fbpx
חדשות וסקירות בנושא סרטים, מוזיקה, ציוד אודיו וקולנוע ביתי
חיפוש
  • מתקפת רמקולים אקטיביים ומוגברים

    רמקולים אקטיביים, או מוגברים, זוכים לתשומת לב רבה ברחבי העולם, גם מצד החובבים בעלי רגישות לעיצוב וגם מצד אודיופילים רציניים. בארצנו הקטנה, נראה שהתופעה עדיין לא ממש תפסה, אבל כשיותר ויותר חברות נכנסות לשוק הזה, כנראה שבקרוב מאוד גם כאן נתחיל לראות את התפשטות התופעה.

    מה זה בכלל רמקולים אקטיביים? ומה ההבדל בין רמקול אקטיבי למוגבר?

    נתחיל מהסבר המושג רמקול מוגבר, או Powered Speaker. אז ההסבר הוא למעשה פשוט מאוד, מדובר ברמקולים שכוללים מגבר מובנה ועל כן, אינם זקוקים למגבר חיצוני. המגבר מוזן ממקור ניגון כלשהו, הוא מגביר את האות ומעביר אותו אל מעגל הקרוסאובר של הרמקול, משם האות מועבר אל היחידות השונות. כלומר, יש כאן תצורה סטנדרטית עם ההבדל היחיד שהמגבר נמצא בתוך גוף הרמקול. אם אתם חושבים על רמקולי ה-Bluetooth, שעולים כמה מאות שקלים, שלרבים מאתנו יש בבית, אז אתם צודקים, זו דוגמה לרמקול מוגבר.

    הרמקולים האקטיביים הינה טכנולוגיה מתקדמת יותר ועל כן לרוב מדובר על רמקולים יקרים יותר. ברמקולים אקטיביים, לכל אלמנט או דרייבר ברמקול יש מגבר נפרד משלו, אות הניגון שמגיע אל הרמקול עובר קודם כל למעגל של קרוסאובר אקטיבי, ומכאן השם רמקול אקטיבי. הקרוסאובר האקטיבי מחלק את האות על פי התדרים ומעביר כל חלק למגבר, שאחראי על הגברת הדריבר שמופקד על טווח התדרים הרלוונטי. בצורת תכנון כזו ניתן להתאים מגבר באופן מדויק לכל דרייבר בנפרד, בנוסף מעגל הקרוסאובר האקטיבי, לרוב מאפשר מידת דיוק גבוהה יותר בחלוקת התדרים בין הדרייברים, כלומר הרבה פחות זליגות הפרעות של תדרים לא רלוונטים עבור כל דרייבר.

    הרמקולים שאני רוצה לדבר עליהם בכתבה זו הם רמקולי סטריאו, בין אם מדפיים או רצפתיים, שכוללים מגבר מובנה, בין אם הם מוגברים או אקטיביים. עלותם מתחילה באזור האלף שקלים, ומטפסת כל הדרך עד עשרות אלפים.

    רמקולים אקטיביים Cabasse The Pearl Akoya
    ה-Cabasse The Pearl Akoya, רמקולים אקטיביים יוקרתיים

    רמקולים כאלה, מספקים חווית סטריאו אמיתית ומודרנית. לחלק מהרמקולים האקטיביים/מוגברים יש גם יכולות הזרמת מוזיקה ושלל חיבורים. אצל חלק מהיצרנים החיבורים מגיעים בקופסה נוספת כלשהי, שלעיתים מכונה hub, ובחלקם החיבורים נמצאים על אחד משני הרמקולים.

    רמקולים אקטיביים Cabasse The Pearl Akoya
    הפאנל האחורי של הרמקול האקטיבי, Cabasse The Pearl Akoya, כולל שלל חיבורים

    כך שלמעשה אתם יכולים לחבר את המקורות הקיימים שלכם אל הרמקולים (או יחידת ה-hub), מבלי צורך במגבר באמצע.

    מבחינת התקשורת בין זוג הרמקולים, ישנן שתי גישות, אצל חלק מהיצרנים יש צורך בחיבור פיזי בין שני הרמקולים, ואצל האחרים החיבור הזה הוא אלחוטי. אצל רמקולים מוגברים, בהם אין מגבר ייעודי לכל דרייבר, לא פעם היצרן יבחר לשים את המגבר ברמקול אחד ולהשתמש ברמקול השני כרמקול פסיבי בלבד.

    טוב אז אחרי שהבנו מה זה רמקולים אקטיביים ומוגברים, בואו נדבר על מה הם היתרונות של רמקולים אלה.

    מה הם היתרונות מבחינת העיצוב?

    נתחיל מהפן העיצובי, כאן היתרון הוא ברור, אם אין צורך במגבר, נחסכת מאיתנו כל בעיית הכבלים, ההסתרה שלהם וגם של המגבר עצמו. אם אין צורך בחיבור פיזי בין זוג הרמקולים, ותצליחו להסתיר את כבלי החשמל שלהם, תוכלו להציב אותם בחלל ללא מזנון ביניהם כלל. תגידו לי שזהו לא חלומו של כל מעצב (או בת זוג של אודיופיל חובב).

    רמקולים אקטיביים Devialet Phantom I 108 dB
    ה-Devialet Phantom I 108 dB עם סטנד ייעודי כולל הסתרת כבלים

    רובינו היום משתמשים בעיקר בשירותי ההזרמה, כך שבהחלט יכול להיות שאתם לא זקוקים לאף מקור נוסף. במקרה כזה תוכלו להציב שני רמקולים אקטיביים בחלל מבלי צורך באף מכשיר נוסף. זהו פתרון אלגנטי ללא תחרות, עבור מי שרוצה לשמוע מוזיקה איכותית, מבלי להתפשר על העיצוב והניקיון של חלל המגורים.

    Triangle Elara LN01A
    הזרמה דרך Bluetooth אל הרמקולים המוגברים Triangle Elara LN01A

    מה הם היתרונות מבחינת איכות הסאונד?

    אולי תתפלאו לשמוע, אבל לרמקולים אקטיביים יש גם לא מעט יתרונות בגזרת הסאונד.

    היתרון הראשון קשור לתיאום בין הרמקולים והמגבר. אני בטוח שאתם מכירים את ההשוואה הזו בחנויות הסטריאו, שם אתם ניסיתם מגברים ורמקולים מחברות שונות עד שמשהו תופס לכם את האוזן ואתם אומרים לעצמכם, “או, זה שילוב מנצח”. אז למצוא את השילוב הנכון של רמקולים ומגבר, שיעמוד במסגרת התקציב שלכם וישמעו טוב ביחד, זה לא תמיד משימה כה פשוטה. במיוחד בטווח המחירים הנמוך עד הבינוני, כמות החברות והדגמים היא רבה מאוד.

    ברמקולים אקטיביים או מוגברים החברה שבנתה את הרמקולים, למעשה עשתה את ההתאמה הזו עבורכם. הם ישבו, כיוונו והתאימו את המגבר, שיתאים מבחינת העלות של הרמקולים ויספק תוצאה טובה, שתשכנע אתכם לרכוש את המוצר שלהם.

    Q Acoustics M20
    רמקולים מוגברים, Q Acoustics M20

    כשמדברים על רמקולים אקטיביים בהם נעשה שימוש במגבר נפרד לכל יחידה (דרייבר) ברמקול, למעשה מבוצעת אופטימיזציה והתאמה של ההגברה לכל יחידה בנפרד. בבחירת מגבר עבור הרמקולים שלכם, כמובן שלא תוכלו לעשות זאת.

    היתרון האחרון, מתקשר למה שנאמר קודם בהקשר לפן העיצובי. מבחינה אקוסטית עדיף שלא יעמוד דבר בין זוג הרמקולים, ומכיוון שאין צורך במגבר או מקור חיצוני, הרבה יותר קל לייצר את המצב הזה עם רמקולים אקטיביים.

    אבל רגע, מה עם החסרונות?

    עד כה הזכרנו את היתרונות של רמקולים אקטיביים/מוגברים, אבל בהחלט ישנם גם חסרונות. למשל בנושא ההתאמה של רמקול ומגבר. אומנם הייצרן עשה את ההחלטה עבורכם, אבל מה אם קיים שילוב טוב יותר? או מה אם השילוב הנכון עבור רמקולים אלה הוא דווקא מגבר יקר משמעותית? למשל רמקולי ה-KEF LS50, ידועים בכך שמגברים יקרים מוציאים מהם את המיטב. אז בשביל למצוא שילוב כזה, כנראה שתצטרכו להשקיע מאמץ ולשמוע כמה שילובים, אולי אפילו במספר חנויות, אבל יכול להיות שתמצאו שילוב, שלאוזן שלכם, ישמע טוב יותר מאשר המגבר שהיצרן בחר לשלב ברמקול האקטיבי או מוגבר שלהם.

    החיסרון השני קשור, לכך שמדובר במוצר המורכב מכמה מוצרים בקופסה אחת. במקרה של תקלה במגבר או במקרה שיכולת חדשה כלשהי מגיעה לשוק (שירות הזרמה חדש או פורמט דיגיטלי חדש, או פרוטוקול תקשורת חדש), במערכת סטנדרטית, תוכלו לתקן/להחליף רק את הרכיב התקול/לא עדכני. לעומת זאת ברמקולים אקטיביים/מוגברים, תצטרכו להחליף את הרמקולים עצמם, למרות שיכול להיות שהם עצמם תקינים, ושאתם מאוד אוהבים את הסאונד שלהם.

    Klipsch The Fives
    רמקולים מוגברים The Fives מבית Klipsch האמריקאית

    סיכום

    כשיותר ויותר חברות נכנסות לתחום הרמקולים האקטיביים/מוגברים, הרמה והטכנולוגיה של מוצרים אלה מתפתחת ומשתפרת. הפנייה לחובבי העיצוב הנקי והמודרני בקו מוצרים זה היא ברורה, אך גם עבור חובבי הסאונד יש כאן הצעה מפתה.
    בטווח המחירים הנמוך והבינוני, מאוד יכול להיות שהתאמת המגבר לרמקול שהיצרן ביצע והשילוב של יכולות מתקדמות כגון הזרמת מוזיקה, מהווים דיל משתלם שלא יהיה פשוט להשתוות אליו במערכת סטנדרטית (שימו לב, שתצטרכו לשכלל במחיר המערכת הסטנדרטית: רמקולים, מגבר, נגן וכבלים).

    גם בשוק ההיי-אנד ואפילו האולטרה היי-אנד, נראה שהתופעה של רמקולים אקטיביים תופסת יותר ויותר תאוצה. למשל בתערוכת מינכן 2022 התרשמנו מרמקולים אקטיביים מבית YG Acoustics וגם של חברת Lyravox הגרמנית.


    אז בפעם הבאה שאתם באים לרכוש מערכת סטריאו, אל תפסלו מראש את אופציית הרמקולים האקטיביים, תנסו ותשמעו, אולי תצליחו לחסוך לעצמכם כמה קופסאות בחלל ההאזנה שלכם, מבלי לפגוע באיכות הסאונד.

    סקירות שלנו לרמקולים מוגברים:
    Triangle Elara LN01A
    Q Acoustics M20
    Klipsch The Fives (למרות שיכול להיות שהם אקטיביים)

    סקירות שלנו לרמקולים אקטיביים:
    Cabasse The Pearl Akoya
    Devialet Phantom I 108 dB

    Facebook
    WhatsApp
    Telegram
    Email
    Print

    כתיבת תגובה

  • MusicStorePro
  • avreviews_brand_banner2
  • avreviews facebook

    רוצים להישאר מעודכנים?

    דילוג לתוכן