולוגיה הזו תמיד עוררה מחלוקת בקרב חובבי הסאונד, אך יחד עם זאת זכתה לאימוץ בתעשייה, בראש ובראשונה בידי שירות הזרמת המוזיקה, Tidal. שירות Tidal בחרו בטכנולוגיית ה-MQA לקידוד קבצי ה-High Resolution שלהם, כך שכל השירים שהם באיכות גבוהה מ-CD בשירות, למעשה מקובצים בתוך פורמט ה-MQA. כך שבמידה והצרכן רוצה להאזין לקבצים אלה, עליו להשתמש בציוד שיודע לפענח MQA.

    אומנם לא מעט יצרנים דיי התעלמו מהפורמט בהתחלה, אך בשנים האחרונות הוא זוכה לאימוץ יותר ויותר נרחב. יצרני סטרימרים, ממירים ונגנים ניידים למיניהם ועוד, בחרו לכלול פענוח MQA במוצרים שלהם.
    לרשימה המלאה של יצרנים ומותגים התומכים ב-MQA

    לאחרונה החברה גם הכריזה על מקודד Bluetooth חדש, שאמור לאפשר האזנה לקבצי מוזיקה באיכות גבוהה גם באופן אלחוטי. השם השיווקי של אותו הפורמט הוא MQair.

    אוקיי, אבל מה זה אומר תהליך administration?

    מדובר במונח כלכלי-משפטי, חברת MQA הינה חברת LTD, המקבילה ל״בערבון מוגבל״. עד כמה שהצלחתי להבין, משמעות התהליך הוא שהם בוחנים אפשרות של הכרזה על פשיטת רגל והחובות שלהם לחברות צד שלישי נמצאים בבירור/הקפאה. נראה שהמשקיע/תומך הבכיר בחברה מעוניין לצאת, מה שאומר שהחברה צריכה למצוא מקור הכנסה חילופי או לפשוט רגל. על פי אתר StereoNet, חברת MQA נמצאת בהפסדים של £4,000,000 ובנוסף מספר חברי הנהלה הוחלפו, או פוטרו ולכן העתיד הכלכלי של החברה לוקה בערפל.

    עד כאן העובדות וכעת אפשר לעבור לספקולציות. ברור לחלוטין שהחברה שהכי בנויה על טכנולוגיית ה-MQA הינה Tidal, לכן ישנו סיכוי ש-Tidal ישקלו לרכוש את החברה. במידה ולא יהיה שום גוף תומך מאחורי MQA, הפורמט יכול להיעלם. במקרה כזה Tidal יצטרכו להחליט מה הם עושים עם מסלול ה-Masters שלהם, שבנוי ברובו על פורמט זה. המרה של כל השירים מ-MQA לפורמט אחר כלשהו היא כמובן תהליך שעולה כסף, השאלה מה עולה יותר? ההמרה או רכישה של חברת MQA? אני מניח שזו שאלה שהכלכלנים והאנליסטים של Tidal בוחנים בימים אלה.

    שתפו אותנו בדעתכם על הידיעה, האם אתם חושבים ש-Tidal ילכו על רכישה? האם אתם חושבים שהפורמט בדרך להיעלם מן העולם? או שאתם בכלל משתמשים בשירות אחר ולא איכפת לכם?

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    תגובה אחת

    1. ה MQA התחיל בתור עוד הונאה של הוספת DRM עם רעיון מכובס עוד מימי הונאת ה HDCD. הרעיון הוא לשדוד מקובץ ה PCM המקודד כ FLAC מס סביות פחות משמעותיות. 3 סביות במקרה של PCM 16 ו 8 סביות במקרה של PCM 24 ביט, ולקודד לתוך הסביות הללו את החלק המשלים החסר של הספקטרום מהקלטה של 96 או 192 קילוהרץ. הקידוד נעשה ברמת הרעש ולכן אם מנקנים את הקובץ ללא פענוח MQA, ה DAC מתיחס לסיביות שנשדדו כאל רעש בדומה להוספת DITHER בכדי להקטין שגיאת כימות.

      בפועל, מה שקרה זה שהרזולוציה נפגעה בגלל גניבת הסביות. הקידוד שכולל גם אפנון בתדר גבוה, נעשה באיכות LOSSLESS. ולאחר פענוח, מקבלים איכות גרועה יותר ממה שהיו מקבלים ללא ה MQA. אמיר מפורום ASR ביצע ניתוח ספקטראלי לקבצים עם וללא MQA, עם וללא פענוח ברמת תוכנה וחומרה של ה DAC והגיע למסקנה שאין שום מידע מוסיקאלי מעבר ל 20 קילוהץ מלבד רעש. ה MQA כן פוגע בתחום הדינאמי. בנוסף, החברה מרמה בכך שהיא משנה את ה EQ בזמן הקידוד בכדי להדגיש באס וטרבל מה שגורם לאודיפולים לחשוב שהאיכות השתפרה.

      ואם זה לא מספיק, ה MQA כמובן מוסיף DRM וגובה תשלום על שימוש במקודדים.

      החברה פשטה רגל ונרכשה לאחרונה עי חברת בת של NAD, בשם BLUESOUND שגם כך כל המוצרים שלהם נמדדים גרוע לפי מבחני ASR כמו ה NODE 2.

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן