הפעם הגיע אלינו לסקירה הרמקול האלחוטי החדש והמדובר, Morel BIGGIE, מבית יצרנית הרמקולים הישראלית הוותיקה, Morel.
בתערוכת מינכן 2024, בים של ציוד אולטרה יקר, אחד הסטנדים המקוריים והמבוקשים היה דווקא העמדה של Morel, בה הם הציגו את רמקול ה-BIGGIE, כך שאנחנו שמחים מאוד על ההזדמנות לסקור את המוצר.
שורה תחתונה
ה-Morel BIGGIE הינו מוצר כייפי במיוחד, המשלב בין עיצוב צעיר, שימוש ידידותי ואיכות סאונד גבוהה
מה אהבנו
- עיצוב צעיר ומושקע עם שלל גימורים
- פרקטי וידידותי עם כפתורים גדולים ונשיאה נוחה
- איכות בנייה מצויינת, עם תיבת MDF
- תכנון קלסי של רמקול 2Way עם פורט קדמי
- סוללה שמחזיקה 20 שעות ויכולת לנגן תוך כדי טעינה
- סאונד מאוזן, עם הצטיינות בהעברת ווקל
- סאונד דינמי ומלא חיים בעוצמת ניגון נמוכה
נקודות לשיפור
- בעוצמות ניגון גבוהות ההפרדה מעט פחות טובה
סקירת וידאו
על חברת Morel והמוצרים החדשים
חברת Morel הישראלית הוקמה בשנת 1975 בידי מר מאיר מרדכי, מפעל החברה נמצא מאז ועד היום בנס-ציונה. לחברה הישראלית יש ניסיון רב בייצור דרייברים ורמקולים. בין מוצרי החברה תוכלו למצוא רמקולים ביתיים, רמקולים לרכבים, רמקולים שקועים, רמקולי לייפסטייל וגם דגם אחד של סאונדבר, שלנו היה את הכבוד לסקור אותו בבכורה עולמית – הסקירה המלאה שלנו של Morel SoundHall 1.
בשנת 2021 יצא לנו לבקר במפעל של Morel, אז התרשמנו מהייצור ושוחחנו עם האנשים מאחורי הפרויקט הישראלי הייחודי, כולל מר אורן מרדכי, מנכ”ל החברה כיום ובנו של מאיר המייסד.
לכתבה המלאה שלנו אודות הביקור במפעל Morel
בנוסף, באותו הביקור גם היה לנו הכבוד לשבת לשיחה ארוכה עם מר מאיר מרדכי, המקים של Morel.
באופן מסורתי לחברה בסדר הגודל של Morel לוקח זמן רב לפתח מוצרים חדשים. מדובר בחברה לא גדולה ולכן גם כמות האנשים שעובדים על כל פרויקט היא לא גדולה ומצד שני, החברה לא יכולה להרשות לעצמה לעשות טעויות. בשנים האחרונות חברת Morel הציגה שתי סדרות רמקולים חדשות. סדרת Avyra הנגישה, ממנה סקרנו את ה-Avyra 633 הרצפתי וה-Avyra 622 המדפי, בנוסף הושקה סדרת ה-Sopran היוקרתית, שיצא לנו להתרשם מרמקולי הסדרה בשתי תערוכות מינכן האחרונות.
לצד הרמקולים המסורתיים, ל-Morel יש גם הצלחה במוצרי האודיו האלחוטי, למשל עם רמקול ה-Högtalare, שתוכנן בכדי שיתאים בדיוק לכונניות של IKEA מדגמי Kallax/Expedit הפופולריים.
חברת Morel נמצאת ללא ספק בתקופה של פריחה יצירתית, האם כל אלה באים לידי ביטוי גם ברמקול ה-Morel BIGGIE? בואו נגלה.
העומד למבחן: Morel BIGGIE
אם הזכרנו כבר את רמקול ה-Högtalare, אז ה-BIGGIE, למרות שמו, הוא בעצם הגרסה הקומפקטית יותר של אותו הרמקול ושמו המלא הוא Högtalare BIGGIE.
ה-BIGGIE הוא רמקול אלחוטי, נטען, בעל קישוריות Bluetooth. הרמקול מגיע בתצורת 2Way עם מיד-וופר בקוטר של 4 אינץ׳ וטוויטר הכיפה רכה הנודע של Morel בקוטר של אינץ׳. תכנון התיבה הוא מסוג ported כאשר הפורט הוא קדמי, כך שהרמקול פחות רגיש למרחק מהקיר האחורי. זהו תכנון רמקול קלסי, שמראה ש-Morel רצו לייצר כאן רמקול לגיטימי עם יכולות Bluetooth ולא גאדג׳ט מצועצע.
מהנדסי Morel שילבו מנגנון DSP בעל אקוולייזר דינמי, אשר מאפשר להם לכוון את הסאונד באופן מותאם לחווייה טובה בכל עוצמת ניגון.
עוצמת ההגברה הינה 60W בתצורת Class D המחולקת ל-45W למיד-בס ו-15W עבור הטוויטר.
קישוריות ה-Bluetooth כאן היא בגרסה העדכנית 5.3BLE, המאפשרת שידור גם במרחקים גדולים של עד 50 מטר מהרמקול. המקודדים הנתמכים הינם: AAC ו-SBC. אז אומנם אין כאן תמיכה במקודדים מתקדמים יותר, אך מהניסיון שלי לתכנון הרמקול והתאמת ההגברה יש השפעה רבה יותר על תוצאת הסאונד.
אם תרכשו שתי יחידות של ה-BIGGIE, תשמחו לדעת שהוא תומך גם ביכולת ה-TWS, כלומר חיבוריות סטריאו בה כל רמקול מקבל רק אות של ערוץ אחד. בנוסף הרמקול הוא Auracast-Ready. מלבד קישוריות ה-Bluetooth, ה-Morel BIGGIE כולל גם כניסת AUX.
לבסוף זמן הסוללה הינו 20 שעות והרמקול יכול לנגן גם תוך כדי הטעינה, כך שהוא יכול לשמש גם בתור רמקול סטטי עם חיבור קבוע לחשמל, במידה ותרצו.
מידות ה-Morel BIGGIE בס״מ הן: 18 גובה, 18 רוחב ו-11.6 עומק. המשקל הינו 2.6 ק״ג.
עיצוב ואיכות בנייה
סרטון ה-Unboxing:
חוויית העיצוב של ה-Morel BIGGIE מתחילה כבר משלב האריזה הצבעונית והמושקעת. הפתיחה של האריזה מגלה ריפוד מגן עבה ומושקע בכל הדפנות. ה-BIGGIE עם מטען, כולל מתאמים לכל סוגי השקעים וכבל טעינה.
אנחנו קיבלנו את הגימור שנקרא Cosmic Black, שזהו רק אחד מתוך 9 גימורים צבעוניים ומגוונים. בעוד רמקולים רבים מהסוג הזה מגיעים בתיבות פלסטיות ועם גריל קבוע, ה-Morel BIGGIE כולל תיבה איכותית מ-MDF וגריל מגנטי, שההסרה שלו יכולה להתבצע בעזרת הרצועה הקטנה עם הלוגו של Morel בםינה השמאלית התחתונה. יש כאן ללא ספק חשיבה על הפרטים הקטנים ביותר.
עדות נוספת לאיכות הבנייה כאן קיבלתי על ידי מבחן הנקישה על התיבה, שגילה מעט מאוד הד ואיכות בנייה מעולה.
האלמנט העיצובי הבולט ביותר הוא כמובן רצועת הנשיאה הגדולה של הרמקול, שעשוי מחומר דמוי עור. שני המחברים של הרצועה הינם עגולים, מה שמייצר אסוציאציה של כאילו לרמקול יש אוזניות. לטעמי זהו מהלך מבריק שמשלב בין עיצוב לפרקטיות, מכיוון שהרצועה הופכת את הרמקול לנוח מאוד לנשיאה ממקום למקום.
בחלק העליון של הרצועה ישנו כיתוב של Högtalare, משפחת הרמקולים האלחוטיים של Morel. שימו לב שניתן לפרק את הרצועה במידה ואתם לא מעוניינים בה ובנוסף ישנו מתלה קיר לרמקול, אותו יש לרכוש בנפרד.
החיבורים בצידו האחורי של הרמקול הינם ברורים ובתחתית הרמקול תמצאו רגליות בידוד.
בעוד אצל אחיו הגדול של ה-BIGGIE, ה-Högtalare, כפתורי השליטה הינם אופקיים בתחתית, ברמקול ה-BIGGIE, הכפתורים הם מאונכים בצד ימין של הרמקול. אהבתי מאוד את הבחירה בכפתורים גדולים ומוארים שמקלים מאוד על השימושיות. כאשר הפתורים דולקים, האור עובר בצורה ברורה דרך הגריל ומעניק מראה נקי, כיוון שלא רואים את הכפתורים עצמם, אבל ברור היכן יש ללחוץ. הכפתורים הם, כפתור מעבר הכניסות (Bluetooth\AUX), כפתור חיבוריות ה-Bluetooth, הדלקה/כיבוי וכפתורי הווליום.
כאשר הרמקול אינו בשימוש והוא נכנס למצב של Standby, רק כפתור ההדלקה מאיר, שוב בחירה אלגנטית. אולי נקודת הביקורת היחידה שהצלחתי למצוא בנוגע לעיצוב ותכנון המוצר הוא העבודה שכאשר הוא כבוי לחלוטין (הכיבוי מתבצע על ידי לחיצה מתמשכת על כפתור הכיבוי, הרמקול גם נכבה בעצמו לאחר זמן ממושך), לא רואים את כפתור ההדלקה מבעד לגריל. לכן צריך או לזכור את המיקום שלו, או להוריד את הגריל. יכול להיות שמתג הפעלה נגיש יותר, שאינו נמצא מאחורי הגריל יכול היה להיות בחירה טובה יותר.
ללא ספק, הייתי צריך ממש להתאמץ בכדי למצוא נקודת ביקורת כלשהי, כך שאני חושב שמעצבי ומהנדסי Morel עשו כאן עבודה מרשימה ביותר.
שימושיות
בנושא השימושיות אתחיל מהמדריך הצבעוני והידידותי שמצורף למוצר, בו ישנו הסבר על כל אופני השימוש, לרבות חיבור ה-TWS, בין שני רמקולי BIGGIE.
לאחר חיבור ראשוני לחשמל והדלקה, לחיצה על כפתור ה-Bluetooth מכניסה את הרמקול למצב שיוך, כאשר גם בהדלקה וגם במעבר למצב זה, ישנה הודעה קולית על מנת ליידע את המשתמש.
השיוך מתבצע כמובן מהמקור, פותחים את תפריט ה-Bluetooth שם ובוחרים ב-BIGGIE. במקרה שלי שייכתי את ה-Morel BIGGIE אל ה-iPad שלי.
בנוסף, ציינתי כבר את הכפתורים הגדולים והנוחים, שרואים אותם גם דרך הגריל. כך שלסיכום, חוויית השימוש היא בדיוק מה שציפיתי לה ממוצר מהסוג הזה, הוא פועל בצורה חלקה וידידותית.
מבחן ההאזנה
לאחר כמה ימים שהאזנתי בהאזנה אגבית, הצבתי את ה-Morel BIGGIE במרכז המזנון בסלון והאזנתי למספר קטעים.
התכונות המרכזיות שזיהיתי ב-BIGGIE, היו יכולת פיזור סאונד מרשימה גם מבחינת העומק וגם מבחינת הרוחב. במרחק של כ-4 מטרים, הופתעתי עד כמה ה-BIGGIE מצליח לדחוף את הסאונד עד אלי, ולייצר במה שהיא אומנם לא סטריאופונית, אך עוטפת באופן מרשים.
הבס, שהוא תמיד עקב אכילס, של מערכות כאלה, מועבר כאן באופן הנכון ביותר מבחינתי. אסביר למה אני מתכוון, הבס הינו פאנצ׳ ורך, הוא בוודאי לא עמוק ברמה שמרגישים בבטן, אך הוא מאוזן ואינו מפריע ליהנות מהמיד והגבוהים. יותר מידי רמקולים מהסוג הזה, מנסים בכח להוציא בס עוצמתי יותר, ממה שהם בפועל מסוגלים והתוצאה בסופו של דבר, היא חוסר איזון.
התכונה האחרונה שאציין לפני שאעבור לכמה דוגמאות, זו העברה דינמית ומלאת חיים בעוצמות שמע נמוכות. באתר של Morel הם מציינים את כך שהם עשו אופטימיזציה בעזרת DSP, על מנת שהרמקול ישמע טוב בכל עוצמת שמע ומבחינת האזנה בעוצמות נמוכות, הם עשו כאן עבודה פנטסטית. מספיק שני קליקים של הגברת ווליום, מהמינימום, בשביל לקבל תוצאה מהנה ודינימית.
האזנתי כמה פעמים לאלבום החדש של Norah Jones, שנקרא Visions, דרך ה-Morel BIGGIE, כאשר ניגנתי אותו דרך Tidal. האלבום מועבר באופן רך ומפתיע ומגלה נקודת הצטיינות נוספות של ה-BIGGIE, שזה העברת ווקל. ראשית הווקל מופרד כראוי, ושנית הוא מועבר באופן טבעי, אי אפשר היה לטעות לשנייה בקולה המוכר של Norah. בחנתי את השיר Running, שאני אוהב במיוחד. הפרדת הבס מהווקל היא מעולה, גם אם זה מגיע מעט על חשבון של חוסר פירוט במיד בס, זו החלטה מצויינת מכיוון שהמקצב והשירה, הם המרכז של היצירה והם מועברים באופן ברור ונעים. כאן בחנתי גם את היכולות לנגן בעוצמות גבוהות יותר. כשמגבירים באופן משמעותי, הבס פאנצ׳י יותר, הוא שומר על רמת ניקיון טובה, אך לטעמי הוא מעט פחות רך והאיזון בין הבס לווקל, מעט פחות טוב. ההצטיינות של הרמקול הזה היא בעוצמות נמוכות ובינוניות, אך יחד עם זאת, התוצאה גם בעוצמה גבוהה שמרה על הפרדה ראויה ובס מפתיע.
בשביל לאתגר את הרמקול יותר, בחרתי בקטע המוזיקה האלקטרונית Veto, של הזמר והמפיק האנגלי, SOHN, מתוך אלבומו Tremors. לקטע הזה יש רמת הפקה מרשימה עם בס עמוק ושלל אפקטים. ה-BIGGIE מפתיע ברמת הפירוט שהוא מצליח להוציא, שוב אין כאן ניסיון להוציא בכח בס עמוק יותר ממה שהרמקול מסוגל, ולכן התוצאה הינה מאוזנת, נעימה ועם רמת פירוט מרשימה של הבס והאפקטים הפזורים לאורך היצירה. עם כל ההפקה המורכבת, ה-BIGGIE מצליח גם כאן להתמקד בווקל ולהעביר אותו באופן נקי וטבעי.
לקטע הבחינה האחרון, בחרתי ביצירת ג׳אז חלק אינסטרומנטלית, שהיא יצירת הנושא באלבום Cirklar, מאת Tingvall Trio. זהו כנראה הסגנון המוזיקלי המועדף עלי בשנים האחרונות והסגנון שאני הכי רגיל לשמוע במערכת שלי. כמובן שאני לא מקבל כאן את התוצאה שאני רגיל אליה, הפסנתר לא מספיק טבעי ודינימי, כמות הפרטים במיד-בס נמוכה יותר וכמובן שהבמה אינה תלת ממדית כמו במערכת סטריאו איכותית. לצד כל זאת, ההעברה היא עדיין ממש נעימה, הבס פאנצ׳י והגבוהים של הפסנתר, מפורטים ומועגלים, השיא היה בסולו הבס, שהפתיע ברמת ההפרדה שלו וגם ברמת הפירוט.
לאחר מבחן ההאזנה העיקרי האזנתי ל-Morel BIGGIE ברחבי הבית, כולל בחדר השינה. בחדרים קטנים הרמקול מצליח למלא את החלל באופן מרשים גם בעוצמות נמוכות. אני ממליץ להציב את הרמקול באופן כזה שהדופן הקדמית של הרמקול היא אל קצה המשטח, מה שמקטין את תופעת ה-early reflection, שעוללה להדגיש את הבס יתר על המידה. הנה דוגמה לאיך פחות מומלץ להציב את הרמקול:
סיכום
לכל אורך הבחינה של ה-Morel BIGGIE לא יכולתי שלא להתפעל ממידת ההשקעה והירידה לפרטים של חברת Morel בתכנון מוצר לייפסטייל כזה. החוויה מתחילה מהעיצוב, שמשלב בין עיצוב צעיר, המתבטא בשלל גימורים ורצועת הנשיאה דמויית האוזניות, לפרקטיות, המתבטאת בכפתורי שליטה גדולים ונוחות נשיאה. ההתפעלות שלי המשיכה אל איכות הבנייה המצוינת וחוויית השימוש הידידותית. לבסוף, הדובדבן שבקצפת הוא איכות הסאונד, שמאופיין באיזון, במה רחבה ועמוקה, עם הצטיינות בהעברה של ווקל וסאונד מלא חיים בעוצמות ניגון נמוכות.
כשאני מנסה לנתח מדוע כל כך נהינתי מה-Morel BIGGIE, אני חושב שהתשובה טמונה בכך שרוב הרמקולים חכמים הם יותר גאדג׳ט מרמקול, בעוד ה-BIGGIE הוא קודם כל רמקול ורק אחר כך גאדג׳ט..
מחיר: 1,290 ש״ח
אחריות: שנה